Dagens coronaoverblik: Hummelgaard kalder SAS-fyringer for bekymrende, mens partier revser Kollerups Ikea-kritik

LYNOVERBLIK: Flyselskabet SAS har varslet fyring af 1.700 danske ansatte. Det er bekymrende for Danmark, siger beskæftigelsesministeren. Flere af Folketingets partier kritiserer erhvervsministeren for hans udtalelser om Ikeas genåbning. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til tirsdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
En række af partierne i oppositionen og regeringens største støtteparti, Radikale, langer ud efter erhvervsminister Simon Kollerup (S), efter at han mandag kritiserer møbelkæden Ikea for at genåbne fem butikker i Danmark. Det skriver Berlingske

Ifølge Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, klinger kritikken fra erhvervsministeren ”usædvanligt hult”, fordi Ikea ikke bryder nogen regler. Ligeledes undrer Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, sig over ministerens reaktion:

”Hvis ikke de må gøre noget, der er lovligt, og følge opstillede retningslinjer, så må man give påbud og klarere retningslinjer. Vi kan ikke have, at en virksomhed skal 'regne den ud' eller ringe ministeren op først, før den må være til,” siger Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

Kollerups kritik gik på, at Ikea åbnede, selvom regeringen i weekenden opfordrede alle butikker til at vente med at slå dørene op, til der er truffet en politisk beslutning om næste fase af genåbningen af Danmark. Der har aldrig været et forbud mod, at Ikea kan have åbnet, og derfor valgte møbelkæden at åbne butikkerne mandag, fordi de nu var klar til at følge sundhedsmyndighederne retningslinjer om blandt andet afstand og adgang til håndsprit.

I Politiken får Simon Kollerups kritik af Ikea dog opbakning fra Allan Randrup Thomsen, der er virolog og professor ved Københavns Universitet.  

”Det er ikke hensigtsmæssigt i forhold til den samlede proces. Jeg støtter erhvervsminister Simon Kollerup i, at Ikea skulle have ventet, til regeringen havde meldt ud, hvad næste trin i processen skulle være,” siger Allan Randrup Thomsen til Politiken.

Ifølge Ritzau vil Simon Kollerup nu overveje, hvilke konkrete følger Ikeas genåbning skal have. 

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har bred opbakning til sin coronahastelov, der skal lempe tidsfrister og krav til vindmølle- og biogasprojekter under coronakrisen. Det skriver Altinget Energi og Klima.

Regeringen burde dog allerede for fire uger siden havde indset, at der ville blive behov for at gøre noget ved tidsfristerne. Så kunne hasteloven have været undgået, lyder det fra flere blå partier, der dog vil stemme for loven i dag.

Økonomi
Coronakrisen rammer nu for alvor de ansatte hos flyselskabet SAS. Selskabet har varslet, at det vil fyre 5.000 på verdensplan. I Danmark er det 1.700, der står over for en fyring, mens tallet er 1.900 i Sverige og 1.300 i Norge.

Det oplyser SAS i en fondsbørsmeddelelse

Fyringerne sker ifølge selskabet for at ruste SAS til, at der et stykke ud i fremtiden stadig vil være en lavere efterspørgsel på flyrejser som følge af coronavirussen. Ifølge TV 2 har SAS i alt cirka 13.000 ansatte, hvoraf 11.000 af dem i øjeblikket er hjemsendt. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder fyringerne hos SAS for triste og bekymrende for hele Danmark.

”SAS er en vigtig brik i dansk økonomi og infrastruktur,” skriver ministeren på Twitter, hvor han samtidig understreger, at regeringen vil gøre alt for at holde hånden under flyselskabet gennem krisen.

Globalt
På den anden side af jorden starter genåbningen i Australien og New Zealand. Begge lande har haft succes med at begrænse udbredelse af coronavirussen. Det skriver Ritzau. Den folkerigeste australske stat, New South Wales, hvor millionbyen Sydney ligger, åbner tirsdag sine strande, og fredag bliver det tilladt for mere end to personer at besøge andre hjem.

I New Zealand er 400.000 borgere vendt tilbage til arbejde i denne uge. I Australien har der indtil nu været 83 dødsfald ud af en befolkning på næsten 25 millioner, mens New Zealand blot har haft 19 coronadødsfald ud af 4,8 millioner indbyggere.

Smittetallet på verdensplan nåede mandag aften over tre millioner. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske. USA står næsten for en tredjedel af smittetilfældene, idet landet er ved at nærme sig en million smittede. Den nye rekord kommer 3,5 måned, efter at de første tilfælde blev registreret i Kina. De samlede tal stammer fra det amerikanske universitet John Hopkins, men de dækker over de data, som landenes myndigheder opgør selv. Der er derfor heller ikke taget højde for forskellige opgørelsesmetoder. 

Vi slutter nyhedsoverblikket med en god nyhed fra staten Montana i USA. Et hold af forskere fra University of Oxford har lovende resultater af en vaccine mod covid-19-sygdommen efter test på aber. Det skriver Berlingske

Testede og indlagte i Danmark

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)









0:000:00