Dagens corona-overblik: Hård kritik af myndighederne for at droppe test

OVERBLIK: Flere eksperter uddeler hård kritik til myndighederne for at lave for få coronatest, pædagoger kan kaldes på arbejde i nye funktioner, og så fortsætter katastrofen i Italien med uformindsket styrke. Få overblik over coronakrisen her. (Opdateret)

Coronatest koster mange ressourcer, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
Coronatest koster mange ressourcer, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Godmorgen og velkommen til dit daglige corona-overblik fra Altinget.

Politik
Holder man Politiken, er man her til morgen vågnet op til en forside, der uddeler tæsk til de danske sundhedsmyndigheder. En række eksperter kritiserer nemlig, at man i Danmark ikke laver nok test af folk med coronasymptomer.

”Det er helt vanvittigt. Det allervigtigste for at bekæmpe denne epidemi er at vide, hvem som er smittet, og hvem som ikke er. Hvis vi stopper med at teste, har vi spillet fallit,” siger lektor i bekæmpelse af virussygdomme Kristian G. Andersen til Politiken

Han mener, at der er behov for at kunne teste mindst 10.000 danskere om dagen og ikke omkring 1.000, som dagligt bliver udført på primært hospitalspatienter og sundhedspersonale.

Vi er nødt til at tage hensyn til, hvordan vi bruger ressourcerne bedst muligt.

Søren Brostrøm
Direktør, Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fastholder over for Politiken, at det handler om at prioritere ressourcerne klogt.

”En sundhedsperson skal visitere til testen, en sundhedsperson skal tage prøven, en sundhedsperson skal tolke prøveresultater, og én skal vejlede patienten ved et positivt og negativt resultat. Det er kerneressourcer i det danske sundhedsvæsen. Vi er nødt til at tage hensyn til, hvordan vi bruger ressourcerne bedst muligt,” siger han.

Hos KL og Forhandlingsfællesskabet – der varetager interesserne for en lang række faggrupper – har man også brugt tiden på at overveje, hvordan man bedst bruger ressourcerne. Det har ført til en ny aftale, som giver mulighed for, at nogle medarbejdere i den offentlige sektor kan blive flyttet til et andet job, end det de normalt har.

Det kan være hjemsendte børnehavepædagoger, der eksempelvis kan blive bedt om at passe børn om natten eller psykisk syge børn på bosteder. Målet er at sikre bemanding nok til de mest kritiske funktioner under coronakrisen.

Det er ingen hemmelighed, at hotel-, restauration- og turismeerhvervet er ekstremt hårdt ramt af coronakrisen. Og nu sættes der gang i et nyt samarbejde mellem stat, lønmodtagere og arbejdsgivere, der skal sikre færrest mulige afskedigelser. Virksomheder i branchen vil nemlig fremover kunne få dækket lønomkostninger i op til 30 dage, hvis faglærte og ufaglærte medarbejdere sendes på onlinekursus.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der kalder initiativet ”virkelig godt”.

”Jeg er klar over, at modellen langtfra løser alle problemer, men jeg mener, at den er et godt supplement til alle de tiltag, som regeringen har sat i værk for at holde hånden under lønmodtagere og virksomheder for at sikre danskernes arbejde og levebrød,” siger han.

Globalt
Vi springer til udlandet, hvor coronasmitten nu har rundet 300.000 mennesker, og hvor katastrofen i Italien fortsætter med uformindsket styrke. Den seneste døgnrapport om dødsfald på grund af corona, viser næsten 800 døde. Det er endnu en trist rekord for støvlelandet, der nu er oppe på i 4.825 dødsfald. Det er en måned siden det første registrerede corona-dødsfald i Italien.

I Italien er problemerne nu så store, at al unødvendig produktion er lukket ned.

I Norge arbejder man som i resten af verden på at undgå en lignende situation. Alle partier i Norge kunne derfor lørdag bakke op om en ny lov, der giver regeringen vide beføjelser til at gribe hurtigt ind, som coronakrisen udvikler sig. Men regeringens oplæg om en generel fuldmagt fra Stortinget er blevet mindre vidtgående efter hård kritik, og statsminister Erna Solberg har i processen måttet afvise, at hun er i gang med at begå statskup. Det skriver det norske medie NRK.

Herhjemme har regeringen som bekendt lukket grænserne for at inddæmme spredningen af corona. Og Danmark står bestemt ikke alene. Ifølge en opgørelse fra Tænketanken Europa har 15 EU-lande – der er med i Schengen-samarbejdet – nu indført grænsekontrol.

På den anden side af Atlanten er der også gang i coronakampen. I USA arbejder myndighederne således på at godkende en ny lyntest for corona, der kan give resultat på kun 45 minutter. Det skriver Ritzau ifølge BT

Fra politisk hold skulle der også være en stor hjælpepakke på vej. Demokrater og republikanere har natten til søndag dansk tid forhandlet intensivt om at pumpe op mod 1.000 milliarder dollars ud i samfundet for at ruste landet til coronakrisen. Det skriver Ritzau ifølge jp.dk.

Virussens udbredelse i Danmark
Herhjemme viser den seneste opgørelse fra søndag kl. 12*, at der har været 13 coronadødsfald i Danmark. Dermed er der ingen nye dødstilfælde det seneste døgn. Der er 232 indlagte, hvilke er er stigning på 26 det seneste døgn. 46 er nu på intensivafdeling, hvilket er en stigning på fire. 40 er lagt i respirator, hvilke er en stigning på otte. 

Omkring halvdelen af de indlagte er fra Region Hovedstaden, mens der er færrest ramt i Nordjylland.

I alt er 1.395 danskere smittet med coronavirussen. Der er foretaget 12.351 test af personer i Danmark.

Coronakrisen har de seneste uger ført til en stribe aflysninger af store arrangementer. Se hvilke her.

*Artiklen er opdateret med de seneste tal kl. 12.30

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00