Dagens coronaoverblik: Øget indsats mod coronasvindel, og Sverige vil teste 100.000 om ugen

LYNOVERBLIK: Bagmandspolitiet, Skattestyrelsen og Erhvervsstyrelsen har sat gang i et nyt samarbejde, der skal forhindre økonomisk svindel med hjælpepakker. Og i Sverige vil man nu coronateste op til 100.000 borgere om ugen. Få dit overblik her.

Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik, hvor vi giver dig en ultrakort opdatering på udbredelsen af smitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen.

Politik

  • Nattens aftale om at lade frisører, kørelærere og ”visse liberale erhverv” åbne fra på mandag bliver nu konkretiseret af Erhvervsministeriet over for TV 2. Se listen over de erhverv, der kan genåbne fra på mandag her.
  • Selvom alle Folketingets partier var enige, blev aftalen lavet i sådan en hast, at partierne reelt ikke fik mulighed for indflydelse. Det mener i hvert fald DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Han havde ønsket, at dele af det liberale erhvervsliv skulle vente med at åbne for i stedet at give plads til at sende efterskoleelever tilbage på skolen, forklarer han til Jyllands-Posten.
  • Et andet element i aftalen fra i nat er en hjælp til ensomme ældre og sårbare, som savner besøg fra pårørende. Men flere ordførere siger i dag til Altinget, at man ikke skal åbne for besøg, før en reel teststrategi er på plads.
  • Som en del af aftalen, blev partierne også enige om, at sundhedsmyndighederne skal fremlægge en samlet teststrategi, der blandt andet skal indeholde test af frontpersonale, pårørende og sårbare grupper. I den nyeste rapport om covid-19-epidemien fra Sundhedsstyrelsen, fremgår det, at myndighederne allerede har planer om at overvåge epidemien ved hjælp af øget testning. Altinget har historien.
  • Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har her til middag holdt onlinemøde med kollegaer i Verdenssundhedsorganisationens, WHO's, afdeling for Europa. Han skriver på Twitter efter mødet, at flere og flere lande har fået epidemien under kontrol, men at der er lang vej endnu.

Økonomi

  • Myndighederne optrapper nu kampen mod økonomisk kriminalitet i skyggen af coronakrisen. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som Bagmandspolitiet, Skattestyrelsen og Erhvervsstyrelsen har sat gang i et nyt samarbejde, der skal forhindre svindel med de hjælpepakker, som Folketinget har indgået den seneste tid. Det oplyser myndighederne i en pressemeddelelse.
  • Antallet af ledige falder en smule igen i dag. Fra onsdag til torsdag faldt den samlede ledighed med 169 personer. Dermed er 46.111 personer nu blevet registreret som ledige siden 9. marts. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet. 

Global

  • USA’s præsident, Donald Trump, annoncerede i nat dansk tid, at det nu står frit for i de forskellige stater at genåbne dele af samfundet, så der igen kan komme gang i den amerikanske økonomi. Han understregede, at alt ikke skal genåbnes på en gang, men med ”forsigtige skridt”.
  • Flere nordmænd har krydset grænsen til Sverige for at handle ind og så efterfølgende gå i karantæne i hjemlandet. Men det bør få konsekvenser, som også kan betyde en fratagelse af lønkompensation, advarer norske myndigheder ifølge NRK.
  • I Sverige vil man nu intensivere mængden af covid-19-test, så op imod 100.000 borgere kan testes ugentligt. Det blev annonceret på et pressemøde med landets statsminister, Stefan Löfven, her til formiddag.

Antal smittede

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00