Dagens corona-overblik: Enhedslisten vil suspendere ghettokriterier under økonomisk krise

LYNOVERBLIK: Flere udsatte boligområder risikerer at ende på regeringens ghettoliste på grund af den nuværende jobkrise, og så afviser S-minister kritik af, at man ikke arbejder nok på en coronavaccine nationalt. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Velkommen til Altingets daglige coronaoverblik, hvor du få en hurtig gennemgang af det nyeste om virussen inden for politik, økonomi og på den globale scene.

Vaccine skal udvikles internationalt
Tidligere på ugen blev regeringen kritiseret af både eksperter og støttepartier for ikke at prioritere en national udvikling af vaccine mod covid-19.

Men ifølge forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bør en udvikling af coronavaccine ske internationalt.

"Jeg tror på, at et internationalt samarbejde er vejen frem for at finde en vaccine. Blandt andet fordi en vaccine er en stor økonomisk og koordineringsmæssig vanskelig opgave," siger Ane Halsboe-Jørgensen til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Hun henviser til, at der på EU-niveau er afsat over to milliarder kroner specifikt til coronaforskning. Herunder også til vaccineforskning. På nationalt plan er afsat 150 millioner til forskning i forbindelse med coronavirus generelt i Danmark.

EL vil suspendere ghettoliste
Den stigende arbejdsløshed, der sker som følge af coronakrisen, rammer også hårdt i de udsatte boligområder.

Det kan få ekstra konsekvenser, da ledighedstal bliver afgørende for, om et boligområde kommer på regeringens såkaldte "hårde ghettoliste" i 2021 og dermed bliver pålagt at nedrive, sælge eller konvertere 60 procent af områdets almene familieboliger.

Derfor opfordrer Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen, nu boligministeren til at suspendere ghettolisten i 2020.

"Coronakrisen rammer mange ufaglærte, og boligområder bliver ud fra ghettoloven vurderet ud fra beboernes indkomst, og hvor mange voksne der er i arbejde eller uddannelse," siger han i en pressemeddelelse.

Tidligere på ugen har boligorganisationen KAB i Altinget advaret mod, at coronakrisen skader integrationen, da den rammer hårdt på beskæftigelsen i den almene boligsektor.

WHO-kritik rammer ved siden af
Verdenssundhedsorganisationen WHO er den seneste tid blevet kritiseret for vildledning og for at have for tætte bånd til det kinesiske styre.

Men kritikken rammer ved siden af, skriver tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach i dag i en kommentar til Altinget.

Det kan du læse mere om her.

Læs også

SF vil fremrykke millioner til pædagoger
Når landets børnehaver og vuggestuer genåbner efter påske, skal de på grund af coronakrisen leve op til nye retningslinjer om blandt andet ekstra rengøring og større opdeling af grupper.

Som konsekvens foreslår SF nu, at man fremrykker 300 millioner kroner til dagtilbuddene, som ellers først skulle komme i 2022.

"I coronatider må vi også erkende, at der bliver brug for flere voksne i vores daginstitutioner. Det gør der, fordi der må være færre børn til stede i de forskellige grupper, samtidig med at der stadig skal være voksenkontakt," siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til Ritzau ifølge Ekstra-Bladet.

Hun oplyser også, at de ekstra penge skal hentes fra den samme kasse, hvorfra der på det seneste er fundet mange milliarder til dansk erhvervsliv.

Byggebranchen frygter 7.700 færre praktikpladser
Antallet af nye praktikpladser risikerer ifølge en ny analyse fra Dansk Byggeri i værste fald at falde med 7.700 i år som følge af den dæmper coronakrisen har lagt på økonomien. 

Det er særligt elever med korte uddannelsesaftaler og lærlinge, der er i gang med deres prøveperiode, der er udsatte, skriver brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

Globalt
USA har for første gang registreret over 2.000 coronarelaterede dødsfald i løbet af 24 timer. Desuden er antallet af smittede personer i USA steget til over 500.000.

Ifølge tal fra Johns Hopkins University lørdag morgen er 2.021 personer døde i tidsrummet fra klokken 05.00 fredag til klokken 05.00 lørdag dansk tid. I den tilsvarende periode i det forrige døgn var der 1.904 dødsfald. Samlet er 18.693 personer i USA døde som følge af virusudbruddet. Kun Italien har som land et højere dødstal med 18.849 dødsfald.

I Brasilien har landets præsident, Jair Bolsonaro, fredag været på gaderne og uddelt håndtryk til sine støtter, mens han fortsat afviser nødvendigheden af at holde afstand. Han har tidligere kaldt covid-19 for en "lille forkølelse" og mener, at tiltagene går unødvendigt ud over økonomien og tenderer til "hysteri", skriver Reuters ifølge DR.

Virussens udbredelse i Danmark
Ifølge den seneste opdatering fra Sundhedsstyrelsen, der udkom 10. april klokken 14, er der 247 dødsfald i Danmark, hvor den afdøde var smittet med coronavirus.

Ifølge tallene er der 401 indlagte med coronavirus. Heraf er 113 på intensiv, hvor 95 er i respirator.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00