Dagens coronaoverblik: Partierne forhandler om nye skridt i genåbningen

LYNOVERBLIK: Folketingets partier forhandler om den videre genåbning af Danmark, mens EU-landene mødes for at diskutere en genopretningsplan, og et økonomisk indeks vækker gru blandt analytikere. Få overblik over tal og nyheder om coronavirus her. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Velkommen til torsdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Forhandlingerne om den videre genåbning af Danmark er netop nu i fuld gang. Partierne mødtes ved middagstid, og efter planen skal forhandlingerne fortsætte indtil klokken 14.00.

Her har Venstre og SF ifølge TV 2 krævet, at folkeskolens ældste klasser skal kunne komme tilbage i skole, når de næste skridt skal tages og gerne inden sommerferien.

Men da ikke alle skoler og kommuner vil være klar til det, foreslår partierne en fleksibel genåbningsordning.

”Vi er nødt til at forholde os til, at det netop er forskelligt. Og derfor skal det jo ikke være sådan, at fordi det ikke kan lade sig gøre alle steder, så skal ingen have lov til at kunne sikre god undervisning til eleverne,” siger børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V) til mediet.

Venstre har desuden ifølge TV 2 foreslået, at caféer og storcentre skal prioriteres i den næste fase.

SF har inden mødet foreslået, at landet genåbnes i forskellige tempi alt efter smittetryk i de enkelte landsdele, skriver DR

"I Nordjylland har der næsten ingen smittetilfælde været, og det kan være, at vi nu bliver nødt til at have en diskussion om, hvorvidt det giver mening at åbne geografisk forskelligt. At man nogle steder måske kan åbne endnu mere," siger hun til mediet. 

Videre til et videokonferenceopkald i eftermiddag, hvor EU’s stats- og regeringschefer mødes for at diskutere en økonomisk genopretningsplan.

Her vil landene komme med vidt forskellige håb og krav til, hvordan en genopretningsfond skal se ud. Det gælder alt fra, hvor mange penge der skal være i fonden, til hvem der skal kunne få adgang til den, om det skal være lån eller gaver, og hvor længe den skal være tilgængelig.

Forventningen er derfor, at landene vil bede Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, strikke et bud sammen, som landene kan forhandle videre om på et nyt møde i næste uge.

Du kan læse en optaktsartikel om topmødet her

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har åbnet for, at udenlandske ægtefæller til danskere kan rejse ind i landet, efter at der i en periode har været lukket for indrejse til landet, skriver DR.

”Som led i den gradvise åbning er det nu blevet besluttet at lette indrejserestriktioner, så besøg fra ægtefæller, faste samlevere, børn og forældre generelt skal anses for et anerkendelsesværdigt formål,” sagde ministeren fra talerstolen i folketingssalen onsdag.

Økonomi
Der er meget nedtrykkende nyt for den europæiske økonomi i det seneste PMI-indeks, der er baseret på indkøbschefers vurdering af egne virksomheders aktivitet. 

Indekset har nemlig ramt knusende lave 13,5, skriver Børsen. Det er en markant nedgang fra martsindekset på 29,7, der ifølge avisen i forvejen var katastrofalt.

Nedturen er meget bekymrende, mener flere økonomiske analytikere.

”Der er tale om en enorm tilbagegang i europæisk økonomi, som er kommet med rivende fart. Vi må med de her tal konstatere, at virkeligheden overgår fantasien. Det er voldsomt og meget værre, end vi i forvejen havde frygtet," siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank til Børsen.

Den tyske økonomi kan ifølge Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, der har udtalt sig til finans.dk, blive ramt dobbelt så hårdt som under finanskrisen. 

Globalt
Den amerikanske præsident, Donald Trump, har underskrevet et dekret, der sætter et delvist stop for indvandring til landet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Stoppet vil ifølge avisen primært gælde den såkaldte greencard-ordning, der giver arbejdskraft adgang til landet efter en ansøgningsproces, og vil som udgangspunkt gælde i 60 dage.

”For at beskytte vores fantastiske amerikanske arbejdere har jeg netop underskrevet et præsidentielt dekret, der midlertidigt stopper indvandring til USA,” siger Trump ifølge avisen.

Coronavirussen er for første gang observeret i en flygtningelejr, skriver DR.

Det er sket i Wavel-flygtningelejren i Libanon, der primært huser palæstinensiske flygtninge. Lejren er nu sendt i lockdown og lukket for både ind- og udgående trafik. 

Testede og indlagte i Danmark
8.073 danskere har nu været smittet med covid-19. 384 er døde, mens 324 fortsat er indlagt, herunder 80 på intensivafdelinger og 68 i respirator. 5.087 danskere er raskmeldte.  

Gennem det seneste døgn er 8.156 personer blevet testet for coronavirus, oplyser Sundhedsstyrelsen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00