Dagens corona-overblik: 100 nye milliarder til erhvervslivet og en advarsel fra Trump

LYNOVERBLIK: Folketinget forlænger hjælpepakker, og regeringen vil sikre øget støtte til udsatte under coronakrisen. Trump advarer kineserne om, at deres håndtering af corona bør få konsekvenser.

Velkommen til Altingets daglige lynoverflyvning forbi danske og internationale coronahistorier inden for politik og økonomi.

Politik
Vi begynder med dansk politik.

Folketinget blev lørdag enige om at forlænge hjælpepakkerne, så erhvervslivet nu kan få blandt andet lønkompensation frem til og med 8. juli 2020. Hjælpen til freelancere forlænges også, ligesom ledige på dagpenge ikke bruger klip frem til og med 8. juli. Man har samtidig givet 100 milliarder kroner yderligere til indsatsen.

"Det er altså 100 milliarder kroner ekstra, der skal bidrage til at holde hånden under endnu flere arbejdspladser," siger finansminister Nicolai Wammen (S) til Ritzau.

Aftalen betyder samtidig, at virksomheder, der modtager minimum 60 millioner kroner i kompensation, ikke må udbetale udbytte til investorerne, ligesom de ikke må have base i et land i skattely. Det vækker glæde hos Enhedslisten.

"Det har været en torn i øjet på Enhedslisten og nok også alle, der knokler og betaler deres skat hver måned, at støtte fra fællesskabet kunne gå til både virksomheder i skattely eller virksomheder, som med den anden hånd udbetaler milliarder til aktionærerne. Det er en klar Enhedsliste-sejr," skriver politisk ordfører Pernille Skipper på Facebook.

Få overblik over hjælpepakkens tiltag her.

Forhandlingerne om at håndtere coronakrisen fortsætter de kommende dage. Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil mandag fortsætte forhandlingerne med socialordførerne om at give en ekstra håndsrækning til landets udsatte.

Pengene skal blandt andet gå til at sikre sommerlejre for børn af udsatte forældre.

"Det er et afgørende åndehul for mange af de børn, som har en ekstra hård hverdag, og som har haft en endnu hårdere hverdag under coronakrisen," siger Astrid Krag til TV 2.

Økonomi
Ser man på kurverne på aktiemarkedet, kan man generelt spore en positiv tendens. Eksempelvis er det danske C25-indeks steget godt 2 procent den seneste måned.

Men der er nogle brancher, som er decideret nødlidende. Og ikke overraskende styrtbløder flyselskaberne. Flyaktiernes markedsværdi er næsten halveret under coronakrisen. Det skriver Børsen.

Globalt
USA's præsident, Donald Trump, kom natten til søndag dansk tid med en markant melding rettet mod Kina, hvor coronavirussen havde sit arnested. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

"Hvis det var en fejl, var det en fejl. Men hvis Kina var ansvarlig for det, mener jeg, at der helt sikkert bør være konsekvenser," sagde Donald Trump på sit daglige pressemøde i Det Hvide Hus i Washington D.C.

"Det kunne have været stoppet i Kina, før det begyndte, og det blev det ikke. Nu lider hele verden på grund af det," fortsatte Donald Trump.

Det seneste døgn har man fra kinesisk side også skudt tilbage mod den amerikanske præsident. Han har tidligere spekuleret i, at virussen kunne stamme fra et kinesisk laboratorie i Wuhan, der forsker i flagermus. Men det afviser direktøren for laboratoriet, Yuan Zhiming.

"Det er umuligt, at virussen er kommet fra os," siger han til et statsligt kinesisk medie, skriver AFP.

Virussens udbredelse i Danmark
I Danmark har der nu været 7.242 bekræftede tilfælde af covid-19, hvoraf 3.847 har overstået infektionen. 346 er døde.

I den nyeste overvågningsrapport fra Statens Serum Institut står der, at 317 er indlagt med sygdommen, at 87 af dem er på intensiv, og ud af dem ligger 76 i respirator.

I rapporten ses det også, at der har været et stabilt fald i antallet af nyindlæggelser af patienter med covid-19 per dag siden slutningen af marts.

Hvor der i en kort periode i slutningen af marts blev indlagt omkring 80 mennesker dagligt, er tallet nu nede på mellem 20 og 30 dagligt.

Forrige artikel Forskere: Danmark kan stadig ende med samme resultat som Sverige Forskere: Danmark kan stadig ende med samme resultat som Sverige Næste artikel Se pressemødet: Erhvervsministeren præsenterer nye retningslinjer for genåbning af Danmark Se pressemødet: Erhvervsministeren præsenterer nye retningslinjer for genåbning af Danmark