Dagens overblik: Blå partier kræver redegørelse fra sundhedsministeren om coronateststrategi

NYHEDSOVERBLIK: Tiltagene i den teststrategi, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) annoncerede søndag, findes allerede i de eksisterende retningslinjer. Blå partier på Christiansborg kræver nu en redegørelse fra ham. Og så skal radioer til at spille mere dansk musik. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en historie om den nye coronateststrategi, der er nået frem til både Jyllands-Posten, Berlingske og Politiken.

Søndag eftermiddag annoncerede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at der nu vil blive indført en ny og offensiv strategi for test af coronavirus.

Men retningslinjerne for brugen af test er nøjagtigt den samme som før, skriver alle tre dagblade.

Alle de nye tiltag, som blev remset op i den pressemeddelelse, der blev udsendt søndag, findes allerede i den strategi, som blev lanceret for halvanden uge siden. Den opfattelse bekræfter Helene Probst, der er centerchef i Sundhedsstyrelsen, i Berlingske.

En lignende bekræftelse kommer også i Jyllands-Posten fra Lars Østergaard, som er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital og har ansvaret for test af corona. Han siger til avisen, at man fortsat følger samme retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, og at der ikke er modtaget nye.

Blå partier kræver redegørelse
På Christiansborg er der undren over udmeldingen fra Magnus Heunicke. Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative kræver nu en redegørelse fra sundhedsministeren, hvor han gør det klart, hvad der er kommet til af nye tiltag siden søndag.

”Vi undrer os over, at sundhedsministeren mener, der er tale om et strategiskifte. Fordi de vejledninger og retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen hidtil har sendt ud, minder om det, der blev meldt ud af ministeren. Vi undrer os over, at det kan rammes ind som et strategiskifte. Vi har bedt ministeren om en skriftlig redegørelse,” siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, til Jyllands-Posten.

Magnus Heunicke har ikke forholdt sig direkte til den kritik, der optræder i de tre dagblades artikler. Men i en mail til Jyllands-Posten og Politiken forklarer ministeren, at det nye er en overbygning på den allerede eksisterende teststrategi, og det består af tre dele.

”Først et klart strategisk mål om, at vi vil teste så mange som muligt. Dette er en ændring i forhold til tidligere udmeldinger. Dernæst en implementeringsstrategi ude i sundhedsvæsenet af de grupper, der allerede var omfattet. Det er nødvendigt, fordi vi de sidste par dage har set et fald i antallet af tests, og der har været meldinger fra flere regioner om, at personale i kritiske funktioner ikke kunne blive testet,” skriver Magnus Heunicke til Politiken, hvorefter han tilføjer, at den tredje del er, at strategien skal udbygges til at omfatte flere grupper, i takt med at testkapaciteten øges.

Minister opfordrer til mere dansk musik i radioen
Indsatsen mod konsekvenserne af coronavirussen rammer nu de danske radiokanaler. Kulturminister Joy Mogensen (S) opfordrer nu landets radiostationer til at spille mere dansk musik i radioen og dermed støtte de danske musikere gennem coronakrisen.

Opfordringen blev givet på et videomøde med radiostationerne mandag, og ifølge en pressemeddelelse fra Kulturministeriet er DR allerede gået i gang med en ny plan, der skal øge andelen af dansk musik i radioen. Fra onsdag og to uger frem vil 80 procent af al musik på P3 og P4 være dansk. I dag er 49 procent af musikken på kanalerne dansk.

Joy Mogensens møde med radioaktørerne finder sted, efter at Dansk Folkepartis kulturordfører, Morten Messerschmidt, i et debatindlæg på Altinget netop har opfordret ministeren til at pålægge DR at spille mere dansk musik.

”Kulturministeren bør, hvad end det kan gøres formelt eller uformelt, indskærpe over for Danmarks Radio, at de som den helt store mediespiller i Danmark naturligvis også har en pligt til at holde hånden under dansk kulturliv,” skrev Morten Messerschmidt.

Ny aftale opretter flere pladser på kvindekrisecentre
Presset er steget på landets kvindekrisecentre, efter Mette Frederiksen for to uger siden sendte offentligt ansatte hjem og generelt opfordrede danskerne til at blive hjemme så vidt muligt.

Herefter er et stigende antal af kvinder, der henvender sig til centrene for at få en plads, skriver Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Derfor har social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet lavet en ny aftale, der skal sikre, at der oprettes 55 midlertidige ekstra pladser fordelt ud på centre i hele landet.

Pladser oprettes ved at fremrykke 11 millioner kroner fra finansloven for 2020.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) holder pressemøde om aftalen om lønkompensation i Københavns Lufthavn. Lufthavnens administrerende direktør Thomas Woldbye og fællestillidsmand Peter Vium deltager også.
  • Klokken 14.00: Myndighedernes afholder deres fælles pressemøde med den nyeste opdatering om coronavirussen i Danmark.

Forrige artikel Heunicke efter kritik: Flere testkits på vej til Danmark Heunicke efter kritik: Flere testkits på vej til Danmark Næste artikel Se pressemødet: Københavns Lufthavn sender 1.500 ansatte hjem med fuld løn Se pressemødet: Københavns Lufthavn sender 1.500 ansatte hjem med fuld løn