Dagens corona-overblik: Minister beklager nej tak til testudstyr, og så er der nyt på vej fra statsministeren

LYNOVERBLIK: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) beklager, at de danske myndigheder ikke sagde ja til købstilbud fra Sydkorea. Statsminister Mette Frederiksen (S) kommer med nyt om coronavirussen i eftermiddag. Få overblik over mandagens coronarelaterede nyheder.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Få et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om coronavirussen samt de nyeste tal.

Politik
Vi starter dagens overblik med en pressemødeindkaldelse. Statsminister Mette Frederiksen (S) afholder klokken 15 et pressemøde i Statsministeriet med nyt om coronavirussen. Det er endnu ikke bekræftet, om hun vil komme med nye tiltag eller en forlængelse af de nuværende indsatser.

Pressemødet kan du følge på Altinget i eftermiddag. For nu haster vi videre til en undskyldning fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

I en mail til Folketingets sundhedsordførere beklager sundhedsministeren, at de danske myndigheder ikke har fulgt godt nok op på et tilbud om at købe corona-testkit fra Sydkorea.

Beklagelsen kommer, i kølvandet på at Berlingske søndag aften bragte historien om, at en embedsmand fra Sydkorea for to uger siden kontaktede de danske myndigheder med henblik på at sælge tusindvis af coronatest. Men det takkede de danske myndigheder ifølge Sydkorea nej tak til.

I mailen skriver Heunicke, at Sundheds- og Ældreministeriet søndag aften har rakt ud til Sydkoreas ambassade i Danmark i forsøget på at genetablere kontakten. Han tilføjer endvidere, at Folketinget snarest muligt vil få en skriftlig orientering om forløbet.

Historien kom samme dag, som Magnus Heunicke i en pressemeddelelse udtalte, at regeringen forsøger at øge testkapaciteten, så flere danskere kan blive testet for coronavirussen, end tilfældet er i dag, hvor test bliver prioriteret til de danskere, der har alvorlige symptomer.

Politiet melder om, at flere ældre er blevet udsat for tricktyveri, hvor tyvene har udgivet sig for at være sundhedspersonale, der vil vejlede de ældre i, hvordan man undgår coronasmitte. Samtidig oplever flere hospitaler, at der bliver stjålet håndsprit og masker. De to ting får nu Venstres retsordfører og næstformand, Inger Støjberg, til at kræve dobbeltstraf for forbrydelser, der er relateret til coronakrisen. Det skriver Berlingske. Justitsminister Nick Hækkerup (S) roser forslaget og siger, at han vil tage initiativ til at drøfte det med resten af Folketingets retsordførere. 

Der tages nu nye værktøjer i brug for at sikre, at danskerne overholder myndighedernes retningslinjer. Statens Serum Institut vil gøre brug af lokationsdata fra danskernes mobiltelefoner for at holde øje med danskerne. Det skriver DR. Det er endnu uvist, hvordan overvågningen i praksis skal foregå, men ifølge DR’s oplysninger kan Rigspolitiet også blive involveret.

Flere danske virksomheder skal have mulighed for at producere håndsprit. Derfor har miljøminister Lea Wermelin (S) nu bedt Miljøstyrelsen om at dispensere fra et EU-krav. Kravet lyder på, at leverandørerne af ethanol, som bruges i håndsprit, skal være registreret på en særlig EU-liste. Men fra i dag og frem til slutningen af juni kan danske virksomheder producere håndsprit med ethanol fra leverandører, der ikke optræder på listen.

Økonomi
Det danske aktiemarked åbnede mandag morgen med et fald. Aktieindekset C25 faldt med næsten fire procent i forhold til niveauet, da børsen lukkede fredag.

Coronakrisen kan sende den danske vækst helt ned på minus 6,7 procent. Dermed vil 2020 blive det værste år for den danske økonomi siden Anden Verdenskrig. Sådan lyder den dystre prognose fra Dansk Industri (DI) ifølge Berlingske. DI har spurgt sit virksomhedspanel om deres forventninger til fremtiden, og med udgangspunkt i de besvarelser har erhvervsorganisationen beregnet, hvad krisen vil betyde for den samlede økonomi.

DI understreger, at undersøgelsen er forbundet med en vis usikkerhed. Men den tidligere overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer mener, at coronakrisen sagtens kan ramme dansk økonomi lige så hårdt, som DI spår.

Senatet i USA stemte søndag aften imod en stor hjælpepakke til den amerikanske økonomi. Det var Demokraternes medlemmer, der blokerede pakken, som de ikke er helt tilfredse med. Det skriver Ritzau.

De amerikanske politikere begyndte derfor forhandlingerne igen i forsøget på at justere pakken, så alle kan bakke op om den. De har fået indtil i dag klokken 14.45 dansk tid til at blive enige, ellers vil Republikanerne tvinge en anden afstemning om den oprindelige hjælpepakke igennem.

Globalt
Den tyske kansler, Angela Merkel, indførte søndag aften nye markante tiltag mod coronavirussen i Tyskland, der i skrivende stund har 26.220 bekræftede smittetilfælde og 111 dødsfald. Fra nu er det forbudt for tyskerne at være mere end to personer samlet, hvis de ikke er fra samme husstand. Det skriver Politico.eu

Kort tid efter meldingen om det nye forbud fik kansleren besked om, at hun har været i tæt kontakt med en læge, der er blevet testet positiv for corona. Hun er derfor ifølge Politico.eu gået i karantæne. 

Storbritannien følger nu samme eksempel som en række europæiske lande. Fra mandag er alle britiske skoler lukket for at inddæmme smittespredningen. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske

I Ungarn går landets premierminister Viktor Orbán skridtet videre. Han vil nu forlænge den nuværende nødretstilstand på ubestemt tid. Det er en ”de facto afvikling af demokratiet og ytringsfriheden” i landet, siger Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa, til Berlingske.

Mens flere og flere lande i Europa lukker ned i kampen mod coronavirussen, går svenskerne enegang. I en tale til den svenske befolkning understregede den svenske statsminister, Stefan Löfven, at svenskerne ikke skal ændre adfærd som følge af virussen. Det skriver TV 2. Skoler og restauranter vil fortsat være åbne, mens de offentligt ansatte stadig skal møde fysisk op på arbejde. 

Læs også

Et sted i verden går tiltagene i en anden retning. I byen Wuhan i Kina, hvor virussen opstod, er myndighederne begyndt at lempe på deres skrappe retningslinjer. Ifølge Berlingske må borgerne nu vende tilbage til deres arbejde, hvis de er symptomfrie og har et bevis på, at de er virusfri.

Virussens udbredelse i Danmark
Der er 254 danskere, der er indlagt med covid-19, som forårsages af coronavirussen. Heraf er 55 indlagt på intensiv, hvor 47 er i respirator.

Det viser de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen, der blev offentliggjort klokken 12.

Det officielle dødstal er ikke blevet opdateret for søndag og mandag, men lørdag var der registreret 13 dødsfald, hvor afdøde var smittet med corona.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00