Dag 1 i valgkampen: I går krydsede partilederne klinger. I dag er der maratondebat i Folketingssalen

Hver dag finder du de vigtigste nyheder og perspektiver fra valgkampen her.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Dag 1

Valgkampens første rigtige dag bliver lidt atypisk. Alle de siddende MF'ere vil nemlig ikke være at finde på gader og stræder rundtom i landet, men derimod i Folketingssalen på Christiansborg.

For selvom der onsdag blev udskrevet valg, og langt de meste arbejde i Folketinget dermed er blevet indstillet, bliver der alligevel afholdt åbningsdebat. 

Åbningsdebatten starter klokken 9.00, og politikerne diskuterer som regel til langt ud på aftenen. Altinget er med hele vejen. Det kan du følge med i lige her. 

Dag 0

Valgkampen første partilederrunde

Onsdag aften var der stor partilederrunde, hvor partilederne fra de 14 opstillingsberettigede partier mødtes til debat. 

I næsten 2,5 time blev der diskuteret alt fra asylcenter i Rwanda til de stigende priser på el, gas og fødevarer og de manglende hænder i sundhedsvæsenet.

Altingets redaktionschef Kristine Korsgaard opsummerer partilederrunden på Twitter lige her: 

Og hvis du ikke fik set debatten, kan du gense den hos DR her.

Holstein: "Mette Frederiksen skal vinde på tryghed og lederskab"

Krisen kommer til at overskygge alt i valgkampen, men især udlændinge, klima og boligpolitik kan også blive vigtige understrømme, skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i en analyse onsdag, efter statsminister Mette Frederiksen har udskrevet valg.

Samtidig understreger statsministerens overraskende melding om, at en bred regering nu er førsteprioritet, det elendige forhold mellem Socialdemokratiet og Radikale, lyder det fra Holstein i analysen.

Du kan læse hele analysen her.

Radikale peger på Mette Frederiksen

Radikale Venstre, der de seneste tre måneder har truet Mette Frederiksen (S) med en mistillidserklæring, peger nu på statsministeren til at lede en bred regering på den anden side af valget. Allerhelst med både røde og blå partier.

"Vi ønsker en bred regering. Der samler os om det, der deler os," lyder det fra Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, på et pressemøde på Christiansborg.

Pape afviser bred regering med S 

Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, afviser at indgå i en bred regering med Socialdemokratiet.

"Det skal ikke handle om bogstaver, men om indhold. Jeg har svært ved at se, hvad den regering skulle stå på," siger han på et pressemøde onsdag over middag.

Mette Frederiksen udskriver valg og går efter at danne bred regering

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt spændingen til det sidste og annoncerede onsdag, at valget er udskrevet og skal afholdes 1. november.

Det gjorde hun med en overraskende melding: At Socialdemokratiet som noget nyt går til valg på at danne en bred regering.

"I Socialdemokratiet går vi til valg på socialdemokratisk politik, som I kender os. Men vi er klar til både kompromiser og til samarbejde. For i de svære tider, vi lever i, med den modgang verden står overfor - kriser der griber hinanden - så er tiden kommet til at afprøve en ny regeringsform i Danmark."

"Tiden er til at afprøve en ny regeringsform i Danmark. Det vil vi gerne stille os i spidsen i for," lød det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00