Dagens Overblik: Danske soldater skal hjem fra Afghanistan inden 11. september

Sammen med resten af NATO-landene skal danske soldater hjem fra Afghanistan inden september. Minksagen skal undersøges på et år i Folketingets første granskningskommission. Coronaramte bydele bør komme først i vaccinekøen. Få dit morgenoverblik her. 

Danske soldater skal hjem fra Afghanistan sammen med resten af NATO, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod på et lukket møde i udenrigspolitisk nævn onsdag aften.
Danske soldater skal hjem fra Afghanistan sammen med resten af NATO, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod på et lukket møde i udenrigspolitisk nævn onsdag aften.Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik. 

Onsdag fortalte Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at AstraZeneca-vaccinen ikke længere vil blive brugt i Danmark. Det fik flere borgerlige partier til at sige, at det bør være op til danskerne selv at vælge, om man vil have vaccinen. 

Det skriver også Alex Vanopslagh på Twitter.

Andre EU-lande er interesseret i Danmarks AstraZeneca-vacciner, skriver Berlingske. Men Sundhedsstyrelsen har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med de overskydende doser.

Danske soldater skal hjem fra Afghanistan

I 2002 blev de første danske soldater sendt til Afghanistan. Nu skal de hjem. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod efter et lukket møde i udenrigspolitisk nævn onsdag aften, skriver Berlingske.

Beslutningen sker, efter USA’s præsident Joe Biden onsdag fortalte, at de amerikanske tropper bliver trukket hjem inden den 11. september i år. Det er 20-års dagen for al-Qaedas terrorangreb på New York og Washington. Nato-landene besluttede efterfølgende, at de ville følge trop.

Siden 2002 har 10.980 danske soldater deltaget i krigen. Forsvaret oplyser til Jyllands-Posten, at der i dag er cirka 120 danske soldater i Afghanistan. 43 danske soldater har mistet livet.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, siger til Berlingske, at den danske regering og tidligere regeringer bør undskylde for krigen. 

Nyt værktøj i Folketinget skal undersøge mink-sagen

Nu kan Folketinget selv nedsætte kommissioner til at kontrollere regeringen i form af nye granskningskommissioner. Den første bliver mink-sagen. Det skriver Altinget Embedsværk.

Et enigt Folketing vedtog tirsdag det nye værktøj, som skal kunne færdiggøre sager indenfor 12 måneder. Det er hurtigere end de eksisterende undersøgelseskommissioner, som ifølge Folketinget også har den svaghed, at de nedsættes af justitsministeren og ikke i Folketinget.

Mink-sagen bliver den første granskningskommission. Den forventes at sættes i gang snart, og planen er derfor, at undersøgelsen skal være færdig i foråret 2022.

Coronaramte bydele bør vaccineres før andre

Skal bydele med coronaramte borgere have vacciner før andre? Ja, siger både politikere og danske og udenlandske eksperter, og skæver mod en norsk model. Det skriver Berlingske på forsiden af dagens avis.

I Norge ligger nogle af de hårdest ramte bydele i Oslo. Den sidste måned har myndighederne sendt 20 procent ekstra vaccinedoser til hovedstaden, som de har taget fra andre kommuner i Norge.

Den model opfordrer den norske regerings uafhængige ekspertgruppe nu til at fortsætte med. De anerkender, at det kan virke uretfærdigt, men mener, at det vil redde både liv, penge og ende med en hurtigere genåbning.

Dansk professor Rune Hartmann fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet, er enig: ”Al international forskning viser, at det er rigtigt at arbejde med en geografisk tilgang til fordelingen af vacciner," siger han til avisen.

Både Liberal Alliance og Enhedslisten ser fordelene i den norske model.

Grønt lys til coronapas i EU

Onsdag blev EU-landene enige om et coronapas. Det skriver Altinget EU.

Med en vaccine, en coronatest eller antistoffer fra tidligere smitte skal EU-borgere kunne få et digitalt grønt certifikat, der gør det nemmere at rejse.

Som udgangspunkt vil kun vacciner, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, gælde i et coronapas. De enkelte lande kan så vælge, om de vil godkende andre vacciner. 

Danmark udvikler allerede på sit eget coronapas, men tanken er, at det skal være foreneligt med coronapasset fra EU.

De afsluttende forhandler om coronapasset sker i maj, så det kan være klar til sommerferien.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Møde i salen, hvor der blandt andet skal behandles et lovforslag om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet.
  • Klokken 12: Folketingets Beskæftigelsesudvalg har kaldt transportminister Benny Engelbrecht (S) i åbent samråd om anholdelsen af 28 russiske arbejdere på Femern-byggeriet, som mistænkes for illegalt arbejde.
  • Klokken 13: Folketingets Social- og Ældreudvalg har kaldt social- og ældreminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om aflysning af tilsynsbesøg på alle landets plejehjem siden marts 2020.
  • I eftermiddag er partilederne indkaldt til forhandlinger med regeringen om genåbning. Flere partier vil kræve, at forsamlingsforbuddet hæves, skriver DR.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00