Dagens coronaoverblik: Wammen kaldt i samråd om coronamilliarder

LYNOVERBLIK: Borgerlige partier kalder finansministeren i samråd om den økonomiske strategi for coronamilliarderne, halvdelen af de ansøgende virksomheder får lønkompensation, og EU-ledere holder møde om coronafond. Få dit korte overblik her.

Nicolai Wammen er kaldt i samråd om den økonomiske strategi, og Mette Frederiksen afholdt i går møde om en EU-coronafond.
Nicolai Wammen er kaldt i samråd om den økonomiske strategi, og Mette Frederiksen afholdt i går møde om en EU-coronafond.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Velkommen til torsdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Staten har brugt milliarder på økonomiske hjælpepakker under coronakrisen. Det har et samlet Folketing stået bag. Men nu har en række borgerlige partier kaldt finansminister Nicolai Wammen (S) i samråd, hvor de vil have svar på, hvad de samlede økonomiske konsekvenser er for de store statslige udskrivninger som følge af coronakrisen.

"Vi sidder i Folketinget hver uge og godkender kæmpestore milliardbeløb, og vi vil gerne vide, hvad den økonomiske strategi går ud på, og hvad de mange ekstra udgifter betyder for statens gæld,” siger Rasmus Jarlov, Konservatives finansordfører, til Berlingske.

Der tegner sig et politisk flertal uden om regeringen for at behandle kommende retssager mod staten fra virksomheder, som er gået konkurs på grund af lukning under corona. Det skriver Berlingske.

Det var professor MSO i forfatningsret Frederik Waage, der i samme avis mandag foreslog at oprette en særlig coronadomstol, der kan behandle kommende coronasager adskilt fra resten af systemet.

Venstre, SF, Enhedslisten, LA, Radikale og Nye Borgerlige kalder forslaget spændende, og flere partier ønsker at tage det op med justitsministeren.

Økonomi
Den økonomiske hjælp ser for mange ud til at være realiseret. Over halvdelen af de danske virksomheder, der har søgt om lønkompensation, får udbetalt penge under coronakrisen.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

I alt har lidt over 25.000 virksomheder søgt om del i lønkompensationsordningen, hvoraf 14.500 enten allerede har fået udbetalt pengene eller får det de kommende dage.

Der er udbetalt lønkompensation for i alt 2,7 milliarder kroner, oplyser ministeriet.

På den anden side af Atlanten har Repræsentanternes Hus i USA vedtaget en hjælpepakke på 484 milliarder dollar svarende til over 3.300 milliarder kroner. Det skriver DR.

Der er blandt andet støtte på vej til hospitaler i USA som en del af hjælpepakken, der er den fjerde i rækken af tiltag på omkring 3000 milliarder dollar.

Globalt
EU-landenes 27 stats- og regeringschefer mødtes torsdag virtuelt for at diskutere muligheden for at oprette en ny europæisk genopretningsfond til genopretningen efter coronakrisen.

”Vi har bedt EU-Kommissionen om at analysere de nøjagtige behov og hurtigst muligt komme med et forslag, der står mål med den udfordring, som vi står overfor,” sagde formand for Det Europæiske Råd Charles Michel efter det virtuelle topmøde.

Men i forbindelse med diskussion om en økonomisk håndsrækning til hårdt ramte lande som Italien, sagde Mette Frederiksen (S) i går, at hun ikke mener, Danmark og andre bedre økonomisk stillede lande skal betale for andres gæld.

”For mig er der stor forskel på, om det er et lån, man kan tage, som man efterfølgende skal betale tilbage, eller om det er direkte overførsler fra nogle lande til andre. Det er noget af det, som skal forhandles videre,” sagde statsminister Mette Frederiksen efter mødet.

Læs mere her.

Testede og indlagte i Danmark
8.210 danskere har nu været smittet med covid-19, og 394 er døde. 319 personer er fortsat indlagt, og kurven ser ud til fortsat at falde med 74 på intensivafdelinger og 61 i respirator. 5.384 danskere er raskmeldte.

Det seneste døgn er 8.708 personer blevet testet for coronavirus, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00