Dagens corona-overblik: Ældre Sagen kalder Mølbak-scenarie for "et mareridt"

LYNOVERBLIK: Coronarestriktionerne på plejehjemmene skal tilpasses, hvis den sociale distancering vil vare et år, mener Ældre Sagen. Ledighedstal ser stabile ud, og vismænd advarer imod at lade krisen bremse CO2-afgifter. Altinget giver et overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Vælger regeringen at lade den sociale distancering vare i et helt år, vil det kræve markante ændringer af coronarestriktionerne på landets plejehjem, mener Ældre Sagens direktør.
Vælger regeringen at lade den sociale distancering vare i et helt år, vil det kræve markante ændringer af coronarestriktionerne på landets plejehjem, mener Ældre Sagens direktør.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Velkommen til mandagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Dagens helt store historie er, at Seruminstituttets faglige direktør, Kåre Mølbak, i et interview med Berlingske vurderer, at der kan gå mere end et år, før danskerne kan droppe den sociale distancering. 

Nu er det næste spørgsmål, hvorvidt regeringen agter at indrette den gradvise genåbning af Danmark ud fra SSI-direktørens vurdering.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har indkaldt alle Folketingets partier til forhandlinger i dag klokken 15.00.

Her skal regeringen og partierne drøfte, hvordan der kan gives ekstra hjælp til ældre, udsatte danskere og andre sårbare grupper, der har det særligt svært under corona-nedlukningen. 

På mødet vil også deltage repræsentanter fra Sundheds- og Ældreministeriet samt Børne- og Undervisningsministeriet, da der er tale om initiativer, der kræver en tværministeriel koordinering. 

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, kalder i et interview med TV 2 Nord Mølbaks scenarie for "et mareridt". 

"Så er der jo ingen pårørende, der kan få social kontakt. Derfor kan vi nok ikke overskue den situation, medmindre der kommer omfattende ændringer," siger han.

Og så har formandskabet af Det Økonomiske Råd en klar besked til politikerne: Coronakrisen må ikke stå i vejen for de CO2-afgifter, der er afgørende for at nå målet om at reducere udslippet med 70 procent i 2030.

Det er deres budskab i en kronik bragt i Information mandag. 

I et uddybende interview med dagbladet siger overvismand Carl-Johan Dalgaard, at man "ret hurtigt kan begynde at tænke i de mere langsigtede ting som den grønne omstilling frem for ene og alene krisestyring som i øjeblikket".

En politisk aftale sikrer, at daghøjskolerne nu også kompenseres for tabt deltagerbetaling. Daghøjskoleforeningen vurderer, at den nødvendige kompensation beløber sig til godt og vel 1,2 millioner kroner.

Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Du kan få et samlet overblik over regeringens hjælpepakker her

Læs også

Økonomi
Det tyder på, at de danske ledighedstal er ved at stabilisere sig. 

Den forgangne uge bød på i alt 7.334 nytilmeldte ledige. Ugen inden sluttede 5.955 personer sig til ledighedskøen.

Det viser de seneste tal fra Jobindsats.dk, som overvåger situationen i regi af Beskæftigelsesministeriet. 

Dermed er det tale om et markant fald i antallet af nytilmeldte ledige sammenlignet med uge 12, 13 og 14, hvor tallet har ligget mellem 17.000 og 22.000 nye ledige per uge. 

På opfordring fra Finanstilsynet dropper Danske Bank de planlagte udbyttebetalinger til bankens aktionærer for 2019. 

Det skriver Ritzau ifølge DR

Bankens aktionærer havde ellers udsigt til at modtage et udbytte på i alt 7,3 milliarder kroner, hvilket svarer til godt og vel halvdelen af Danske Banks overskud. 

Globalt
Tjekkiets præsident, Milos Zeman, har meddelt, at almindelige rejser uden for landets grænser vil være forbudt i et helt år.

Det skriver Jyllands-Posten.

Tjekkiet lukkede 16. marts sine grænser for ind- og udrejse for alle rejser, der ikke var strengt nødvendige. 

Belgien gør nu klar til gradvist at åbne samfundet op. 

Premierminister Sophie Wilmès meddelte søndag i et interview med den belgiske avis Le Soir, at den belgiske regering fredag vil præsentere en plan, der vil beskrive de første skridt begyndelsen af genåbningen. 

"Den her plan vil blive ledsaget af en række betingelser," siger hun til avisen ifølge Politico.eu

Belgien har indtil videre registreret 5.828 coronarelaterede dødsfald. Til sammenligning er tallet 1544 i Sverige.

Indbyggertallene i de to lande er henholdsvis omkring 11,35 og 10,2 millioner. 

Virussens udbredelse i Danmark
I Danmark er 96.244 personer indtil videre testet for covid-19, hvoraf 7.515 tests har været positive. 4.141 er raskmeldte. 

319 personer er i skrivende stund indlagt med covid-19. 84 er indlagt på intensiv, hvoraf 73 ligger i respirator. 

Danmark har registreret 355 coronarelaterede dødsfald. 

Det viser de seneste tal fra SST og SSI. Nogle tal er dog fra 19. april, og nye tal bliver offentliggjort klokken 14.00 mandag. Se grafikken nedenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00