Dagens overblik: Britt Bager brugte hul i loven og fik 100.000 fra hemmelig donor

NYHEDSOVERBLIK: V er havnet i endnu en sag om tvivlsom omgang med partistøttereglerne. Lastbiler skal have lov at køre hurtigere, og regeringen kommer med en strategi for brug af kunstig intelligens. Få overblikket torsdag morgen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til Altingets daglige rids af de vigtigste politiske nyheder. Denne torsdag lægger vi ud med historien om Venstres politiske ordfører Britt Bager, som ved sidste valgkamp fik en stor pose penge fra en hemmelig donor.

Eller rettere sagt fik hun fem poser penge med 20.000 kroner i hver. For selvom det var den samme person, der donerede penge til Bagers valgkamp, kom pengene fra fem forskellige selskaber. Det fremgår af et brev fra Venstre til Region Midtjylland, som Politiken har fået aktindsigt i.

Og det betyder, at Venstre ikke behøver offentliggøre, hvem der har givet pengene. Loven siger nemlig, at partier og politikere skal offentliggøre identiteten på donorer, som giver mere end 20.000 kroner.

Den manglende indberetning er i strid med lovens ånd og formål, mener juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet:

”Det er et forsøg på at slippe uden om reglerne og undgå at komme i offentlighedens søgelys,” siger han til Politiken.

Sagen kommer, efter at Politiken mandag afslørede, at Venstre er blevet idømt bødestraf for at have overtrådt partistøtteloven. Læs mere her.

Briterne siger nej til no deal
Brexit er også på programmet igen i dag, hvor der er 15 dage til den planlagte dato for briternes farvel til EU. Onsdag aften stemte det britiske parlament knebent nej til nogensinde at ville forlade EU uden en aftale.

Men da det stadig ser ud til at have lange udsigter, at parlamentet kan blive enige om, hvad det skal være for en aftale – og da EU ikke er klar til at give Storbritannien flere indrømmelser – kan briterne blive nødt til at udskyde Brexit i nogle måneder.

Det stemmer de britiske parlamentsmedlemmer om i aften.

Og så har Theresa May planer om at bede parlamentet om at stemme om hendes EU-aftale for tredje gang. Læs med her, hvor du også får en særlig definition på sindssyge.

Læs også

Danske virksomheder lettede over toldsatser til England
Onsdag fremlagde den britiske regering de konkrete toldsatser, der vil blive opkrævet på især landbrugsprodukter, men også på varer som biler, tekstiler og keramik fra de øvrige EU-lande.

Smør og svinekød er blandt de få varer, som briterne varsler told på, og derfor vil danske landmænd blive blandt de allerførste til at mærke konsekvenser, hvis det ender med, at en no deal-brexit 29. marts bliver gennemført uden en skilsmisseaftale med EU. Alligevel er de danske eksportører lettede over toldsatserne, skriver JP.

”Det kunne have været meget værre,” siger eksportdirektør i Danish Crown Lars Albertsen, der forudser prisstigninger for koncernens britiske kunder på 3-6 procent.

Læs mere i Jyllands-Posten.

Regeringen og DF vil hæve fartgrænser for lastbiler
Lastbilchauffører skal have lov til at køre hurtigere end i dag på visse veje.

Det mener regeringen og Dansk Folkeparti, skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Torsdag skal Folketinget behandle et lovforslag fremsat af transportminister Ole Birk Olesen (LA). Det giver lastbiler og vogntog, som er lastbiler med en ekstra vogn spændt bagpå, lov til at kunne køre 80 kilometer i timen på veje uden for tættere bebygget område og på motortrafikveje. I dag er grænsen 70 kilometer i timen.

Det skal spare lastbilchaufførerne tid og dermed være med til at støtte væksten i erhvervslivet, lyder det i forslaget.

Ole Birk Olesen understreger i en mail til Ritzau, at det er vigtigt, at forhøjelsen af hastighedsgrænsen sker på en forsvarlig måde.

Ny strategi for kunstig intelligens
Torsdag får Danmark for første gang en strategi for, hvordan man skal udnytte mulighederne med kunstig intelligens.

Det sker, når sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) fremlægger en treårsplan for området, som er fuld af etiske problemstillinger.

Frem mod 2022 skal de kunstige intelligenser hjælpe praktiserende læger med at diagnosticere sygdomme. De skal analysere prøver og røntgenbilleder, og de skal også ind i den offentlige sagsbehandling, hvor de for eksempel skal forberede byggesager, ansøgninger om ydelser og vise den korteste vej til et job for ledige, skriver Politiken, som på forhånd har interviewet ministrene.

”Ambitionen er, at Danmark skal gå forrest med ansvarlig anvendelse af kunstig intelligens,” siger Sophie Løhde.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Regeringen holder Digitalt Topmøde. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og en række andre ministre deltager sammen med erhvervsledere, arbejdsmarkedets parter og repræsentanter fra undervisnings- og forskningsverdenen.
  • Klokken 10: Møde i folketingssalen, hvor en række lovfroslag skal behandles. Se dagsordenen her.
  • Klokken 10.30: Regeringen og DF forhandler videre om en sundhedsreform.
  • Klokken 10.30: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olsen (LA) i samråd om konsekvenser af regeringens sundhedsreform for kollektiv trafik i landdistrikterne.
  • Klokken 11.15: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fremlægger den årlige rapport for 2018.
  • Klokken 12.15: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) i samråd om reglerne for brug af børnehuse i sager om overgreb. 
  • Klokken 12.15: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om ansattes rettigheder til at ytre sig kritisk.
  • Klokken 20: Det britiske parlament skal stemme om at udskyde Brexit, som efter planen ellers sker 29. marts.
  • EU-Domstolens generaladvokat ventes i dag at præsentere sit udkast til en afgørelse i sagen, hvor Danmark er anklaget for uretmæssigt at afvise herboende tyrkeres ansøgning om familiesammenføring. Hvis domstolen går imod, kan det betyde, at flere tusinde sager skal behandles igen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00