Claus Hjort om milliardregning: Ligger inden for rammen

UDFLYTNING: Regeringen har nu samlet omkostningerne for udflytningen af cirka 4.000 statslige arbejdspladser. Danmarks største udflytning af statslige arbejdspladser kommer til at koste knap en milliard kroner.

En kvart million kroner. Det er det beløb, som regeringen regner med, at det kommer til at koste at udflytte hver enkelt arbejdsplads, der skal udflyttes i forbindelse med regeringens udflytningsplan.

Tirsdag fremlagde regeringen, at den samlede udflytning forventes at løbe op i knap en milliard kroner - mere præcist 944 millioner kroner.

”En så ambitiøs udflytningsplan, som vi har vedtaget, er ikke billig. Den koster penge. For os har det været en politisk prioritering at sikre en bedre fordeling af arbejdspladser over hele landet. Der skal være attraktive statslige arbejdspladser rundt omkring i Danmark,” siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

I forbindelse med præsentationen af udflytningsplanen i efteråret annoncerede regeringen, at man ville afsætte 400 millioner kroner til udflytningen på finansloven for i år.

”Vi skjulte ikke, at der ville være udgifter senere, og de vil blive håndteret på finansloven for 2017,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Ministerier skal selv punge ud
Ministerierne forventes selv at skulle bidrag med en halv milliard kroner til udflytningsplanen inden for de eksisterende økonomiske rammer.

”Vi mener, at det er en overkommelig beslutning for de enkelte ministerier at løfte det her," siger Claus Hjort Frederiksen.

Han forklarer, at udgifterne vil være fordelt over flere år, hvilket betyder at der i år ikke vil være noget ministerium, som skal af med mere end 30 millioner kroner. Samtidig har ministerierne i de seneste år haft et mindre forbrug i størrelsesordenen fire milliarder kroner, og Claus Hjort Frederiksen understreger, at det ikke er den enkelte institution eller styrelse, der skal betale. Det er ministeriet.

Hjort: Ikke for meget
Finansminister Claus Hjort Frederiksen synes ikke, at en milliard kroner for udflytningen er meget.

”Det synes jeg sådan set ikke, at det er. Man skal huske på, at vi skal have en ligelig udvikling i hele Danmark. Det er en politisk prioritering og en vigtig prioritering for os,” siger han og fortsætter:

”Jeg tror, at det ligger inden for de rammer, som vi overvejede dengang.”

Den nye opgørelse over omkostninger til udflytningen af de omkring 4.000 statslige arbejdspladser bygger på indberetninger fra ministerierne. Her har man skønnet, hvad det vil koste at flytte de respektive institutioner og styrelser under ministerierne. Og selvom tallet er et skøn, tror erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) ikke, at det rammer meget uden for skiven.

”Det er det tal, som vi har på baggrund af implementeringsplanerne. De er meget velkonsolliderede og udarbejdet i samarbejde mellem Finansministeriet og de respektive ministerier,” siger han og fortsætter:

”Men vi kan jo ikke lægge hovedet på blokken i dag og sige, at der ikke kan stå et andet tal senere. Men det her er det bedste billede, vi har i dag,” siger han.

En institution bliver alligevel ikke flyttet ud
Det kom også frem tirsdag, at Statens Værksteder for Kunst alligevel ikke bliver flyttet til Helsingør, som det var planlagt. Det har nemlig vist sig, at det bliver for dyrt, fortæller Troels Lund Poulsen. Men det betyder ikke, at værkstederne så får lov at ligge på Holmen, hvor de er placeret nu. For udflyttes skal de – tiden må vise hvor til.

”Vi har kunnet konstatere, at udflytningen af Statens Værksteder ville blive for dyr i forhold til, hvad der giver mening, og derfor har vi besluttet, at de kommer til at blive flyttet til et andet sted i landet.”

Troels Lund Poulsen peger på, at det har været vigtigt for regeringen, at alle ministre bidrager til udflytningen af statslige arbejdspladser.

"Alle ministre skal være en del af den her udflytningsplan. Det var noget af det, som var vigtigt, da vi gik ind i valgkampen, og derfor ønsker vi også, at der skal være en solidaritet blandt de forskellige ministre. Det betyder, at også Statens Væksteder kommer til at blive flyttet ud," siger han.

I alt skal 3.981 arbejdspladser flyttes ud af hovedstaden. Det tal er lidt højere end først meldt ud i efteråret, og det skyldes først og fremmest, at flere i Arbejdsskadestyrelsen flyttes ud. 

Forrige artikel Overblik: Udflytning kommer til at koste 250.000 kroner per job Overblik: Udflytning kommer til at koste 250.000 kroner per job Næste artikel Kjer: Partierne kendte godt regnemetoden Kjer: Partierne kendte godt regnemetoden