Dagens corona-overblik: Dødstallet stiger i Sverige, og svenske forskere kritiserer myndigheder for "pinlig" håndtering

LYNOVERBLIK: Sveriges enegang i forhold til ikke at lukke beværtninger og institutioner møder nu hård kritik fra en række svenske forskere. Og så vil både økonomer og politikere åbne for den svære debat om menneskeliv i forhold til økonomiske omkostninger i Danmark. Få dit overblik her.

Foto: Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Velkommen til Altingets daglige coronaoverblik, hvor du får den hurtige gennemgang af de vigtigste politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
I disse timer torsdag bliver to opsigtsvækkende hastelove behandlet i Folketinget. Det ene er den, justitsminister Nick Hækkerup (S) varslede onsdag, som skal øge straffen for kriminalitet, hvor forbryderen udnytter coronaepidemien. Det kan for eksempel være tyveri af håndsprit eller virksomheder, der forsøger at snyde sig til at få del i hjælpepakkerne til erhvervslivet.

Med en anden hastelov vil regeringen foretage endnu en ændring af epidemiloven, som skal give myndighederne mulighed for at tage endnu hårdere midler i brug, hvis befolkningen ikke retter sig efter opfordringerne om at blive hjemme og holde sig relativt isoleret.

Konkret vil man kunne skærpe den nuværende lov om, at man højst må forsamles ti personer, så regeringen fremover vil kunne sætte grænsen endnu lavere.

Regeringen foreslår også at udvide mulighederne for at regulere adgangen til offentlige institutioner.

Kultursektoren er et andet område, hvor borgfreden så småt er ved at ophøre. En række kulturordførere, blandt andet De Radikales Zenia Stampe og Konservatives Birgitte Bergman, er ved at miste tålmodigheden hos kulturministeren og kræver nu, at kulturområdet får en selvstændig hjælpepakke, da flere kulturaktører og medievirksomheder ikke er omfattet af de eksisterende pakker.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har dog indtil videre afvist idéen om en selvstændig kulturhjælpepakke. Hun mødes på mandag med alle ordførerne, hvor hun kan forvente, at der bliver stillet strengere krav.

"Jeg håber, at kulturministeren snart fatter rorpinden og sparker døren ind til statsministeren. Man bliver nødt til at se særskilt på kulturområdet. Det er komplekst, og mange kulturinstitutioner og medievirksomheder falder mellem to stole i de her hjælpepakker," siger Birgitte Bergman (K).

Læs også

Økonomi
Flere stemmer begynder nu at stille spørgsmålstegn ved, om de økonomiske omkostninger ved nedlukningen af samfundet står mål med, hvor mange menneskeliv vi kan redde. 

I Politiken siger eksempelvis økonomiprofessor og overvismand Carl-Johan Dalgaard, at der nu er behov for at beregne omkostningerne ved de forskellige tiltag mod coronavirussens spredning.

"Det er vigtigt, at vi begynder at evaluere på, hvad omkostningerne ved de forskellige tiltag rent faktisk er, så det politiske beslutningsgrundlag er så godt som muligt," siger han til Politiken.

De Radikale var tidligere ude i samme avis og åbne for diskussionen om en genopretningsplan.

Globalt
Hos vores svenske naboer er smitten det seneste døgn steget markant. Alene det seneste døgn er 18 mennesker døde af corona i Stockholmsområdet, skriver SVT.

Sundhedsmyndighederne i Sverige har – i modsætning til de fleste andre europæiske lande – kørt en noget anderledes strategi i forsøget på at inddæmme smitten, hvor man blandt andet ikke har lukket landets beværtninger i samme grad som i Danmark. Og det møder nu stor kritik fra en stor gruppe af svenske forskere i et åbent brev til regeringen.

"Vi er et af de lande i verden, som har indført de svageste tiltag. Egentlig vil vi bare opfordre regeringen og myndighederne til at følge de internationale anbefalinger fra WHO, som de fleste lande følger," lyder det fra professor i molekylær systembiologi på Karolinska Institutet i Stockholm, Sten Linnarsson.

Han kalder samtidig sundhedsmyndighedernes faglige grundlag for "pinligt". Læs historien i Dagens Nyheter.

Virussens udbredelse i Danmark
Antallet af registreret smittede med coronavirus i Danmark er steget med 127 siden i går. 1.851 her i landet er nu konstateret smittet med virussen, oplyser Statens Serum Institut. 15.981 er nu blevet testet. Det er 1.022 flere end onsdag.

Det er dog fortsat forventet, at der er et meget stort mørketal for smittede, der ikke er registreret hos myndighederne. 

Der er 41 registrerede dødsfald i Danmark, hvor afdøde var testet positiv for corona, mod 34 i går.

386 er indlagt på hospitalerne, hvilket er en stigning på 26 i forhold til i går. 94 er indlagt på intensivafdelinger, og 78 ligger i respirator. For et døgn siden var tallene 87 på intensiv og 76 i respirator. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00