Dagens corona-overblik: Håndtrykslov suspenderes, mens luften over Europa bliver renere

LYNOVERBLIK: Regeringen udskyder 39 lovforslag og suspenderer udskældt lov om håndtryk til nye statsborgere. Alt imens er luftforureningen halveret i flere europæiske byer, viser nye undersøgelser.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) suspenderer nu på grund af smitterisiko kravet om, at man skal give håndtryk for at få statsborgerskab.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) suspenderer nu på grund af smitterisiko kravet om, at man skal give håndtryk for at få statsborgerskab.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Velkommen til torsdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik

  • Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil suspendere reglen om, at kommende statsborgere skal give hånd i forbindelse med, at de bliver danske statsborgere, siger han i en pressemeddelelse. Det skyldes anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om, at man på grund af udbruddet af coronavirus udsætter sig selv og andre for smittefare ved at give hånd.
  • Regeringen udskyder 39 lovforslag til næste folketingsår som følge af coronanedlukningen. I forbindelse med genåbningen af Folketinget vender statsministerens spørgetime tilbage næste uge, og folketingsåret forlænges til juli. Læs mere om det her.
  • En udskydelse af den såkaldte velfærdslov har allerede fået SF og Enhedslisten i det røde felt, da det var et af regeringens helt store mærkesager fra sidste års folketingsvalgkamp. Loven skal sikre, at de offentlige udgifter følger med det stigende antal børn og ældre i samfundet. Pernille Skipper (EL) kalder det et "voldsomt problematisk fravalg" over for Jyllands-Posten.

Læs også

Økonomi

  • Over 600.000 privatansatte har efter en afstemning sagt klart ja til en ny overenskomst. Det er 79,8 procent af lønmodtagerne, som har stemt ja. Læs mere om aftalen her.
  • Ifølge Beskæftigelsesministeriet faldt ledigheden onsdag med 695 personer. Dermed er i alt 46.275 meldt ledige under coronakrisen. Antallet af ledige har ligget nogenlunde stabilt siden 6. april, efter at den steg markant i løbet af marts og de første dage af april.

Global

  • Luftforureningen er tæt på halveret i flere europæiske storbyer som følge af coronakrisens strenge karantæner. Det oplyser European Space Agency (EAS) i en artikel. I Paris har man reduceret nitrogendioxidniveauet med 54 procent, sammenlignet med marts 2019. For Madrid, Milano og Rom har man set en reducering på omkring 45 procent, skriver EAS.
  • Til gengæld er halvdelen af verdens coronaudbrud lige nu at finde i Europa, oplyser WHO's europæiske direktør, Hans Kluge. Og de næste par uger bliver kritiske for kontinentet, oplyser han på Twitter.
  • Vore naboer i Sverige er parate til at åbne fodboldsæsonen igen. Stockholms fodboldforbund har besluttet at spille kampe på seniorplan igen fra på fredag, men det møder hård kritik fra statsminister Stafan Löfven, der til Aftonbladet kalder det "uansvarligt" og "unødvendigt".

Nyeste smittetal

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00