Dagens corona-overblik: Seneste tal gør Brostrøm ”behersket optimistisk”, og Frederiksen indkalder til nyt pressemøde i Statsministeriet

LYNOVERBLIK: Der er grund at være optimistisk over de nyeste tal for coronavirussens udvikling i Danmark, siger Sundhedsstyrelsens direktør. Og så har statsminister Mette Frederiksen indkaldt til pressemøde klokken 17.30. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på nyeste indenfor politik og økonomi samt få de seneste globale nyheder.

Politik
Der er ikke kommet mange nye politiske meldinger om coronavirussen i løbet af mandagen, men det kan der blive lavet om på senere i dag. Klokken 17.30 er der nemlig pressemøde i Statsministeriet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) vil orientere om den aktuelle situation og eventuelt komme med nye tiltag. Pressemødet kan følges direkte på Altinget.

Vi haster videre fra pressemødet til en gennemgang af de få coronarelaterede nyheder, der er i dansk politik i dag. Virksomheder får nu mulighed for at ansøge om at blive fritaget for at betale renter og gebyrer af deres manglende skattebetaling i marts måned. Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse

En af regeringens hjælpepakker skal netop udskyde skatte- og momsbetalingen i tre måneder, men det tiltag gælder først fra april. Men der er en særlig bestemmelse i opkrævningsloven, der giver Skattestyrelsen mulighed for at undlade at opkræve gebyrer og renter af virksomheder, der endnu ikke har betalt deres skat og arbejdsmarkedsbidrag.

Det kræver dog, at der en pludselig opstået omstændighed, der forhindrer virksomheden i at betale. Det kriterie opfylder den nuværende coronasituation i særlige tilfælde, vurderer Skatteministeriet. De særlige tilfælde er blandt andet butikker, restauranter og frisører, der er blevet tvunget til at lukke.

Der er grund til at være optimistisk, når man kigger på de danske tal for udbredelsen af coronavirussen. Det siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i et interview i TV 2-programmet Go’ morgen Danmark, hvor han betegner sig selv som ”behersket optimistisk”.

”Der er ingen tvivl om, at kurven går opad, men hvis vi kigger på dag-til-dag-stigningstakten, så ser det ikke så voldsomt ud. Det kunne være værre,” siger han ifølge TV 2. Han tilføjer dog, at man ikke skal ånde lettet op endnu. Erfaringer fra udlandet viser, at tallene også pludselig kan stige markant.

Natten til torsdag er det planen, at et særfly drager mod Perus hovedstad, Lima, for at hente flest muligt af de strandede danskere hjem fra landet. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. Der var søndag 274 danskere registreret som strandede i det sydamerikanske land.

”Peru har været det absolut vanskeligste land at komme ud af for danske rejsende. Derfor er jeg lettet og glad over, at det nu ser ud til at kunne lykkes at få et dansk særfly afsted. Men jeg må også understrege, at der stadig er rigtig mange ting, der skal falde på plads, før vi med sikkerhed kan sige, at vi når i mål. Jeg kan heller ikke garantere, at dette særfly bliver løsningen for alle strandede danskere i Peru,” udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

48 millioner kroner er på vej til landets zoologiske haver. Det er en del af en aftale, som kulturminister Joy Mogensen (S) har lavet med resten af Folketingets partier. Pengene skal sikre, at de forskellige zoologiske haver kan opretholde et nødberedskab, hvor der fortsat er råd til dyrepassere, foder og medicin, mens der ikke er nogen indtægter fra besøgende. Læs mere her

Økonomi
Marts måned bød på store milliardtab og fyringsrunder i det danske erhvervsliv. Det viser en ny rapport fra Dansk Erhverv ifølge Berlingske

Rapporten gør status på marts, hvor Danmark blev ramt af coronaepidemien, og det anslås, at de danske virksomheder har mistet mellem 35 og 52 milliarder kroner i tabt omsætning.

”Det tegner et billede af, at det her nok er den største krise siden Anden Verdenskrig. Det slår alt andet med længder og er meget større end finanskrisen. Det er et kæmpe tal, som vi kun kan forvente stiger,” siger Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv, til Berlingske.

Desuden viser rapporten, at 19 procent af virksomhederne i undersøgelsen har fyret medarbejdere, mens 16 procent forventer, at det vil ske inden for de næste 14 dage.

Coronakrisen risikerer at få den tyske økonomi til at skrumpe med helt op 5,4 procent i 2020. Sådan lyder vurderingen fra Tysklands økonomiske råd. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske

Globalt
EU-Kommissionen er på vej med et nyt forslag til, hvordan EU’s næste syvårige budget skal skrues sammen, som tager højde for konsekvenserne af coronavirussen. Det skriver Politico.eu. I det nye forslag skal der blandt andet inkluderes en vækstpakke, der skal stimulere den hårdt pressede europæiske økonomi. 

Der har spredt sig en diskussion i Europa-Parlamentet om, hvorvidt europaparlamentarikerne under coronakrisen skal kompenseres for de dagpenge, som de normalt ville få for at møde fysisk op i Parlamentet. Normalt får hver parlamentariker 2.400 kroner for hver dag, hvor de tjekker ind på arbejdet enten i Bruxelles eller Strasbourg. Det kommer oven i de 67.000 kroner, som parlamentarikerne får i løn hver måned. Læs mere om den debat lige her

Ifølge den amerikanske præsident, Donald Trump, vil det daglige dødstal i USA toppe om to uger. Det sagde præsidenten på et pressemøde søndag aften ifølge Ritzau. I samme forbindelse lød vurderingen fra Trump, at USA ville have gjort et godt stykke arbejde, hvis dødstallet i landet ender på mellem 100.000 til 200.000. I øjeblikket er i alt 2.409 amerikanere døde efter at være blevet smittet med coronavirus.

Det kan tage helt op til seks måneder, før tilværelsen i Storbritannien bliver normal igen. Sådan lød vurderingen fra en repræsentant fra det britiske sundhedsvæsen ifølge Berlingske på et pressemøde søndag. Det kan betyde, at det britiske samfund kun åbnes gradvis op igen. Den britiske regering vil vurdere effekten af nedlukningen hver tredje uge i den kommende periode. 

Lige nu er forsamlinger på mere end to personer udendørs forbudt i Storbritannien, og alle sociale arrangementer som fødselsdage og bryllupper skal aflyses. Derfor fik den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, også en irettesættelse af Skotlands politi, da han sammen med Thorning aflagde et fødselsdagsvisit hos sin far, Neil Kinnock.

Virussens udbredelse i Danmark

Forrige artikel Dagens overblik: Minister advarer om Danmarks sårbarhed under coronakrisen, og SF kræver hastebehandling af velfærdslov Dagens overblik: Minister advarer om Danmarks sårbarhed under coronakrisen, og SF kræver hastebehandling af velfærdslov Næste artikel Lidegaard om covid-19: Vi kommer aldrig tilbage til verden, som den var før jul Lidegaard om covid-19: Vi kommer aldrig tilbage til verden, som den var før jul