Corona-pakke: Danske virksomheder får lov at vente med at betale moms og skat 

HÅNDSRÆKNING: Regeringen tager nu tre initiativer for at afbøde coronavirussens negative effekter på dansk erhvervsliv. Reaktionerne er positive.

Danske virksomheder får nu noget af den hjælp, de har efterspurgt fra politikerne i de seneste dage.

De får blandt andet lov at vente med at indbetale moms og indkomstskat, og arrangører, der har måttet aflyse større begivenheder, kan søge om kompensation.

Regeringen sætter ind på i alt tre fronter for at mindske de negative konsekvenser, som erhvervslivet allerede nu mærker af coronavirussen – og for at forebygge, at effekterne på økonomien "bider sig fast og bliver selvforstærkende", som finansminister Nicolai Wammen (S) sagde ved et pressemøde tirsdag eftermiddag.

Her præsenterede han sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) disse tre initiativer:

1. Kompensation for aflysninger
Arrangører, der i marts måned har aflyst eller udskudt arrangementer med mere end 1.000 deltagere eller arrangementer med under 1.000 deltagere, som var målrettet folk i særlig risiko for coronavirus, for eksempel ældre eller syge, kan søge om kompensation for tabet. 

2. Udskudt moms og skat
Virksomhederne får midlertidigt lov til at udskyde betalingen af moms, arbejdsmarkedsbidrag og indkomstskat. 

3. Ny corona-enhed
Regeringen opretter en corona-enhed, hvor den sammen med erhvervslivet vil drøfte, hvordan man med midlertidige tiltag kan hjælpe erhvervslivet under corona-krisen. Det første møde skal holdes i dag, tirsdag, klokken 18.30, hvor parterne vil koncentrere sig om de erhverv, der har med transport, turisme og oplevelser at gøre.

Banker må tage samfundsansvar
Nicolai Wammen understregede, at der vil komme mere støtte til virksomhederne i den kommende tid.

"Det her er den første bølge. Der vil komme flere," sagde han, men forsøgte også at lægge en dæmper på forventningerne: 

"Vi kommer ikke til at kunne afbøde alle slag, der kommer af corona-virussen," sagde Wammen. 

Erhvervsminister Simon Kollerup appellerede til, at finanssektoren ikke skubber hårdt ramte virksomheder ud over kanten ved at stille for hårde krav i forhold til lån og betalinger. 

"Jeg håber, bankerne vil tage det samfundsansvar," sagde Kollerup ved pressemødet. 

Dansk Erhverv: Fornuftigt
De første reaktioner fra erhverv og organisationer er positive.

Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen kalder hjælpepakken "et fornuftigt første skridt".

Også Dansk Industris topchef kvitterer for et "vigtigt, vigtigt første skridt", her via vicedirektør i DI, Per Geckler Møller:

Også chef for Politik & Presse i DGI, Rasmus Lindblom roser regeringen.

 

Forrige artikel Nu starter klimaforhandlingerne: Her står partierne Nu starter klimaforhandlingerne: Her står partierne Næste artikel Fagforbund klar til at lade elever og pensionerede kaste sig ind i coronakamp Fagforbund klar til at lade elever og pensionerede kaste sig ind i coronakamp