Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Concito: EU's nye naturlov tilbyder Danmark en vej ud af biodiversitetskrisen

Danmark er et af de lande i Europa, hvor biodiversiteten er i ringest tilstand. Forbedringspotentialet i Danmark er derfor enormt, og den nye europæiske naturgenopretningslov er et rigtig godt udgangspunkt for forandring, skriver Amanda Fehler Vallgårda.

I fremtiden kommer vi til at se mere blandede elementer i landbrugslandskabet med træer, krat og blomster, der er levesteder for insekter og fugle, skriver Amanda Fehler Vallgårda.
I fremtiden kommer vi til at se mere blandede elementer i landbrugslandskabet med træer, krat og blomster, der er levesteder for insekter og fugle, skriver Amanda Fehler Vallgårda.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Amanda Fehler Vallgårda
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU's nye naturgenopretningslov er et vigtigt skridt for at forbedre levebetingelserne for biodiversiteten i EU og i Danmark.

Men den nye naturlov handler ikke kun om biodiversitet. En af styrkerne ved loven er, at den også bidrager til at sikre rent drikkevand, klimatilpasning og en fremtidssikret fødevareproduktion.

Dermed er loven et vigtigt værktøj for at få mest mulig klima- og biodiversitetseffekt for pengene, og den bør give retning til udmøntningen af midler i Danmarks Grønne Arealfond, der før sommer blev besluttet i den grønne trepart.

Men hvad betyder det at genoprette naturen, og hvordan kommer vi til at mærke det i Danmark?

Sunde økosystemer

Over 80 procent af de europæiske naturområder er i dårlig forfatning. Formålet med naturloven er at genoprette nedbrudte økosystemer, bidrage til at nå EU's klima-og biodiversitetsmål og øge fødevaresikkerheden.

Naturgenopretning har til opgave at give biodiversiteten gode levebetingelser. Det kan for eksempel ske ved at skabe mere sammenhængende natur, genslynge vandløb eller øge mængden af dødt ved i skove.

Stærke økosystemer ville reducere samfundets sårbarhed ovenfor oversvømmelser, tørke og hedebølger.

Amanda Fehler Vallgårda
Analytiker, Concito

Flere af tiltagene for at genoprette naturen kommer vi til at kunne se i det danske landskab, som i dag er domineret af landbrugslandskabets monokultur. I fremtiden kommer vi til at se mere blandede elementer i landbrugslandskabet med træer, krat og blomster, der er levesteder for insekter og fugle.

Træerne i produktionsskovene vil få en mere varieret alder, hvilket skaber en bedre kontinuitet for skovens økosystemer. Efterladte træstammer, som kan formulde i skovbunden, skaber vigtige levesteder for insekter, der er basen for resten af fødekæden i skoven.

Genslyngede vandløb og vådlagte lavbundsjorder vil give våde områder i landskabet, samtidigt med at de vil opfylde en vigtig funktion i at tilbageholde vand og forhindre oversvømmelser andre steder. Loven har desuden et mål om at skabe mere grønt i byer og forstæder, hvilket ikke mindst er vigtigt for klimatilpasningen og menneskelig trivsel.

Naturgenopretning vil altså give mange fordele. En mere biodivers natur har for eksempel en større modstandsdygtighed over for klimaforandringer. Sundere jorde og flere bestøvere kan øge landbrugets produktivitet og sikre vores fødevareforsyning.

Læs også

Stærke økosystemer ville også reducere samfundets sårbarhed ovenfor oversvømmelser, tørke og hedebølger, hvilket vi kan forvente mere af i fremtiden. Med klimaforandringerne kan vi også forvente nye sygdomme (for både mennesker og planter) og flere skadedyr – begge dele kan modarbejdes af sunde økosystemer.

Mere natur, tæt på hvor vi bor, har desuden en positiv effekt på vores fysiske og mentale sundhed. 

Hvad skal genoprettes og hvornår?

Naturgenopretningsloven indeholder en række konkrete mål. Frem til 2030 skal der, samlet set i EU, genoprettes minimum 20 procent land- og 20 procent havareal.

Det skal fordeles mellem medlemslandene, så hvert medlemsland som minimum skal genoprette 30 procent af naturtyperne i Habitatdirektivet. Naturtyperne i Habitatdirektivet omfatter blandt andet marsklande, heder, bøgeskove og klitter, og eksisterer både i og udenfor Natura2000 områder.

Danmark er et af de lande i Europa, hvor biodiversiteten er i ringest tilstand.

Amanda Fehler Vallgårda
Analytiker, Concito

Frem til 2030 vil naturgenopretningen som udgangspunkt ske i Natura2000 områder, men derudover er der ikke i dag overblik over hvilke naturområder, der skal genoprettes. Fremadrettet bliver det derfor en opgave for alle medlemslande at skabe overblik over, hvilke naturområder der er i dårlig tilstand og behøver genopretning.

Mens genopretningen frem til 2030 skal gå stærkt, så kan den dog tage udgangspunkt i eksisterende naturområder. Udfordringen frem til 2040 bliver, at alle medlemslande skal genoprette minimum 60 procent af naturtyperne i Habitatdirektivet (plus yderligere nogle marine naturtyper). Frem til 2050 skal alle naturtyper i EU være i god tilstand.

Danmark er et af de lande i Europa, hvor biodiversiteten er i ringest tilstand. Det hænger sammen med at landbrug fylder så meget i vores landskaber. Forbedringspotentialet i Danmark er derfor også meget stort og den nye naturgenopretningslov kan hjælpe os med det. Det giver rigtig god mening for Danmark at starte med naturgenopretning i Natura2000 områderne.

Læs også

Biodiversitetsrådet estimerer, at 44 procent af Natura2000 områderne på land enten er landbrug, produktionsskov eller bebyggelse.

Det er desuden oplagt at tænke genopretning af naturtyperne i Natura2000 områderne sammen med udtag af landbrugsjord, som Danmarks Grønne Arealfond skal finansiere. Den videre naturgenopretning bør derefter have et bredt fokus, så alle naturtyper i Habitatdirektivet får gavn af indsatsen.

Behov for national arealstrategi

Det næste skridt for Danmark er at udarbejde en genopretningsplan.

Genopretningsplanen skal beskrive, hvordan Danmark vil genoprette forskellige naturtyper til en god tilstand, hvilket betyder robuste økosystemer, som kan understøtte arter typiske for naturtypen.

Men planen skal også indtænke synergier til blandt andet klimareduktion og -tilpasning, Danmarks implementering af EU's landbrugsstøtte, mål om vedvarende energi, Danmarks opfyldelse af Vandrammedirektivet, og hvordan naturgenopretning kan bidrage positivt til lokale samfund.

Det er mange ting, der skal indtænkes i genopretningen af den danske natur, men det er også en af styrkerne med naturgenopretningsloven. Den skaber bindeled mellem forskellige politikområder og tvinger os at overveje, hvordan vi lykkes med de forskellige ambitioner, og hvor vi er nødt til at gå på kompromis.

For at få plads til det hele er der brug for en national arealstrategi – som kan anvendes på tværs af sektorer – til at sikre, at de danske arealer anvendes til det, som har den største samfundsmæssige værdi. Naturgenopretning vil være en afgørende brik i denne strategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Amanda Fehler Vallgårda

Analytiker, Concitos klimalaboratorium
Cand.scient.oecon. (Københavns Uni. 2020)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024