Dagens coronaoverblik: Minister vil fremrykke betaling fra hjælpepakker

LYNOVERBLIK: Erhvervsminister Simon Kollerup vil udbetale lønkompensation og kompensation til selvstændige, inden ansøgninger er behandlet. Grækenland vil åbne for turister, og Italien takker nej til dansk tilbud om hjælp. Få et hurtigt overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Efter tiltagende kritik foreslår erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu at fremrykke udbetaling fra hjælpepakker.
Efter tiltagende kritik foreslår erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu at fremrykke udbetaling fra hjælpepakker.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard Holm

Velkommen til onsdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har onsdag bedt Finansudvalget om tilslutning til at foretage straksudbetaling af lønkompensation og kompensation til selvstændige, så pengene udbetales, inden ansøgningerne er behandlet.

Det fremgår af et aktstykke på Folketingets hjemmeside.

Forslaget kommer, efter at der den seneste tid har været tiltagende kritik af, at flere virksomheder endnu ikke har fået udbetalt midler fra kompensationsordningerne.

Nyheden vækker glæde hos Dansk Erhverv.

”Det handler om at undgå konkurser og holde hånden under danske arbejdspladser,” skriver administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen på Twitter.

Italien har takket nej til det danske tilbud om at sende et antal af Forsvarets respiratorer til det hårdt ramte land. Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Politiken.

Danmark har ligeledes tilbudt at hjælpe med et ubemandet felthospital. Det har italienerne endnu ikke forholdt sig til, oplyser ministeren.

Tilbuddet blev sendt afsted for en lille måned siden. Efterfølgende er der blevet stillet spørgsmål ved, hvorvidt forsvarets respiratorer overhovedet kan bruges til behandling af covid-19.

I en mail til Altinget lægger Forsvarsministeriet vægt på, at der er tale om et foreløbigt nej, og at man stadig afventer det endelige svar fra Italien. I Politiken fortæller ministeren ligeledes, at der indtil videre er tale om et mundtligt afslag.

Og så har Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i dagens Jyllands-Posten givet et interview, hvor han fortæller, at Danmark kan blive "first-mover" med den nye teststrategi, som Søren Brostrøm forventer at have fuldt udrullet i løbet af en til to uger. 

Med den nye teststrategi skal også personer uden symptomer på coronavirus testes. 

Økonomi
Erhvervslivets forventninger til de kommende måneder har aldrig været lavere.

Onsdag offentliggjorde Danmarks Statistik sit månedlige konjunkturbarometer for april måned, der viser, at erhvervstilliden er på det laveste, siden Danmarks Statistik lavede de første målinger i 1985.

Konjunkturbarometeret for april er den første måling af erhvervstilliden, hvor en hel coronamåned ligger til grund for virksomhedernes bedømmelse af situationen.

Konjunkturindikatoren falder fra minus 7 i marts til minus 22 i april. Det store fald kan især tilskrives faldende produktionsforventninger, faldende ordrebeholdning og øgede færdigvarelagre, skriver Danmarks Statistik.

Serviceerhvervene falder med 42 procentpoint, detailhandel med 29 procentpoint og byggesektoren med 25 procentpoint.

"Det er forår. Alting klippes ned. Der beskæres i buskadser og budgetter. Det er ikke kun en kendt linje i Benny Andersens hilsen til forårssolen, men også de barske realiteter i det meste af erhvervslivet," skriver cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg i en mail til Altinget.

 

Globalt
USA's coronarelaterede dødsfald har nu overgået antallet af tabte amerikanske liv under Vietnamkrigen. Det viser en opgørelse lavet af nyhedsbureauet Reuters, skriver Ritzau ifølge Børsen. 

Tirsdag nåede det samlede antal coronarelaterede dødsfald i USA op på 58.233. Under krigen i Vietnam i 1960'erne og 1970'erne døde 58.220 amerikanere.

Og så har den amerikanske præsident, Donald Trump, beordret, at landets kødproducenter forbliver åbne under pandemien. Det sker i et forsøg på at forhindre kødmangel på supermarkedernes hylder, skriver Ritzau.

Tyskland vil onsdag forlænge landets advarsel mod udenlandsrejser til 14. juni, skriver nyhedsbureauet Reuters ifølge Ritzau.

Grækenland vil åbne for turister til sommer. Det siger landets minister for turisme Harry Theocharis til BBC Radio ifølge CNN. Forholdsregler om social distance vil stadig gælde, fortæller ministeren til mediet.

Natten til onsdag nåede coronadødstallet i de nordiske lande op på 3.204. Sverige er hårdest ramt med 2.355 døde, hvilket svarer til 23,1 dødsfald per 100.000 indbyggere. Det skriver Ritzau.

Se de seneste tal for Danmark herunder:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00