Dagens corona-overblik: Heunicke kritiserer myndigheders forberedelse, og Trump vil åbne USA igen trods højt smittetal

LYNOVERBLIK: De danske sundhedsmyndigheder var ikke godt nok forberedt på coronaepidemien, lyder kritikken fra sundhedsministeren. I USA varsler den amerikanske præsident en genåbning af landet, selvom der er en markant stigning i smittetallene. Bliv opdateret på tirsdagens nyheder om coronavirussen.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kritiserer nu blandt andet Sundhedsstyrelsen for dårlig forberedelse inden udbruddet af corona.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kritiserer nu blandt andet Sundhedsstyrelsen for dårlig forberedelse inden udbruddet af corona.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til Altingets daglige coronaoverblik, hvor du får en hurtig gennem af de vigtigste politiske, økonomiske og globale nyheder.

Politik
De danske sundhedsmyndigheder burde have været bedre forberedt på udbruddet af coronavirussen i Danmark.

Sådan lyder dommen fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et interview i P1 Morgen ifølge Ritzau

Sundhedsministeren peger på, at regeringen og Folketinget i begyndelsen manglede klare meldinger og anbefalinger fra myndighederne.

”Vi havde en situation i Danmark, hvor vi havde en risikovurdering, som var lav, men hvor vi på trods af det var nødt til at handle og tage et politisk ansvar. Sådan skal det jo være, men det er jo lettere, hvis der er entydige indstillinger,” siger ministeren ifølge Ritzau og tilføjer:

”Her var indstillingerne tvetydige, og nogle gange tenderede de imod vores handlinger.”

Statsminister Mette Frederiksen (S) lægger nu op til, at offentligt ansatte, der er sendt hjem og ikke kan arbejde, skal afholde ferie eller afspadsere. Det skriver Berlingske. Ifølge Altingets oplysninger er der nu forhandlinger med lønmodtagerne og arbejdsgivere på det offentlige område for at nå frem til en aftale, der ligner den for de privatansatte.

Ifølge den trepartsaftale, som regeringen har indgået med arbejdsmarkedets parter, skal ansatte i det private sendes hjem på ferie, afspadsering eller uden løn i fem dage, hvis virksomhederne skal have ret til lønkompensation.

Politikerne i landets kommuner og de fem regioner får nu lov til at afvige fra reglerne for styring af byrådene og regionsrådene for at begrænse coronasmitte. Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har indført nye midlertidige regler, der betyder, at møder må afholdes som video- eller telefonmøder. Hvis det er nødvendigt, må byråds- og regionsrådsmøder også afholdes uden adgang for offentligheden. Det gælder dog fortsat, at alle beslutninger fra mødet skal offentliggøres efterfølgende, og ministeren opfordrer til, at der også deles video eller lyd fra selve mødet.

Endelig er der nu også mulighed for at indføre en slags nødstyre, hvor økonomiudvalget eller forretningsudvalget overtager ledelsen af kommunen eller regionen. Det kræver dog tilslutning fra den pågældende kommunalbestyrelse eller regionsråd.

Som konsekvens af coronavirussen har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye sat den såkaldte Dublin-forordning i bero i Danmark. Forordningen er EU’s regler for fordeling af asylansøgere, hvor det gælder, at asylansøgningerne skal behandles i det EU-land, hvor ansøgerne først ankommer til. For at mindske smittespredningen vil Danmark frem til 13. april ikke sende asylansøgere tilbage til andre lande i Europa.

Læs også

Økonomi
Efter nedturen mandag åbnede det danske aktiemarked i dag med grønne tal. Ifølge Børsen lagde C25-indekset ud med en stigning på over 4 procent.

Den Internationale Valutafond bidrager nu til de dystre prognoser for verdensøkonomien. Prognoserne er blevet lavet i løbet af de seneste uger. Ifølge Valutafonden vil coronavirussen i år skabe en global recession, der enten vil være i samme omfang eller værre end den, verden oplevede i 2009 under finanskrisen. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske

I USA lider økonomien under coronavirussen, og efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har indført en række retningslinjer for at mindske det hastigt stigende smittetal i USA. Der vil dog snart blive lempet for reglerne igen. Det sagde præsidenten ifølge Politico.eu på et pressemøde mandag.

Han planlægger derfor at åbne landet op igen, når den nuværende 15-dages delvise nedlukning af USA slutter næste mandag. Dermed går han også imod anbefalingerne fra sine egne sundhedseksperter, der råder til at holde landet lukket.

”Vores land var ikke bygget til at blive lukket ned,” sagde Donald Trump ifølge Politico.eu. 

Globalt
Den britiske premierminister, Boris Johnson, har bygget oven på sin lukning af de britiske skoler med nye tiltag. Mandag aften annoncerede han, at der vil blive indført et udgangsforbud. Det skriver Politico.eu. Det betyder, at briterne nu kun må forlade deres hjem, hvis de skal købe basale nødvendigheder, motionere, besøge lægen eller hjælpe andre sårbare borgere. Derudover må de briter, som ikke kan passe deres arbejde hjemmefra, tage på arbejde.

FN opfordrer nu til, at der indføres øjeblikkelig våbenhvile overalt i verden på grund af coronavirussen. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Mens Verdenssundhedsorganisationen (WHO) arbejder for at bekæmpe coronaudbruddet, bliver organisationen ramt af flere hackerangreb end normalt. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten. Der er ingen konkrete tal for, hvor mange angreb WHO har oplevet. Men organisationens ansvarshavende for informationssikkerhed, Flavio Aggio, siger, at tallet er fordoblet, når man tæller angreb direkte på WHO og angreb, hvor hackerne udgiver sig for at være WHO for at ramme andre. 

Virussens udbredelse i Danmark
Klokken 12.00 er der 32 registrerede dødsfald, hvor afdøde var smittet med corona, ifølge Statens Serum Institut.

Der er 301 indlagt som følge af coronavirussen, hvoraf 69 er på intensiv. 58 af dem er i respirator.

Få de nyeste tal, oplysninger og vejledninger på myndighedernes fælles hjemmeside coronasmitte.dk. Du kan også følge det daglige pressemøde klokken 14, som Altinget sender direkte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00