Dagens corona-overblik: Der er kødannelse før afstemninger i Folketinget, og minister opfordrer ældre til at undgå kollektiv trafik

LYNOVERBLIK: Ældre bør ikke længere bruge offentlig transport, mener transportminister Benny Engelbrecht. Folketingsmedlemmer må kun være ti ad gangen i folketingssalen, og så er der bred enighed bag ny hjælpepakke. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Velkommen til torsdagens corona-overblik, hvor du både får de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Natten til torsdag blev regeringen og Folketingets partier enige om en række hjælpepakker til danske lønmodtagere, virksomheder og studerende. De skal afhjælpe de økonomiske konsekvenser af udbredelsen af coronavirussen.

Aftalen består blandt andet af:

  • En kompensationsordning for selvstændige. Det har været et stort ønske fra flere partier i Folketinget at sikre økonomisk hjælp til selvstændige erhvervsdrivende, da de ikke var en del af trepartsaftalen om lønkompensation.
  • Kompensation for virksomhedernes faste udgifter, som de ikke længere har indtjening nok til at dække.
  • Der oprettes en ny likviditetskaution i Danmarks Eksportkredit, der skal give små og mellemstore eksportvirksomheder adgang til nye lån for i alt 1,25 milliarder kroner.
  • Rammen for statsgaranterede låneordninger for virksomheder forhøjes. For de store virksomheder hæves rammen til i alt 25 milliarder kroner, mens der for små og mellemstore virksomheder afsættes en ramme på i alt 17,5 milliarder kroner.
  • Rejsegarantifonden styrkes med en statslig garanti på 1,5 milliarder kroner.
  • Der indføres lempeligere krav for dagpenge- og sygedagpengemodtagere i en kommende midlertidig periode.
  • Studerende får ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kroner per måned ud over det eksisterende SU-lån. Det skal hjælpe de studerende, der står uden arbejde som følge af coronavirussen.

Læs mere om aftalen hos Altinget.

Sammen med organisationerne Ældre Sagen og Faglige Seniorer opfordrer transportminister Benny Engelbrecht (S) ældre borgere til at undgå al offentlig transport.

”Vi står i en alvorlig situation, hvor vi desværre har set flere ældre borgere blive hårdt ramt af coronavirus. Ældre kan mindske risikoen for, at de bliver smittet ved at undgå bus, tog og metro. Derfor kommer vi nu med denne fælles appel,” udtaler Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har bedt Folketinget om at hastebehandle en lov, der kan give hende bemyndigelse til at udskyde eller aflyse eksamener på landets skoler, gymnasier og erhvervsuddannelser. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten. Lovforslaget blev fremsat tirsdag, og i dag var der andenbehandling af forslaget i Folketinget.

I dag viste det sig også, at afstemninger i Folketinget har ændret form. Fra nu af må der kun være ti ad gangen i folketingssalen, og derfor måtte folketingsmedlemmerne stille sig op i en lang kø uden for salen og vente tålmodigt på at komme til, når de skulle afgive deres stemme.

Danske Regioner har besluttet, at sundhedspersonale og ansatte i ældreplejen fremover kan blive testet for corona, selv når de oplever milde symptomer. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske. Det nye tiltag skal gøre det nemmere at afgøre, om de ansatte skal blive hjemme, eller om de stadig kan passe deres arbejde.

Økonomi
Sent onsdag aften lancerede Den Europæiske Centralbank en hjælpepakke på 750 milliarder euro, der skal hjælpe den europæiske økonomi gennem coronakrisen. Det skriver Ritzau.

Det svarer til mere end 5,6 billioner danske kroner, og størrelsen på beløbet er større, end det var forventet. Det siger Danske Banks senioranalytiker Mikael Olai Milhøj ifølge Ritzau.

I USA vedtog det amerikanske senat også onsdag aften en hjælpepakke på 100 milliarder dollar, hvilket svarer til 683 milliarder kroner. Det skriver Ritzau. Pakken er rettet mod de amerikanere, der bliver ramt af coronavirussen, og den indeholder blandt andet tiltag som løn under sygdom, økonomisk hjælp til dem, der mister deres arbejde, og en fødevarehjælp til de hårdest ramte amerikanere.

Globalt
Overalt i verden bliver landegrænser fortsat lukket ned. Australien og New Zealand har efter et stigende antal coronasmittede valgt at lukke deres grænser for alle udlændinge. Det bliver kun statsborgere og personer med fast adresse i landene, der kan komme ind.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

New Zealand har allerede lukket sin grænse ved midnat torsdag, hvilket var klokken 12 dansk tid. Australien venter til fredag klokken 21 lokal tid. Det er fredag klokken 11 dansk tid.

Onsdag valgte den amerikanske præsident, Donald Trump, og den canadiske premierminister, Justin Trudeau, at lukke grænsen mellem de to lande for al unødvendig trafik. Den canadiske premierminister understregede på et pressemøde, at grænselukningen ikke ville påvirke varehandlen mellem de to lande og forsyningen af blandt andet fødevarer og medicin.

I nat kom der gode nyheder fra Kina. I det forløbne døgn var det første gang, hvor der ikke blev konstateret nye smittetilfælde internt i landet. Det skriver Politiken. Der er i løbet af det seneste døgn blevet registreret 34 nye smittede, men det er nogen, der har taget smitten med sig ind i Kina fra et andet sted.

I Europa er der samtidig kommet et nyt smittetilfælde blandt en af hovedpersoner i Brexit-forhandlingerne. EU’s chefforhandler, Michel Barnier, oplyser på Twitter, at han er blevet smittet. Han forsikrer samtidig om, at han har det godt.

Virussens udbredelse i Danmark
Der er nu seks dødsfald i Danmark, hvor den afdøde har været smittet med coronavirus. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, som blev offentliggjort klokken 10.

153 danskere er indlagt med covid-19, som forårsages af coronavirussen. Heraf er 30 indlagt på intensiv. 27 af dem er lagt i respirator.

Det viser Statens Serum Instituts nyeste overvågningsrapport, der blev offentliggjort klokken 12.

Få alle nyeste tal, oplysninger og vejledninger på myndighedernes fælles hjemmeside coronasmitte.dk. Du kan også følge deres daglige pressemøde klokken 14, som Altinget sender live.

Forrige artikel Enigt Folketing klar til at bruge over 50 milliarder på ny hjælpepakke til virksomheder Enigt Folketing klar til at bruge over 50 milliarder på ny hjælpepakke til virksomheder Næste artikel Europa lukker ned: Sådan forsøger andre europæiske lande at begrænse coronasmitten Europa lukker ned: Sådan forsøger andre europæiske lande at begrænse coronasmitten