Dagens corona-overblik: Blå partier vil have offentligt ansatte til at afvikle ferie og afspadsering for at spare lønkroner

LYNOVERBLIK: LA og K vil have offentligt ansatte til at afvikle ferie og afspadsering for at minimere lønudgifter, minister står klar med nødpakke til sociale organisationer, og Sundhedsstyrelsen præsenterer nye retningslinjer for legeaftaler. Få overblikket her.

Velkommen til lørdagens coronaoverblik, hvor du både får de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Offentligt ansatte, der ikke kan arbejde som vanligt på grund af coronavirussen, bør bruge tiden til at afvikle afspadsering eller ferie. Sådan lyder et forslag fra Liberal Alliance og Konservative. Det skal spare det offentlige for at udbetale lønkroner i perioden, hvor ferien eller afspadseringen afvikles. Også DF er klar til at se på forslaget, hvis hjemsendelsen fortsætter mere end 14 dage.

"Regeringen har opfordret privatansatte, der sendes hjem, til at afspadsere eller holde ferie, mens en masse offentligt ansatte, der også er sendt hjem, ikke får samme opfordring. Det er skævt," siger Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, til Jyllands-Posten.

Diskussionen om det sundhedsfaglige belæg for at lukke den danske grænse for at begrænse udbredelsen af coronasmitten fortsætter. Avisen Information har fået indsigt i en redegørelse fra sundhedsminister Magnus Heunicke til WHO. I redegørelsen henviser ministeren til, at det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol (ECDC) anbefaler EU-landene at indføre tiltag, der skal begrænse fysisk kontakt mellem mennesker. Og den slags tiltag bør inkludere aflysning af ikke-nødvendige rejser. Men de anbefalinger kan ikke bruges til at begrunde grænselukningen, lyder det nu fra ECDC selv. Det kan du læse mere om her. 

Konfliktniveauet i hjemmene stiger, og landets kvindekrisecentre har oplevet en fordobling af henvendelser i forhold til, hvad de plejer. Derfor vil regeringen rykke midler frem for at skabe flere akutte pladser på kvindekrisecentre nu. En endelig model forventes på plads i næste uge.

Samtidig får nødherberger forlænget åbningstiden for at skabe sovepladser til de hjemløse. Normalt har de kun åbent i vinteren, men de kan nu holde åbent indtil udgangen af april. Og dernæst vil social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) bede om Folketingets opbakning til en nødpakke til små sociale, frivillige organisationer, der er ramt af aflysninger af arrangementer og aktiviteter.

"Det er vigtigt, at de små organisationer ikke bliver slået omkuld, fordi de viser samfundsansvar og aflyser arrangementer," sagde Astrid Krag, på et pressemøde i går. Sent fredag aften kom det også frem, at man i Region Hovedstaden i næste uge vil være klar til at teste udsatte og hjemløse for corona. Noget, som har været voldsomt efterspurgt på socialområdet. Mere om det her.

Vi binder også lige en afsluttende sløjfe på debatten om børns legeaftaler, som har været i vælten de seneste dage på grund af modstridende meldinger fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Sundhedsstyrelsen lancerede fredag aften nye retningslinjer for børns legeaftaler. Forældre skal blandt andet være opmærksom på, om børnene udviser symptomer, og sørge for, at børnene leger med så få som muligt, lyder det i anbefalingerne, som du finder her.

Endnu en økonomisk hjælpepakke er lørdag sat i søen. Denne gang er det Udenrigsministeriet, der står klar med 100 millioner i corona-støtte til udviklingslandene. Pengene skal bruges til at inddæmme og bekæmpe coronavirussen, oplyser ministeriet. "Set med danske øjne har vi en utvetydig interesse i at undgå en humanitær katastrofe i Afrika, der kan have enorme økonomiske konsekvenser for kontinentet," siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S).*

Økonomi
Arrangører af planlagte kulturbegivenheder, der på grund af coronavirussen har måttet aflyse deres arrangement, kan nu søge økonomisk dispensation. Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse. Kriterierne for økonomisk kompensation er blandt andet, at arrangementet skulle have haft mere end 1.000 deltagere og være afviklet mellem 6. og 31. marts.

EU-Kommissionen er klar at ophæve de ellers normalt gældende budgetregler, så medlemslandene kan poste flere penge ind i deres nationale økonomier for at afbøde de økonomiske konsekvenser af coronavirussen. Det forklarer formand for EU-kommissionen Ursula von der Leyen i en videobesked på Twitter.

Globalt
I går var endnu et mareridtsdøgn i Italien. Her mistede 627 mennesker livet på grund af coronavirus på én enkelt dag. Det er det højeste antal dødsfald, der er registreret på en enkelt dag i Italien, skriver DR.

I USA er det snart hver femte amerikaner, der vil være omfattet af strikse regler for, hvornår de må gå ud. Det sker, efter at delstaterne New York, Illinois og Connecticut fredag har strammet reglerne for tilladte udendørsaktiviteter, oplyser The New York Times ifølge DR. 

De indespærrede amerikanere kan benytte lejligheden til at følge de igangværende forhandlinger mellem Republikanerne og Demokraterne om en hjælpepakke på 7.000 milliarder, der skal sparke gang i den amerikanske økonomi. Fredag bød ikke på enighed, og forhandlingerne fortsætter ifølge DR lørdag morgen.

Virussens udbredelse i Danmark
Den seneste opgørelse af antal smittede lørdag kl. 12 viser, at der i Danmark er registreret 1.326 smittede med covid-19. I alt er 11.657 personer blevet testet.

206 er lige nu indlagt på hospitalerne, og heraf er 42 personer indlagt på intensiv. 33 patienter ligger i respirator.

Der er registreret 13 dødsfald på grund af coronavirus i Danmark.**

*Opdateret 10.10 med informationer om ny økonomisk hjælpepakke fra regeringen til udviklingslandene.

**Opdateret kl. 13.08 med lørdagens tal fra Statens Serum Instituts overvågningsrapport.

Forrige artikel Disse arrangementer bliver aflyst eller udskudt Disse arrangementer bliver aflyst eller udskudt Næste artikel København gør klar til at teste hjemløse og udsatte for corona København gør klar til at teste hjemløse og udsatte for corona