Da Dan Jørgensen blev klimaminister havde han brug for Harry Potters magi. Lars Aagaard skal hjem og læse Machiavelli

Nu skal energilobbyisten Lars Aagaard omsætte Danmarks mange klimaløfter til konkret handling. ”Han ved det meste i forvejen”, siger Dan Jørgensen (S), der ikke helt slipper Klimaministeriet.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Sidste gang, Dan Jørgensen (S) var til ministeroverdragelse i Klimaministeriet, skulle man tage en smal elevator op i toppen af det dengang nyrenoverede gamle Overformynderiet på Holmens Kanal.

Denne gang sker overdragelsen i den store velkomsthal i stueetagen. Man fornemmer hurtigt på antallet af fremmødte embedsmænd, at ministeriet er vokset siden sidst.

Kriserne står i kø. Jeg kan lige så godt være ærlig.

Lars Frelle
Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Det skyldes i høj grad den klimalov, der blev vedtaget med Dan Jørgensen for bordenden en sen aften i december 2019. Den satte et højt klimamål i 2030, og med det fulgte, hvad der svarer til en grøn politisk aftale hver anden uge lige siden, fortæller departementschef Lars Frelle den fremmødte forsamling.

”Jeg vil ikke nævne alle aftalerne. Selvom du sikkert ville elske det,” siger han til Dan Jørgensen, den nu tidligere klima-, energi- og forsyningsminister, der fra fredag skal møde ind i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i stedet.

Her skal han være minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik – den sidste del af jobbet betyder dog, at han ikke helt slipper Klimaministeriet, som stadig skal betjene klimadelen.

”Det er lettere at sige farvel, når man umiddelbart efter kan sige: nu har I mig tilbage,” underholder Dan Jørgensen.

Depchef Frelle minder om dengang Dan Jørgensen flyttede ind i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og den afgående minister, Lars Chr. Lilleholt (V), mente det blev så svært at nå målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030, at han i gave til Dan Jørgensen havde købt en Harry Potter-figur med en tryllestav.

”Jeg tænkte på, at jeg ville købe en lommeregner til dig, for det her kræver ret store tal. Hvis det skal lykkes, så tror jeg ikke en lommeregner er nok. Så bliver det nødt til at være en tryllestav, for så er der et eller andet, der skal trylles frem. Og det skal gå rimeligt hurtigt,” sagde Lars Chr. Lilleholt.

Et latterbrøl brød ud i fælleslokalet på øverste etage, men alle vidste samtidig, at der bag Lilleholts joke gemte sig benhård alvor. Partierne bag det nye klimamål indrømmede dengang også, at de ikke havde en køreplan eller anede, hvad det ville koste.

0:000:00