Dagens overblik: Bruxelles sender en advarsel til Danmark, og ja-siden fastholder føringen i EU-afstemning

En ny klimafremskrivning viser, der er lang vej endnu til en reduktion af drivhusgasudledninger på 70 procent i 2030. Trods problemer fører ja-siden fortsat i meningsmålingerne af vælgernes holdning til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. Og så er der store ord fra Bruxelles til Danmark. Dit politiske overblik får du her.

Arkivfoto. EU-kommissær Ylva Johansson og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
Arkivfoto. EU-kommissær Ylva Johansson og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen og et varmt velkommen til det sidste overblik over dansk og europæisk politik, inden weekenden er over os.

Vi skal runde en advarsel mod at gennemføre regeringens plan om en asyllejr i Rwanda og nørde de mange perspektiver, der er i gårsdagens årlige status på Danmarks vej mod at opfylde vores mål om at skære 70 procent af vores udledninger i 2030. Spoiler: Vi er (stadig) langt fra målet.

Og så skal vi også forbi det første krav fra et af regeringens støttepartier i forhandlingerne om en ny klimaskat.

Men vi begynder med en status på den kommende afstemning om at afskaffe det danske forsvarsforbehold. For selv om stemmesedlens omstridte ordlyd og et løfte om en ny folkeafstemning i tilfælde af dannelsen af en EU-hær har givet ja-siden problemer, fastholder den sin føring. Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for DR og Altinget.

I overordnede træk ligner den nyeste måling den foregående, som Epinion foretog i midten af marts. Hvor der nu er 39 procent, der svarer ja, og 26 procent nej, var der dengang 38 procent på ja og 23 procent på nej. Flere har altså besluttet sig siden sidst, men det er stadig knap en tredjedel, der er i tvivl.

Du kan læse mere her, hvor en række politikere fra ja- og nej-siderne reagerer på målingen.

Social ngo har hyret firma med tætte forbindelser til egne topfolk

Vi hopper videre til civilsamfundet, hvor Altinget fortsætter sin kritiske dækning af den sociale ngo Liva. Senest har Liva erkendt over for Socialstyrelsen, at man har købt jobkurser af firmaet Vikon, der har tætte forbindelser til flere af foreningens egne topfolk. Det fremgår af en korrespondance mellem Liva og Socialstyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i

Vikon er ejet af Jan Husum, der var bestyrelsesformand i Liva frem til april 2021. Han har siden været menigt medlem af Livas bestyrelse.

Nyheden kommer, efter at Altinget har kunne beskrive, at en større granskning af Livas forvaltning af offentlige midler har fået Socialstyrelsen til at tilbageholde 700.000 kroner.

Du finder hele historien lige her

Læs også

Færre ukrainere end ventet er kommet til Danmark

Selv om krigen fortsat raser i Ukraine, der for to måneder siden blev invaderet af Rusland, er der kommet færre ukrainske flygtninge til landet end ventet. Det skriver Ritzau på baggrund af et skriftligt svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet ifølge Berlingske.

Før påske vurderede ministeriet, at der efter helligdagene ville være ankommet mellem 35.000 og 40.000 ukrainere. Men nu er vurderingen i stedet, at der aktuelt er mellem 25.000 og 30.000 fordrevne fra Ukraine i Danmark.

Du kan læse resten fra nyhedsbureauet her.

Danmarks klimamål er stadig langt væk

Der et godt stykke vej endnu, hvis Danmark skal nå vores 2030-målsætning om at sænke udledningen af drivhusgasser med 70 procent sammenlignet med 1990. Sådan lød hovedkonklusionen i den nyeste klimafremskrivning, som Energistyrelsen offentliggjorde torsdag.

Her kan man læse, at vi med den nuværende klimapolitik vil have nedbragt drivhusgasserne med 57 procent i 2030. Der mangler med andre ord 13 procentpoint.

De to største syndere vil i 2030 ifølge rapporten fortsat være transport- og landbrugssektoren. 

Dykker man dybere ned i fremskrivningen, kan man nemlig blandt andet læse, at landbrugets andel – der i 2020 stod for over en tredjedel af Danmarks samlede drivhusgasudledninger – i 2030 vil have vokset sig endnu større. Det kan du læse meget mere om her.

Det fremgår også, at det i mange år endnu vil være de sorte biler, som fylder mest på vejene. Selv om Energistyrelsen har opjusteret forventningerne til den grønne omstilling af bilmarkedet. Men ifølge fremskrivningen vil den samlede mængde af plug-in-hybrider og elbiler først overhale antallet af konventionelle diesel- og benzinbiler i 2035. Det kan du blive endnu klogere på her

Læs også

EL stiller krav i forhandlinger om klimaskat

Vi bliver ved det grønne. For forhandlingerne om den længe ventede såkaldte klimaskat – en CO2-afgift på virksomheder – er så småt skudt i gang. Og nu løfter Enhedslisten sløret for et af partiets krav ved forhandlingsbordet: Der skal afsættes 250 millioner kroner om året til opkvalificering og videreuddannelse, som skal udmøntes af arbejdsmarkedets parter.

Det siger partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, i et interview med Altinget.

"En høj, ensartet CO2-afgift vil betyde, at beskæftigelsen vil rykke sig fra meget forurenende industrier til de mindre forurenende. Der har vi politisk et ansvar for, at de mennesker, der kan miste deres arbejde, ikke efterlades på perronen, men får hjælp til at komme videre til en ny grøn arbejdsplads,” siger hun.

”Jeg synes det er fuldstændig overset i regeringens udspil."

Du kan læse meget mere lige her.

EU-kommissær: Danmarks Rwanda-plan er "egoistisk" og "kontraproduktiv"

Så er vi nået til advarslen fra Bruxelles. Det er EU's flygtningekommissær, Ylva Johansson, der er afsender på den, og anledningen er Danmarks igangværende planer om at flytte vores asylbehandling til det centralafrikanske land Rwanda. Men det kan få konsekvenser for en central del af det nuværende asylsamarbejde, skriver Jyllands-Posten. 

"Hvis Danmark indgår en aftale med Rwanda og begynder at eksternalisere asylprocessen, er man formelt forpligtet til at sende den til EU-Kommissionen."

"Hvis den ikke er i overensstemmelse med den aftale, vi har med Danmark – inklusive Dublin-forordningen – kan det selvfølgelig få alvorlige konsekvenser," siger hun i et interview med avisen.

Dublin-forordningen er et af hjørnestenene i det europæiske asylsystem. Derfor er en mulig Rwanda-aftale både "kontraproduktiv" og "egoistisk", mener hun.

Du kan læse meget mere af den fornemme dækning fra Jyllands-Posten her

Det sker i dag

  • Der er ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Det handler om "situationen i Ukraine i lyset af Ruslands invasion".
  • Forhandlingerne om målrettet kompensation til husholdningerne på grund af Ruslands invasion af Ukraine med Folketingets partier fortsætter fredag.
  • Medlemmerne af Folketinget mødes i salen, hvor en række lovforslag skal behandles. Blandt andet vedrørende statslig garantistillelse ved etablering og omlægning af frie børnehaver og fritidshjem.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ylva Johansson

EU-Kommissær for indre anliggender, fhv. minister (S), Sverige

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00