Dagens corona-overblik: Blå partier forlader forhandlinger om genåbning af sundhedsvæsenet

LYNOVERBLIK: Oppositionen er utilfreds med regeringens udspil til genåbningen af sundhedsvæsenet og har forladt forhandlingerne. Den britiske premierminister, Boris Johnson, takker hospitalsansatte for at have reddet hans liv. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, har forladt forhandlingerne om genåbningen af sundhedsvæsenet sammen med blandt andre sine to ordførerkollegaer fra henholdsvis Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, og Konservative, Per Larsen.
Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, har forladt forhandlingerne om genåbningen af sundhedsvæsenet sammen med blandt andre sine to ordførerkollegaer fra henholdsvis Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, og Konservative, Per Larsen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til Altingets daglige gennemgang af det nyeste om coronavirussen inden for politik, økonomi og på den globale scene.

Politik
Borgfreden er for alvor ovre på Christiansborg. I utilfredshed over regeringens udspil forlod Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance søndag aften forhandlingerne om genåbningen af sundhedsvæsenet.

Det oplyser partierne i en fælles pressemeddelelse, hvori de efterlyser, at regeringen fremlægger en mere klar og konkret plan for, hvornår patienter igen kan forvente at få udført de behandlinger og operationer, der er udskudt på grund af coronavirussen.

"Rigtig mange danskere kan lige nu ikke få den behandling eller operation, de har brug for. Derfor er det helt afgørende for os, at vi hurtigst muligt får genetableret patientrettighederne. Det har vi brugt hele dagen på at få regeringen til at give klare svar på, men det har vi ikke kunnet få," udtaler Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, i en pressemeddelelse.

Vuggestuer, børnehaver og folkeskoler i omkring halvdelen af landets kommuner er klar til at starte på en gradvis genåbning onsdag efter påske. Det er regeringens plan, at samfundet skal åbnes for de mindste borgere 15. april, men den plan går hånd i hånd med nye, strikse retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, hvilket har betydet, at det ikke er alle dagtilbud og skoler landet over, der har kunnet nå at blive klar i tide. Altinget giver dig overblik over, hvornår kommunerne genåbner skolerne og dagtilbud, lige her.

Læs også

Venstre, Radikale og SF bakker op om forældres krav til at få ændret Sundhedsstyrelsens retningslinjer for genåbningen af dagtilbud og skoler. Det skriver DR Nyheder. Ifølge styrelsens retningslinjer skal børn fra hjem med en coronasmittet stadig møde op i skole. Det forventes i stedet, at den smittede isolerer sig fra resten af sin familie.

Men det vækker bekymring hos to forældreorganisationer, der vil have den retningslinje ændret, og de tre partier vil nu lægge pres på regeringen for at få ændret det, inden skolerne åbner igen.

Idrætsklubber og -foreninger bør også snart genåbnes. Sådan lyder opfordringen fra det største oppositionsparti, Venstre. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Økonomi
Dansk Erhverv har syv forslag til regeringen, der skal sparke gang i forbruget og skabe nye arbejdspladser efter coronakrisen. Det skriver TV 2. De syv forslag omfatter blandt andet gratis kørsel over Storebæltsbroen, udbetaling af indfrosne feriepenge og afgiftslettelser på chokolade og kaffe.

EU's medlemslande skal ikke holde sig tilbage, når det gælder køb af aktier i virksomheder i deres lande, hvis det kan forhindre fjendtlig overtagelse. Sådan lyder det fra konkurrencekommissær og næstformand for EU-Kommissionen, Margrethe Vestager (R). Det skriver Ritzau ifølge TV 2. Konkurrencekommissæren er især bekymret for, at der ellers kan komme et stigende antal kinesiske overtagelser af virksomheder i Europa.

Globalt
Den britiske premierminister, Boris Johnson, er kommet hjem igen efter sin indlæggelse på St. Thomas Hospital i London, hvor han blev behandlet for coronavirus. I en ny video på Twitter løfter premierministeren sløret for, hvor slemt det stod til, da han var indlagt på intensiv afdeling.

Ifølge Boris Johnson var der 48 timer af opholdet på intensiv afdeling, hvor det kunne være gået begge veje, og han takker hospitalets ansatte for at have reddet hans liv.

Meget tyder på, at New Zealand har haft stor succes med at begrænse udviklingen af coronavirussen i landet. Det skriver Jyllands-Posten. Der har kun været fire coronarelaterede dødsfald i landet, og det daglige antal af nye smittetilfælde har været dalende i de seneste syv dage. New Zealands regering valgte for to uger siden at lukke landet helt ned i en måned, ligesom grænsen også er blevet lukket.

I Rusland presser coronavirussen kapaciteten på hospitalerne i den russiske hovedstad, Moskva. Det skriver TV 2. Det kom blandt andet til syne lørdag, hvor der var billeder af lange køer af ambulancer med coronapatienter uden for et hospital i en forstad til Moskva.

Virussens udbredelse i Danmark
Ifølge den seneste opdatering fra Sundhedsstyrelsen, der udkom 13. april klokken 14, er der 285 dødsfald i Danmark, hvor den afdøde var smittet med coronavirus.

Ifølge tallene er der 388 indlagte med coronavirus. Heraf er 100 på intensiv, hvor 87 er i respirator.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00