Dagens overblik: Danmark ser positivt på fælles koalition i Hormuzstrædet

OVERBLIK: Danmark er åben for briternes forslag om en fælles indsats i Den Persiske Golf. Udviklingsministeren går nu ind i sag muligt underslæb i et danskstøttet projekt i Mali. Få hele det politiske overblik her. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Velkommen til denne uges sidste politiske overblik.

Den sidste måned har været præget af en øget spænding mellem Iran og Storbritannien.

Og efter en direkte invitation fra briternes side om en fælles europæisk indsats, ser Danmark nu positivt på at deltage i en international koalition i det konfliktfyldte farvand Hormuzstrædet ud for Iran.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en pressemeddelelse ifølge TV 2.

"Indsatsen vil have et stærkt europæisk aftryk. Regeringen ser positivt på et muligt dansk bidrag til en sådan indsats, men det er selvsagt noget, vi skal drøfte med Folketinget, når vi har mere klarhed om de konkrete opgaver og partnere," lyder det fra udenrigsministeren.

Det er endnu uvist, hvad Danmark i så fald vil bidrage med.

Det skal ifølge TV 2 aftales den kommende uge med andre lande, hvorefter Det Udenrigspolitiske Nævn formentlig skal godkende bidraget på et møde sidst i august.

Eksperter har tidligere vurderet, at det meget vel kan blive Forsvarets kraftigste skib, der bliver sendt afsted til Den Persiske Golf i tilfælde af dansk deltagelse i koalitionen.

IFU-støttet kraftværk kan være involveret i korruption og underslæb
Et danskstøttet ulandsprojekt i Mali kan vise sig at være relateret til underslæb i millionklassen.

Det skriver Berlingske her til morgen.

Der er helt konkret tale et oliefyret kraftværksprojekt i byen Kayes i Mail, som er blevet støttet med 70 millioner kroner af den Danmarks statskontrollerede investeringsfond for udviklingslande (IFU).

Ifølge et notat sendt fra IFU til Udenrigsministeriet, som Berlingske har fået aktindsigt i, har fonden "grundlag for at formode", at der er sket overbetalinger i millionklassen til en underleverandør på projektet.

Det drejer sig om en betaling på 100 millioner kroner, hvoraf de 40 millioner kroner kan være en uretmæssig overbetaling "urelateret til det egentlige arbejde".

Ifølge investeringsfondens kommunikationsdirektør, Rune Nørgaard, er der tale om en alvorlig sag i strid med IFU's retningslinjer. Han påpeger, at der ikke er nogen garanti for, at der har foregået svindel, og understreger, at sagen betragtes som lukket, medmindre der kommer noget ud af politiets efterforskning.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S), der har det øverste ansvar for IFU, betragter over for Berlingske sagen som alvorlig og bekræfter, at den er overgivet til Rigsrevisionen.

"I forhold til politianmeldelsen vil både Udenrigsministeriet og IFU naturligvis bistå politiet så godt som overhovedet muligt i den videre efterforskning. Vi følger sagen og afventer politiets efterforskning. Jeg vil desuden drøfte sagen med IFU ved førstkommende lejlighed," siger han i en skriftlig udtalelse til avisen.

Læs hele historien her.

Lærere og pædagoger ærgrer sig efter optagetal  
Natten til fredag fik håbefulde 88.757 ansøgere efter måneders ventetid svar på, om de var optaget på en videregående uddannelse.

I alt blev 65.714 unge tilbudt en studieplads, hvilket er én procent flere end sidste år, og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) glæder sig især over, at optaget på sygeplejerskeuddannelsen er steget med syv procent.

Mindre prangende ser det ud hos optaget på andre velfærdsuddannelser. Hos henholdsvis uddannelserne som pædagog, folkeskolelærer og socialrådgiver er optaget faldet med to procent, og den udvikling ærgrer især de to førstnævntes fagforbund.

"Man kan ikke forbedre normeringerne, hvis man slet ikke uddanner nok pædagoger til at udføre den handling. Dét bør ministeren og resten af regeringen have et større fokus på," siger Birgitte Conradsen, næstformand i pædagogernes fagforbund, Bupl, til Altinget.

Læs hele historien her:

Læs også

Stem-uddannelserne mangler tilstrømning
Og vi bliver ved de nye optagetal lidt endnu.

For selvom det samlede optagetal for alle uddannelser er steget en smule, strømmer det ikke ligefrem ind med nye studerende på de tekniske uddannelser. På uddannelsen som diplomingeniør er optaget blandt andet faldet med fire procent, hvilket er 70 færre nye studerende ind i 2018. Det skriver Jyllands-Posten.

Overordnet set er antallet af nye studerende på Stem-uddannelserne, der er en overordnet betegnelse over en række uddannelser inden for teknologi, matematik og naturvidenskab, steget med én procent siden sidste år.

Det tal giver dog ikke anledning til de store smil hos Mette Fjord Sørensen der er chef for forskning og videregående uddannelser hos Dansk Industri.

"Plus én procent på Stem-uddannelserne. Det er under 200 mennesker flere i forhold til sidste år. Vi står i en situation, hvor vi allerede nu skriger på flere med de her kompetencer. Vi skal vente op til fem år på, at der blot kommer 200 ekstra ud," siger hun.

Tusindvis af borgere på offentlig forsørgelse flytter fra de større byer.
Lavere ydelser, gentrificering og stigende leveomkostninger i storbyerne presser socialt udsatte ud af landets storbyer.

Det skriver Information på baggrund af tal, som de har fået aktindsigt i hos Odense, Aarhus og Københavns Kommune.

Tallene viser, at den gennemsnitlige nettofraflytning af folk på overførselsindkomst i København vedkommende er på 4.470 borgere i perioden fra 2014 til 2018, mens tallet i Aarhus og Odense i snit var henholdsvis 1.396 og 428.

I Københavns Kommune understreger Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører for Socialdemokratiet på Københavns Rådhus, at København skal være en by for alle, og at der derfor også skal være plads til folk på overførselsindkomst.

"Vi har taget mange initiativer i Københavns Kommune, men der er jo nogle overordnede strukturer, som ofte får det til at føles, som om man går et skridt frem og to tilbage, når boligspekulanter som Blackstone og i og for sig også pensionskasserne tager billige lejeboliger ud af markedet ved at sætte dem i stand og hæve huslejen på dem," siger han til Information.

Han opfordrer politikerne på Christiansborg til at hjælpe med at sikre billige boliger i København, så yderkommunerne kan blive aflastet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Fjord Sørensen

Afdelingschef for politik og presse, DM, fhv. stabschef, Radikale Venstre
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 2008)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)









0:000:00