Corona-overblik: CO2-udledning i frit fald og WHO-ros til Sverige

LYNOVERBLIK: Folketingets partiledere forhandler genåbning, mens WHO roser Sveriges coronastrategi. Og så lyder en prognose fra Det Internationale Energiagentur, at CO2-udledningen for 2020 vil falde til laveste niveau i ti år.

Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik, hvor vi giver dig en ultrakort opdatering på udbredelsen af smitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen.

Politik

  • Her til formiddag har Folketingets partiledere taget hul på den svære diskussion: Hvad bliver det næste, der åbner, og hvornår? Forhandlingerne skal resultere i en prioriteret liste, som Statens Serum Institut efterfølgende skal regne de sundhedsmæssige konsekvenser på. Det bliver derfor ikke før tidligst næste uge, at regeringen kan præsentere en egentlig plan for genåbningens anden fase.
  • Særlige tidsrum forbeholdt ældre i dagligvarebutikker kan blive en del af den strategi, som skal beskytte ældre mod coronavirus. Forslaget indgår som del af regeringens aftaleudkast til en hjælpepakke for ældre, som lige nu forhandles med Folketingets partier, erfarer Altinget.
  • Studerende uden flere SU-klip får nu mulighed for at låne penge af staten, så de har penge til at klare sig under coronakrisen. Det er resultatet af en politisk aftale blandt alle partier i Folketinget, oplyser uddannelsesminister Ane Halsboe (S) i en pressemeddelelse

Økonomi

  • Danskernes obligatoriske pensionsordning, ATP, har indkasseret store tab som følge af coronaens hærgen på finansmarkederne med et negativt afkast på 29,3 milliarder kroner før skat på investeringsporteføljen, viser ATP’s kvartalsmeddelelse. I en pressemeddelelse forsikrer ATP’s direktør, Bo Foged, dog, at medlemmernes pensionsgarantier er intakte.
  • Danskernes gæld til det offentlige er nu 129 milliarder kroner, og med coronakrisen forværres udsigten til at inddrive gælden. Det erkender skatteminister Morten Bødskov (S) over for Berlingske, efter at Skatteministeriet onsdag til Folketinget oversendte nye tal for danskernes gæld.
  • Coronakrisen har gjort et mærkbart indhug i økonomien hos de 19 lande, der har euroen som officiel valuta. I første kvartal er økonomien i de 19 lande, der også er kendt som eurozonen, skrumpet samlet med 3,8 procent. Det oplyser statistikkontoret Eurostat.

Global

  • Covid-19-pandemiens nedlukning af verdensøkonomien har også fået de globale CO2-udledninger til at falde drastisk. Det internationale Energiagentur, IEA, skønner i en prognose, at udledningen i 2020 vil falde med 2,6 milliarder ton og dermed nå det laveste niveau i ti år.
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO, roser nu Sveriges coronastrategi, selvom landet ikke har indført den samme type restriktioner som dets nabolande. ”Jeg tror, Sverige repræsenterer en fremtidig model,” siger chef for WHO’s akutberedskab Michael Ryan til nyhedsbureauet TT ifølge DR Nyheder.

Smittetal

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00