Dagens corona-overblik: Indrejseforbud til EU, forsamlingsforbud og enorme støttepakker til selvstændige

OVERBLIK: EU indfører forbud mod indrejse for ikke-EU-borgere, regeringen indfører forbud mod at mødes mere end ti personer, og finansministeren og erhvervsministeren præsenterer nye tiltag for selvstændige.

Her får du onsdagens overblik med politiske, økonomiske og globale nyheder om coronavirussen.

Politik
Klokken 10.00 onsdag formiddag trådte forbuddet mod at samle sig i grupper af ti personer eller derover i kraft. Det sker, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag aften præsenterede en række nye tiltag for at bremse coronasmitten.

En lang række forretninger, indkøbscentre, sportsfaciliteter og lignende skal holde lukket. Restauranter og caféer skal holde lukket for gæster, men må gerne levere mad ud af huset, lød det fra statsministeren. Dagligvarebutikker og apoteker må fortsat holde åbent som hidtil.

Du kan se eller gense pressemødet her.

Tirsdag blev et lovforslag om ændring af lov om sygedagpenge vedtaget. Med den hastebehandlede lov får virksomheder ret til refusion fra første sygedag, hvor en medarbejder er syg og uarbejdsdygtig på grund af covid-19.

Selvstændige erhvervsdrivende får desuden udvidet ret til sygedagpenge for fravær som følge af covid-19.

Økonomi
Finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) holdt onsdag middag pressemøde.

Her præsenterede de en hjælpepakke til selvstændige, enkeltmandsvirksomheder og brancher, der særligt er hårdt ramt af den nedlukning af samfundet, som coronakrisen har medført.

Det her er helt ekstraordinært, sagde finansminister Nicolai Wammen på pressemødet

Regeringen foreslår, at selvstændige med op til ti ansatte kan blive kompenseret for 75 procent af deres omsætningstab. Der lægges op til, at de selvstændige kan støttes med op til 23.000 kroner om måneden. Ordningen står til at gælde frem til 9. juli.

"Den virksomhed, man har skabt, er måske i fare, og derfor præsenterer regeringen nye initiativer," sagde erhvervsminister Simon Kollerup.

De præsenterede tiltag fra regeringen vil være udgangspunkt for politiske forhandlinger med alle Folketingets partier efterfølgende. Se pressemødet her.

Onsdag morgen er de danske aktier åbnet med et fald på 1,8 procent og har nu tabt over 30 procent i værdi, siden coronakrisen gjorde sit indtog i Europa for en måned siden. Det skriver Berlingske.

C25-indekset er i minus 1,5 procent, og i resten af Europa dykker aktiemarkedet ligeledes.

Globalt
På et EU-videotopmøde tirsdag blev det besluttet at forbyde indrejse til EU for alle ikke-EU-borgere undtagen pendlere, sundhedspersonale, eksperter, varetransport, asylansøgere og personer med fast bopæl i et EU-land.

Du kan læse mere om forbuddet her.

Som følge af EU's indrejseforbud har Sverige besluttet delvist at lukke sine grænser for ikke nødvendige rejser fra lande uden for Europa i kampen for at bremse spredningen af coronavirus. Beslutningen gælder fra og med torsdag 19. marts og 30 dage frem, meddeler den svenske regering.

De europæiske lande med flest smittede er Italien med over 31.500 smittede, Spanien med 11.800, Tyskland med 9.300 og Frankrig med 7.700.

I USA arbejder præsident Trump på en økonomisk hjælpepakke på, hvad der svarer til omkring 6.800 billioner danske kroner for at hjælpe både amerikanske husholdninger og virksomheder.

Formålet er at stimulere den amerikanske økonomi, der ligesom resten af verden har lidt en markant afmatning som følge af coronavirussen.

Virussens udbredelse i Danmark
129 personer i Danmark er indlagt med coronavirus, og 24 af dem ligger på intensivafdeling.

1.044 personer er bekræftet smittet med coronavirus i Danmark. 7.631 personer er blevet testet. Fire danskere er indtil nu afgået ved døden som følge af coronavirus.

På Færøerne er 703 personer blevet testet, og 47 er smittet med coronavirus. I Grønland er én person smittet med coronavirus.

Statens Serum Institut har udvidet deres overvågning af influenza, så den nu også omfatter covid-19. På influmeter.dk kan man tilmelde sig selv og medlemmer af ens husstand, hvis man har symptomer på covid-19. Det sker som et led i at kortlægge, hvordan coronavirussmitten udvikler sig i samfundet.

Desuden udgiver Sundhedsstyrelsen i dag information til politiet og andet frontpersonale uden for sundhedssektoren om, hvordan de skal forholde sig i deres daglige arbejde for at forebygge smitte.

Onsdag klokken 14 afholder myndighederne pressemøde med den seneste opdatering om coronaepidemien.

Forrige artikel Journalist: Coronakrisens løsninger kræver kritisk dækning, hvis de skal trænge igennem Journalist: Coronakrisens løsninger kræver kritisk dækning, hvis de skal trænge igennem Næste artikel Pressemøde: Dagens coronaopdatering fra myndighederne Pressemøde: Dagens coronaopdatering fra myndighederne