Da EU’s brexitboss indtog Thyborøn

BREXIT: EU's brexitboss, Michel Barnier, besøgte Thyborøn en kold lørdag for at tale om fiskeriets fremtid efter Brexit. Tag med til Nordjylland, hvor de bekymrede fiskere fik mulighed for at sætte deres problemer på dagsordenen.

Fiskekutteren Meilsø bryder gennem isen for at komme til søs. Ombord er EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier.
Fiskekutteren Meilsø bryder gennem isen for at komme til søs. Ombord er EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristoffer Kvalvik

Klokken halv ti lørdag morgen stævner fiskekutteren Meilsø ud fra Thyborøn Havn.

Ombord er Michel Barnier, EU’s chefforhandler i arbejdet med Storbritanniens farvel til Unionen, et af tidens vigtigste navne i EU.

Flankeret af journalister bevæger han sig op i styrehuset, imens båden langsomt skærer sig igennem isen på vej mod havnens udmunding.

Temperaturen er nogle grader under frysepunket, men trods kulden er fiskere i gang med at præparere deres både til foråret.

Jeg er mere optimistisk, end jeg var før. Barnier har vist, hvilken formidabel politiker og stålsat forhandler, han er.

Niels Wichmann
Administrerende direktør, Danmarks Fiskeriforening

Og en stor del af fiskekvoterne har i årtier givet fiskerne adgang til britisk farvand, hvor en tredjedel af den danske landingsværdi bliver hevet op.

Briterne har med deres udmeldelse af EU sået tvivl om, hvorvidt danske fiskere stadig kan fiske i britisk farvand. Det skyldes, at EU giver medlemslandene mulighed for at fiske på tværs af grænser, men det kan snart være slut.

Jeg har ansvaret for de globale forhandlinger, ikke bare for fiskeri. Fiskeri vil blive kædet sammen med de andre sektorer.

Michel Barnier
EU's chefforhandler for Brexit

Derfor inviterede Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm (V), Michel Barnier til en tur rundt i kommunen, hvor Brexit ikke kun er storpolitik i Bruxelles.

Milliarder er på spil, og i lokalsamfundene er der tale om hundredvis af arbejdspladser.

”Det betyder rigtig meget for erhvervsudviklingen i vores område. Et er fiskerne, der kan blive ramt af det, men hele forarbejdningsindustrien, dokken, Karstensens Skibsværft, sildefabrikkerne, fiskemelsfabrikkerne – det er mange job,” siger Erik flyvholm.

Michel Barnier taler med pressen. Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm, følger med i baggrunden. (Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget)

Pakket program
Michel Barnier skal have en fornemmelse af den situation, som fiskerne står i, og derfor er programmet tætpakket.

Fredag besøgte han statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg til et møde, hvor blandt andre udenrigsministeren, fiskeriministeren og danske erhvervsfolk deltog.

Derefter gik turen direkte til Lemvig til en middag med borgmester Erik Flyvholm, og lørdag morgen går programmet atter i gang.

”Det vigtigste for mig i mit politiske arbejde er at respektere og kende menneskerne. Politik handler først og fremmest om mennesker og om at skabe fremskridt sammen,” siger Michel Barnier om de fiskere, han møder i Thyborøn, og fortsætter:

”Jeg er meget rørt over den varme velkomst fra borgmesteren og dem, der er afhængige af den her vigtige sektor.”

Klokken 9 besøger han fabrikken TripleNine, der producerer fiskeolie og fiskemel, som bliver solgt verden over. Virksomheden beskæftiger cirka 100 ansatte og er et eksempel på mange af de erhverv, der er afhængige af fiskeriet.

Derfra går turen til fiskekutteren Meilsø, hvor skipperen fortæller om vilkårene i Thyborøn, imens pressen på skift kan tage billeder af EU-bossen, der aktivt lytter og stiller spørgsmål.

Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm, tog initiativ til besøget fra brexitbossen. (Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget)

En ”formidabel politiker”
På kajen venter en BMW, og efter en lille times sejlads lægger Meilsø til kaj, så Michel Barnier kan køre til Fiskeriskolen i Thyborøn.

Et optog af biler bevæger sig gennem de tomme gader mod skolen, hvor 80 elever til daglig bliver undervist i den lokale beskæftigelse.

Her mødes han med lokale fiskere, repræsentanter fra fiskeriafhængige kommuner og administrerende direktør for Danmarks Fiskeriforening Niels Wichmann.

”Det er utrolig vigtigt for dansk fiskeri. Når man tænker på, at der står folk fra alle brancher i 27 lande og hiver i manden – og så får vi ham til, for det første, at komme til Danmark, og for det andet får vi ham til Lemvig,” siger han om mødet med Barnier.

Niels Wichmann deltog også ved fredagens møde på Marienborg, og Michel Barnier har gjort et positivt indtryk på manden, der repræsenterer en branche med meget på spil i Brexit.

”Jeg er mere optimistisk, end jeg var før. Barnier har vist, hvilken formidabel politiker og stålsat forhandler, han er.”

Fiskeriets vilkår er vigtige for lokalsamfundet i Thyborøn, hvilket er tydeligt at se i havnen, hvor fiskekuttere ligger langs kajen. (Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget)

En lang vej
Den danske regering har gang på gang gentaget behovet for en aftale, der tilgodeser Danmarks særlige interesser.

Som den nation, der fisker mest i britisk farvand, foruden Storbritannien selv, er dansk fiskeri højt på den liste.

Og statsministeren udnyttede også muligheden til at fortælle netop det, da Michel Barnier fredag var på Marienborg.

”Jeg føler mig helt rolig ved, at vi har en rigtig dygtig chefforhandler fra EU’s side, som vi løbende har kontakt med. Jeg er glad for, at han har besøgt Danmark og har taget sig tid til at besøge Europaudvalget, møde op her med fagforeningsledere og erhvervsfolk for at få et tæt indblik i, hvad Danmarks særlige interesser er,” sagde Lars Løkke Rasmussen (V) og fortsatte:

”Det vidner om, at vi har en chefforhandler, som er indsigtsfuld. Derfor er den danske linje den, at vi bakker op om ham. Det er meget vigtigt, at de 27 EU-lande, der er tilbage, står sammen, så vi kan få den bedst mulige aftale med Storbritannien.”

Fiskeriminister Karen Ellemann (V) er ligesom statsministeren glad for Barniers besøg, men i de komplicerede forhandlinger med Storbritannien er intet sikkert endnu.

”Jeg er optimist og håber, at vi når en samlet løsning, som både EU27 og Storbritannien vil være tilfreds med. Men vejen er lang, og der er mange emner i spil i de samlede forhandlinger,” skriver hun i en mail til Altinget, hvor hun understreger den fælles EU-front i forhandlingerne:

”Fra dansk side har vi fra starten lagt vægt på en samlet EU27-tilgang til Brexit-forhandlingerne, da det giver os en stærk forhandlingsposition. Vi har et særlig tæt samarbejde med de andre direkte berørte lande og med Kommissionen. Jeg har selv haft bilaterale møder med en række af mine kolleger.”

Michel Barnier og Meilsøs styrmand på broen. (Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget)

Toppen af dagsordenen
Tilbage i Thyborøn byder Fiskeriskolen på frokost bestående af den lokale fangst, inden Barnier skal køres til Billund Lufthavn og derfra videre til Paris.

Erik Flyvholm, der var initiativtager til besøget, er tilfreds. Det har været ”fantastisk”, og Barniers fortid med fiskeripolitik i Frankrig har bidraget til en konstruktiv samtale.

”Det sender et meget stærkt signal til mig om, at han er politiker på den gode måde. Han vil ud og høre fra dem, der bliver påvirket af det. Det er ikke en teknokrat, der sidder der. Han ved, der er noget liv herude, der kan blive voldsomt påvirket, hvis ikke vi gør det her rigtigt,” fortæller borgmesteren.

Besøget skulle sætte det danske fiskeri på dagsordenen, hvilket er en udfordring i forhandlinger, hvor 26 andre EU-lande kæmper for sine egne mærkesager.

”Det er ingen hemmelighed, at der er en del af de 26 andre EU-lande, hvor en fiskeriaftale med Storbritannien er meget uinteressant. Der har det været vigtigt, at det her ikke bliver noget, der ryger i en handel, men at vi får det koblet på og topprioriteret,” forklarer borgmesteren.

Og at fiskeri skal kobles sammen med forhandlingerne, er en holdning, Barnier deler.

”De har ret. Det er grunden til, at jeg er her. Jeg har ansvaret for de globale forhandlinger, ikke bare for fiskeri. Fiskeri vil blive kædet sammen med de andre sektorer,” siger han.

Da frokosten er indtaget, forlader Michel Barnier den lille by med meget på spil. Om besøget kan omsættes til hård politisk valuta og konkrete resultater, er uvist, men Barnier afslutter besøget med en, for fiskerne, optimistisk bemærkning:

”Det vil være på toppen af min dagsorden i de fremtidige forhandlinger om en frihandelsaftale med Storbritannien.”

Dokumentation

Brexits konsekvenser for fiskeindustrien
90 procent af den danske fiskeindustris landingsværdi i 2016 blev foretaget med udgangspunkt i Midt- og Nordjylland.

Omkring en tredjedel af den samlede danske landingsværdi bliver fanget i britisk farvand.

Danmark er det land, ud over briterne selv, der fisker mest i britisk farvand.

Kvoter til britisk farvand forvaltes gennem EU, men med Storbritanniens exit kan den mulighed være i fare.

I Thyborøn skaber havnen grundlag for 1.039 arbejdspladser, hvilket svarer til 10 procent af beskæftigelsen i kommunen.

Havneindustrien i Thyborøn producerer værdi for 848 millioner kroner.

Storbritannien forlader EU 29. marts 2019. Hvis danske fiskere stadig skal kunne fiske i britisk farvand, skal en aftale falde på plads inden da.

Kilde: Socio-economic consequenses of Brexit for four larger fishing ports and their communities, Aalborg Universitet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Flyvholm

Borgmester (V), Lemvig, formand for KL's internationale udvalg
hd (R)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00