Dagens corona-overblik: Regeringen fremlægger dystre scenarier for dansk økonomi, og gymnasieelever skal til færre eksamener

LYNOVERBLIK: Finansminister Nicolai Wammen (S) har torsdag fremlagt tre scenarier for dansk økonomi i 2020, og de byder alle tre på nedgang. Aftale laver nye rammer for årets afgangseksamener på de gymnasielle uddannelser. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Velkommen til Altingets daglige overblik over de coronarelaterede nyheder, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på det nyeste om virussen inden for politik, økonomi og på den globale scene.

Politik
Studentereksamenerne i år kommer til at foregå med færre eksamener end normalt. Det er resultatet af en aftale, som et bredt flertal af Folketingets partier indgik onsdag aften. 3. g-eleverne på landets stx-, hhx- og htx-uddannelser skal op til i alt tre eksamener, hvoraf to af dem er skriftlige.

Afgangseleverne på hf-uddannelserne skal op til fire eksamener fordelt ud på to skriftlige og to mundtlige. Læs mere her.

14 af landets 20 største kommuner er ikke klar til at åbne alle folkeskoler 15. april, hvor regeringen ophæver nedlukningen for samfundets yngste borgere. Det skriver TV 2, der har lavet en rundringning til de 20 kommuner. Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen betyder, at mange skoler skal indrette sig anderledes, før de kan genåbne helt, og det betyder, at mange kommuner kun er klar til gradvis genåbning efter påske. 

Regeringens genåbningsplan bliver revset af flere af Folketingets oppositionspartier. Det skriver Berlingske. Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance kræver en forklaring på, hvorfor regeringen har valgt, at blandt andet frisørsaloner og restauranter skal holdes lukket i foreløbig fire uger mere. Ifølge Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, retfærdiggør de sundhedsfaglige beregninger ikke, at så store dele af samfundet fortsat skal holdes lukket. Læs mere her.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gik onsdag eftermiddag til tasterne på Facebook for at forsvare den genåbningsstrategi, som hun står i spidsen for.

Der er nu dansk hjælp på vej til det coronaramte Italien. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. Hjælpen kommer efter en anmodning fra Italien onsdag i sidste uge, og den består af respiratorer fra Forsvaret, et ubemandet felthospital fra Beredskabsstyrelsen og et økonomisk bidrag på en million euro til italiensk Røde Kors.

Økonomi
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede torsdag formiddag regeringens bud på tre mulige scenarier for den danske økonomi i kølvandet på coronakrisen. Ifølge scenarierne kan Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) ende på mellem tre og seks procent i 2020, mens den offentlige saldo kan udvise et minus på mellem fem og syv procent af BNP.

I samme forbindelse inviterede finansministeren alle Folketingets partier til et møde om et serviceeftersyn af de hjælpepakker, der allerede er blevet lavet til det danske erhvervsliv. Læs mere her.

Verden kan være på vej ind i den værste recession i "vor levetid". Sådan siger Verdenshandelsorganisationen WTO's direktør, Roberto Azevedo. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske. I en ny prognose opstiller WTO to scenarier for verdenshandelen i 2020, og organisationen vurderer, at handelen kan falde et sted mellem 13 og 32 procent på grund af de tiltag, som regeringer verden over har iværksat for at håndtere coronaudbruddet.

Globalt
Ifølge den britiske finansminister, Rishi Sunak, er premierminister Boris Johnson i bedring, efter han har tilbragt to nætter på intensiv. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske. Den britiske premierminister blev indlagt søndag på hospitalet, efter at han havde haft vedvarende symptomer i ti dage efter, at han blev testet positiv for coronavirussen. Hans tilstand blev værre mandag, og han blev derfor flyttet til intensiv.

EU's finansministre gør klokken 17 i dag et nyt forsøg på at blive enige om en redningskrans til den coronaramte europæiske økonomi. Efter et langt møde på 16 timer opgav ministrene natten til onsdag at nå til enighed. Ifølge Politico.eu er det især uenigheder mellem Holland og Italien om vilkårene for redningspakken, der gør det at nå en aftale. I et interview med den britiske tv-kanal BBC advarer Italiens premierminister, Giuseppe Conte, om, at coronakrisen kan ende med at ødelægge EU-samarbejdet, hvis medlemslandene ikke kan enes om at hjælpe de lande – som eksempelvis Italien – der er hårdest ramt af coronavirussen. 

I Italien kan myndighederne for femte dag i træk melde om færre indlagte på landets intensivafdelinger. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten. Samtidig meddelte italienerne onsdag aften, at der i det foregående døgn var blevet registreret 542 dødsfald blandt coronasmittede. Det er en nedgang i forhold til de 604 dødsfald, der blev registreret dagen før.

Virussens udbredelse i Danmark
Ifølge den seneste opdatering fra Sundhedsstyrelsen, der udkom 8. april klokken 17, er der 218 dødsfald i Danmark, hvor den afdøde var smittet med coronavirus.

Ifølge tallene fra 8. april klokken 13 er der 453 indlagte med coronavirus. Heraf er 127 på intensiv, hvor 103 er i respirator.

Forrige artikel Bittert opgør over afsked med EU-topforsker midt i coronakrise Bittert opgør over afsked med EU-topforsker midt i coronakrise Næste artikel Her er regeringens tre scenarier for dansk økonomis genopretning Her er regeringens tre scenarier for dansk økonomis genopretning