Dagens overblik: Blå partier vil stoppe forældres egenbetaling, hvis corona-lukninger forlænges

NYHEDSOVERBLIK: Forældre skal kompenseres for lukning af dagtilbud og privat-, fri- og efterskoler, mener Venstre, DF og Konservative. Og så har myndighederne og regeringen fået topkarakter af danskerne. Få overblik over mandagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en opfordring fra oppositionens tre største partier i mandagens udgave af Jyllands-Posten.

Hvis statsminister Mette Frederiksen (S) forlænger lukninger af skoler og daginstitutioner, skal forældre ikke længere opkræves egenbetaling.

Det mener Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.

”De her 14 dage er force majeure. Det er en krise, hvor alle må holde for. Men kommer vi længere hen end de første 14 dage, og det tyder meget jo på, så mener vi, at forældrene skal kompenseres for udgiften,” siger Venstres børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) påpeger i et skriftligt svar, at alle partier på nær Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har støttet, at forældrenes egenbetaling fortsætter til og med påske, hvis nedlukningerne bliver forlænget. Hvis lukningerne fortsætter derefter, vil hun drøfte med Folketingets partier, hvad der skal ske med forældrebetalingen.

Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet er den samlede forældrebetaling for kommunale dagtilbud, SFO, fritidsklubber og privat-, fri- og efterskoler på cirka en milliard kroner om måneden.

Myndighederne får topkarakter af danskerne
De danske vælgere har stor tiltro til myndighedernes og regeringens håndtering af coronakrisen.

Det viser en ny måling fra Megafon ifølge Politiken.

I undersøgelsen er de 1.020 testpersoner blevet bedt om at give centrale aktører en karakter fra 0 til 10. Topscoreren er Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der får en samlet karakter på 9,11. Andenpladsen indtages af rigspolitichef Thorkild Fogde med karakteren 9,04.

Tredjepladsen går til Mette Frederiksen, som får 8,9.

Regeringen har samlet set fået 8,56, mens Folketingets partiers håndtering af coronavirussen kvitteres med en karakter på 8,30 ifølge målingen.

Disse forhandlinger bliver udskudt
Coronavirussen har ramt de politiske forhandlinger på Christiansborg. Efter epidemien for alvor brød ud, er nogle af forårets store forhandlinger blevet udskudt, mens andre er blevet sat på lavt blus.

Det skriver Altinget Christiansborg.

Det drejer sig blandt andet om forhandlingerne om en ny kommunal udligningsreform, som for et par uger siden var et af de varmeste emner på Christiansborg og genstand for et skænderi om tillid og en række uløste konflikter mellem Venstre og Socialdemokratiet.

Men coronavirussen rammer også de ministre, der ikke er direkte optaget af hjælpepakker. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har også måttet skrue tempoet ned for forhandlingerne om en klimahandlingsplan.

Få det fulde overblik på Altinget Christiansborg.

Flytning af børnefamilier fra Sjælsmark udskydes
Coronavirussen forsinker nu flytningen af børnefamilier fra Udrejsecenter Sjælsmark til Hjemrejsecenter Avnstrup.

Familierne skulle oprindelig begynde deres flytning 1. april, men det udskyder udlændinge- og integrationsministeren efter dialog med sundhedsmyndighederne.

“Flytning nu og her af en større gruppe personer i asylcentersystemet vil ikke kunne ske uden at øge risikoen for spredning af coronavirus. Derfor er en udskydelse det eneste rigtige at gøre i den nuværende situation,” udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Alt efter udviklingen af corona forventer Udlændingestyrelsen, at børnefamilierne vil blive flyttet senest inden udgang af juli i år.

Flere skal testes for corona
Efter flere dages kritik vælger regeringen nu at skifte teststrategi.

Fremover skal flere danskere testes for coronavirus. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) søndag eftermiddag.

Tidligere har det kun været danskere med alvorlige symptomer, som blev testet.

Ifølge Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, skal den nye melding ses som en reaktion på den tiltagende diskussion om, at Danmark tester for få.

"Det her puster til spekulationerne om, hvorvidt regeringen igen tilsidesætter deres egne eksperters anbefalinger, eller om den bare tager bestik af situationen, i takt med at den udvikler sig," siger Ole Toft til Altinget.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: EU’s udenrigsministre holder videomøde, hvor de blandt andet skal tale om, hvordan de i samarbejde kan få hentet EU-borgere, der er strandet rundtomkring i verden som følge af coronavirussen.
  • Klokken 14.00: Myndighedernes fælles pressemøde om den seneste corona-udvikling.

Forrige artikel Sundhedsminister: Nu vil vi teste flere for corona Sundhedsminister: Nu vil vi teste flere for corona Næste artikel Fagfolk i fælles appel til regeringen: Drop målet om balance på offentlige budgetter Fagfolk i fælles appel til regeringen: Drop målet om balance på offentlige budgetter