Dagens corona-overblik: Minister kommer med opsang til danskerne, og EU forventes at lukke sine grænser

LYNOVERBLIK: Det er ikke alle danskere, der følger myndighedernes retningslinjer, mener sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). EU’s medlemslande forventes at blive enige om at forbyde indrejse til EU. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til tirsdagens udgave af Altingets coronaoverblik, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på politiske, økonomiske og globale nyheder om coronavirussen.

Politik
Vi lægger ud med en opsang fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, der nu forsøger at række ud til de unge danskere, der ifølge ham endnu ikke følger regeringens og myndighedernes retningslinjer helt.

Myndighederne prøver desuden at dele informationer med de unge ved at indgå samarbejde med såkaldte influencere, der har mange unge følgere på de sociale medier.

Et stort antal af partierne i Folketinget kræver en hjælpepakke til de selvstændige, der bliver ramt af coronakrisen, ligesom ansatte hos landets virksomheder har fået hjælp i søndagens trepartsaftale. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger, at regeringen arbejder på højtryk for at finde en løsning for de selvstændige. Læs hele historien hos Politiken.

På Christiansborg er der nu flere partier, der opfordrer regeringen til at undersøge, om man kan give danskere de feriepenge, som de nu er tvunget til at gemme til deres pension. Det skriver Jyllands-Posten. Ferieloven bliver ændret i år, og i den forbindelse vil danskerne få indefrosset fem ugers feriepenge, som først bliver udbetalt, når de går på pension.

Men de penge kunne i stedet gå til at betale den ferie, som nogle danskere bliver tvunget til at afholde nu, fordi arbejdspladser skruer ned for aktiviteten, mener Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Venstre. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er ikke afvisende over for idéen.

Coronakrisen efterlader mange tomme hotelværelser, som Dansk Folkeparti og Venstre nu ser et uudnyttet potentiale i. Ifølge Altinget foreslår Dansk Folkeparti, at værelser kan bruges til at huse de hjemløse, der viser symptomer på coronavirus og skal i karantæne. Den idé er Venstre åben for. Læs hele historien her.

Coronavirussen medfører nu også, at et af regeringens klimapartnerskaber bliver forsinket. Luftfartsbranchen, som er hårdt ramt af den nuværende krise, vil ikke præsentere sine anbefalinger, før der er styr på coronapandemien. Det skriver Altinget. Klimapartnerskaberne en vigtig del af den kommende klimahandlingsplan, og de består blandt af erhvervslivet egne bud på, hvordan Danmark kan opnå sit klimamål i 2030.

Miljøminister Lea Wermelin har også valgt at udskyde Naturtopmøde 2020, der skulle have fundet sted i april. Topmødet var tiltænkt til at spille en stor rolle i arbejdet med en ny natur- og biodiversitetspakke, da ministeren skulle bruge det til at samle idéer fra aktører. Læs mere her.

Den hastelov, som Folketinget vedtog sent torsdag aften, træder i kraft i dag. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke har allerede på førstedagen varslet at gøre brug af den til at forbyde pårørendes besøg på hospitaler og plejehjem. Læs mere her.

Økonomi
Efter mandagens fald på det danske aktiemarked åbnede Københavns Fondsbørs i dag med stigninger på de danske aktier.

I USA styrtdykkede de amerikanske aktier i løbet af mandagen, og Dow Jones-indekset lukkede med et fald på 12,9 procent. Indekset består af de 30 største aktieselskaber i USA. Det skriver Ritzau. Målt i procent er faldet ifølge nyhedsbureauet det største siden børskrakket i oktober 1987.

Faldet sker på trods af den hjælpepakke, som den amerikanske centralbank lancerede søndag, hvor centralbanken blandt andet sænkede renten.  

Globalt
Mandag aften tog den franske præsident, Emmanuel Macron, et nyt skridt i kampen mod coronavirussen i Frankrig og indførte et udgangsforbud for franskmændene. Det skriver Politico.eu. I de næste 15 dage må franskmændene kun forlade deres hjem for at købe ind, besøge lægen eller tage på arbejde, hvis det er umuligt at arbejde hjemmefra. Besøg hos familiemedlemmer beregnes ikke som nødvendig aktivitet, og det vil derfor været omfattet af udgangsforbuddet.

I samme tale fortalte den franske præsident også, at det er hans forventning, at EU’s stats- og regeringschefer tirsdag vil blive enige om at lukke EU’s ydre grænser samt stoppe rejser mellem medlemslandene i de næste 30 dage.

Beskeden fra Emmanuel Macron kommer samme dag, som EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har foreslået at indføre et indrejseforbud til Schengen-området, som flertallet af EU’s medlemslande er en del af.

Lukkede grænser er en af de ting, som stats- og regeringscheferne skal drøfte tirsdag eftermiddag, når der afholdes et EU-topmøde over videokonference. Det forventes også, at ledere vil tale om EU-Kommissionens forslag i forhold til blandt andet medicinsk udstyr.

Vi runder dette afsnit af med en opfølgning på en historie fra i går. EU-Kommissionen tilbyder nu finansiering til det tyske firma CureVac, der er i færd med at udvikle en vaccine mod coronavirussen. Det sker efter, at det kom frem, at den amerikanske præsidents, Donald Trumps, administration havde forsøgt at købe virksomheden og få dem til at lave en vaccine udelukkende til USA.

Virussens udbredelse i Danmark
Klokken 10.00 er der ifølge Statens Serum Institut registreret fire dødsfald, hvor de afdøde har været smittet med coronavirus.

Ifølge Staten Serum Instituts seneste opgørelse er der 82 indlagte i Danmark som følge af coronavirussen. Heraf er 18 indlagt på intensivafdeling. Tallet er indsamlet mellem klokken 8 og 9.30 tirsdag morgen.

Der er 960 smittede i Danmark, men da det kun er danskere med alvorlige symptomer, som bliver testet, er der en del mørketal. Det vil Statens Serum Institut dog nu lave om på. Ifølge fagbladet Ingeniøren arbejder instituttet på et system, der skal give bedre overblik over antallet af coronasmittede. Det involverer blandt andet hjemmetest. 

Mandag kunne Grønland konstatere sit første smittetilfælde. Indtil videre havde landet ellers undgået coronavirussen, mens den havde spredt sig både på Færøerne og i Danmark.

Netop Færøerne oplever lige nu en markant stigning i antal smittede. Mandag eftermiddag lød tallet på 18 tilfælde, men tirsdag formiddag er tallet nu 47 ifølge Statens Serum Institut.

Få overblik over de nyeste tal, vejledninger og informationer på myndighedernes fælles hjemmeside coronasmitte.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00