Dagens coronaoverblik: Regeringen udelukker forsamlinger på mere end 500 frem til 1. september

LYNOVERBLIK: Forsamlinger over 500 personer forbydes frem til 1. september. Den nuværende grænse på 10 personer er ikke ophævet, understreger Sundhedsministeriet. Zoologiske haver genåbner 1. maj, og test viser tegn på immunitet i Sverige. Altinget giver et overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Placeholder image
Meldingen fra Sundhedsministeriet tirsdag formiddag var tiltænkt blandt andet tiltænkt koncertarrangører, oplyser ministeriet. Den har ingen praktisk betydning her og nu. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Velkommen til tirsdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
En pressemeddelelse og et tweet fra Sundheds- og Ældreministeriet har tirsdag formiddag skabt stor forvirring. Flere medier misforstod meldingen, og i nyheder og på sociale medier fremgik det pludselig, at forsamlingsforbuddets øvre grænse nu blev hævet fra 10 til 500 personer. 

Det var imidlertid ikke helt korrekt, og Sundhedsministeriet har over for Berlingske opklaret misforståelsen.

Der er ikke på nuværende tidspunkt taget en beslutning om, at grænsen på 10 personer skal hæves. Den grænse gælder foreløbig frem til 10. maj, og muligvis bliver den slet ikke hævet til mere.

Meldingen fra ministeriet betyder altså, at forsamlingsforbuddet under alle omstændigheder ikke kommer til at blive hævet til mere end 500 personer i løbet af sommeren. Det er ikke en garanti for noget, og det har ikke nogen praktisk betydning her og nu. 

Udmeldingen var tiltænkt arrangører, oplyser ministeriet, der ifølge Berlingske får mange henvendelser fra arrangører, der er i tvivl om, hvorvidt de kan planlægge arrangementer for eksempelvis 200 eller 300 personer. 

"Det er i virkeligheden bare for at sikre en gennemsigtighed og åbenhed omkring, at vi kan være helt sikre på, at det ikke kommer højere op end 500 personer," oplyser ministeriet til avisen. 

I Aarhus har kommunen besluttet at lempe besøgsforbuddet på de kommunale plejehjem. Det skriver DR.

Det betyder, at pårørende nu igen må besøge de ældre, så længe det foregår udendørs, og Sundhedsstyrelsens øvrige retningslinjer om hygiejne og afstand overholdes.

Beslutningen bliver dog kaldt "stærkt egoistisk" af FOA's sektorformand, Torben K. Hollmann. 

Han mener, at Aarhus Kommune nu sætter de øvrige kommuner under et unødvendigt pres.

Zoologiske haver i København, Aalborg, Odense og Givskud har tirsdag formiddag meddelt, at man slår dørene op for besøgende fra og med 1. maj. 

Det oplyser Københavns Zoo til DR.

Rigspolitiet har udsendt opdaterede retningslinjer, hvor der står, at zoologiske haver, safariparker og udendørs forlystelsesparker kan holdes åbne, såfremt de efterlever sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at udstede en bekendtgørelse om tilladt maksimalbelægning i fjernbusser. Busserne må ikke være mere end halvt fyldte.

Flere medier har beskrevet, hvordan selskabet Flixbus fylder deres busser som vanligt og dermed ikke efterlever myndighedernes retningslinjer om afstand og hygiejne. 

Bliver det nye påbud brudt, vil tilladelsen til at drive fjernbuskørsel blive inddraget, skriver Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse

Økonomi
Mandag meldte 2.051 personer sig ledige. Det viser den seneste opgørelse fra Jobindsats.dk, der overvåger situationen på arbejdsmarkedet. 573 frameldte sig samme dag som ledige. 

Flere partier vil give økonomisk støtte til retsvæsenet, hvor stakken af sager er vokset.

Det skriver Advokat Watch

"Tiden er kommet til at tilføre flere ressourcer til retsvæsnet, for sagspuklerne er voldsomt store. Det var de allerede før nedlukningen, og de er bestemt ikke blevet mindre," siger Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti, til mediet. 

Han får opbakning fra blandt andre Radikale, og justitsminister Nick Hækkerup (S) er ikke afvisende. 

Domstolene forventes at genåbne 27. april. 

Globalt
Noget tyder på, at resultaterne af den svenske coronastrategi begynder at vise sig. 

Det svenske medie SVT kunne mandag aften fortælle, at nye test viser, at 11 ud af 100 testede personer i Stockholmsområdet har udviklet de såkaldte antistoffer mod covid-19-virussen. 

Testene er i løbet af de seneste par uger blevet brugt på forsøgsniveau på 200 svenske bloddonorer ved Karolinska Universitetshospital. Fra i dag vil de begynde at blive taget mere bredt i brug, skriver SVT.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har meddelt, at han nu midlertidigt vil suspendere al immigration til USA som følge af covid-19-pandemien. 

Det skrev præsidenten mandag aften på Twitter, men det er endnu uklart, hvordan et amerikansk immigrationsforbud præcis vil blive skruet sammen. 

Virussens udbredelse i Danmark
I Danmark er 100.543 personer indtil videre blevet testet for covid-19, hvoraf 7.695 test har været positive. 4.312 er raskmeldte. 

336 personer er i skrivende stund indlagt med covid-19. 84 er indlagt på intensiv, hvoraf 72 ligger i respirator. 

Danmark har registreret 364 coronarelaterede dødsfald. 

Det viser de seneste tal fra SST og SSI. Nogle tal er dog fra 20. april, og nye tal bliver offentliggjort klokken 14.00 tirsdag. Se grafikken nedenfor.


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser