Dagens corona-overblik: Strid om ny hastelov i Folketinget, og Ungarn giver Orbán vidtgående magt

LYNOVERBLIK: Konservative kræver mere indflydelse til Folketinget i regeringens nye hastelov, der skal give mulighed for at begrænse forsamlinger på mere end to personer. I Ungarn har landets premierminister Viktor Orbán med en ny lov fået markant videre beføjelser. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Velkommen til Altingets daglige nyhedsoverblik over coronakrisens udvikling, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på det nyeste indenfor politik og økonomi samt få de seneste globale nyheder. 

Politik 
I dag skal hasteloven, der skal sikre regeringen mulighed for beslutte en yderligere indskrænkelse af forsamlingsfriheden med et forbud mod grupper af tre eller flere, behandles i folketingssalen. 

Konservative melder nu, at de er "betænkelige" ved indgrebet og foreslår at ændre lovforslaget, så regeringen skal sikre sig Folketingets opbakning, inden forsamlingsforbuddet realiseres. 

“Det Konservative Folkeparti ønsker, at regeringen kan handle for at reducere smitten i Danmark, men er samtidig betænkelig ved at stemme for så vidtgående indgreb, som regeringen forslår,” står der i et udkast til ændringsforslaget, som Altinget har set. K forventer dog stadig at stemme for lovforslaget.* 

Veganerpartiet har bedt social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) forlænge vinduet for partiets indsamling af vælgererklæringer. Partiet har nemlig fået svært ved at indsamle den tredjedel af vælgererklæringer, som partiet mangler for at kunne stille op til folketingsvalg, på grund af regeringens tiltag mod coronavirussens spredning. 

Veganerpartiet skal nå i mål inden 7. maj, hvor partiets første vælgererklæringer udløber på grund af en forældelsesfrist på 18 måneder.  

Mette Frederiksens erklæring om, at Danmark kan begynde at åbne igen efter påske, såfremt spredningen af covid-19 fortsætter i samme tempo som hidtil, bliver taget vel imod blandt de politiske partier.  

I Radikale mener man, at regeringen bør begynde med at genåbne daginstitutioner, så forældre igen kan få passet deres børn, skriver Politiken.  

"Meget står og falder med, om de små børn kan komme i daginstitutioner og skolernes mindste klasser i forhold til at få arbejdsmarkedet til at fungere,” siger partiets leder, Morten Østergaard, til Politiken. 

Økonomi 
Kinas ellers overvældende økonomiske vækst risikerer at lide et gevaldigt knæk som følge af coronapandemien. Det vurderer Verdensbanken i en ny rapport, skriver Ritzau ifølge Politiken

Kinas vækst vil ifølge skønnet falde med til 2,3 procent i år mod 6,1 procent sidste år. De andre lande i Østasien risikerer vækstnedgang fra 5,8 procent i 2019 til 1,3 procent i år.  

Det kan få alvorlige konsekvenser for 11 millioner mennesker i Østasien, der risikerer at ende i fattigdom, skriver Verdensbanken.  

Globalt 
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, fik mandag aften vidtgående beføjelser, da et flertal i det ungarske parlament godkendte en ny lov, der giver Orbáns regering mulighed for at regere per dekret i en ubegrænset periode. Det skriver Politico.eu

Mens loven er i brug, kan der ikke afholdes valg til Parlamentet, og den ungarske regering kan vælge at suspendere håndhævelsen af visse af landets love. Derudover indeholder loven også tiltag, der blandt andet betyder, at personer, som dømmes for at sprede falske nyheder eller anden misinformation, kan blive straffet med en fængselsdom på fem år. 

Loven er Ungarns nyeste tiltag mod coronavirussens udbredelse, og den får allerede stor kritik rundtomkring i Europa. Blandt andet holder EU-Kommissionen tæt øje med udviklingen i landet. Det skriver retskommissæren, Didier Reynders, på Twitter. 

Italien har valgt at fortsætte nedlukningen af landet til 12. april, skriver Ritzau. I de seneste tre uger har italienerne haft et udgangsforbud, der ellers skulle være udløbet på fredag. 

I Spanien bliver ceremonier i forbindelse med begravelser nu forbudt. Det skriver Ritzau. Landet har indtil videre haft mere end 7.300 dødsfald, og er det land, der er næstmest ramt i verden efter Italien. 

Virussens udbredelse i Danmark 

 

*Artiklen er ændret 31.3.20 klokken 13.15: En tidligere version af artiklen kunne give indtryk af, at Konservative vil stemme imod regeringens lovforslag. Det er nu præciseret, at partiet blot har betænkeligheder ved forslaget, men fortsat vil stemme for.

,

Forrige artikel Konsulenten, it-manageren og ingeniøren: Sådan ser danskernes hjemmearbejdspladser ud Konsulenten, it-manageren og ingeniøren: Sådan ser danskernes hjemmearbejdspladser ud Næste artikel Skal EU-parlamentarikerne have rejsepenge for at blive hjemme? Skal EU-parlamentarikerne have rejsepenge for at blive hjemme?