Dagens overblik: Departementschef indstillet til international toppost

POLITISK OVERBLIK: Udenrigsministeriets departementschef er blevet indstillet til en tung international post, EU er blevet enig om nye mål for vedvarende energi, og så går startskuddet til årets Folkemøde. Få dagens overblik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Cecilie Gormsen

Udenrigsministeriets departementschef, Ulrik Vestergaard Knudsen, kan være på vej til et internationalt topjob.

Ifølge Berlingske er Ulrik Vestergaard Knudsen nemlig blevet indstillet til posten som vicegeneralsekretær for den økonomiske samarbejdsorganisation OECD. Departementschefen ønsker ikke selv at kommentere indstillingen, men han bekræfter, at han er indstillet.

Det er OECD's generalsekretær, José Ángel Gurría, der har sendt sin anbefaling af Ulrik Vestergaard Knudsen til medlemmerne, og de har indtil mandag til at gøre indsigelse. Og herefter bliver beslutningen taget på et rådsmøde samme dag. Det betyder, at Udenrigsministeriet allerede på mandag måske skal på udkig efter en ny departementschef.

Folkemødestart: Det skal du holde øje med
Klokken 11.30 åbner dette års Folkemøde i Allinge på Bornholm, og det bliver igen i år fire dage med tusindvis af debatter. Med så mange debatter kan det være svært at overskue, hvad der er interessant, og hvor man skal gå hen – men fat mod! Altingets debatredaktion giver i denne artikel sit bud på de mest interessante debatter.

Læs også

Og nogle politikere får mere travlt end andre. Mest travlt får kulturminister Mette Bock (LA), der skal deltage i ikke mindre end 26 debatter.

Du kan se listen over de mest populære debatemner og årets emnehøjdespringere her.

Altinget kommer til at dække Folkemødet fra alle leder og kanter i år, så følg med på Altinget.dk, hvor vi blandt andet dækker arrangementer, samler sjove ting og anmelder debatter.

EU hæver målet for vedvarende energi
32 procent vedvarende energi i 2030 er den nye EU-målsætning.

Det er resultatet af hårde forhandlinger, som først blev afsluttet ved 3:30-tiden i nat, da der faldt en aftale på plads. Det skriver Altinget.

Målet er med mulighed for opjustering i senest 2023, siger det luxembourgske medlem af Europa-Parlamentet Claude Turmes til mediet Euractiv. 

Som en del af aftalen bliver der sat en specifik målsætning for vedvarende energi i transportsektoren. Det skal være med til at fremme grønne biler som el- og brintbiler. Læs mere om det her.

Kristian Jensen vil have DF med i en firkløver-regering
Venstres næstformand, Kristian Jensen, ser på sigt gerne en borgerlig firkløverregering med Dansk Folkeparti. Det fortæller han til Politiken.

”Det er bare på tide at anerkende Dansk Folkeparti som et parti, der er lige så parat til at sidde i regering som andre partier i Folketinget,” siger Kristian Jensen.

Kristian Jensens tanker om en borgerlig firkløverregering bliver dog skudt ned af Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der ikke ser det som en mulighed, at hans parti kan sidde i samme regering som Liberal Alliance. Han peger blandt andet på de seneste års samarbejde i blå blok som bevis på, at det ikke er muligt med en firkløverregering.

3 HURTIGE

1. Ellemann: Uacceptabelt rod med kontrol af dyretransporter
Det er uacceptabelt rod, når Fødevarestyrelsen gennem flere år ikke har haft tilstrækkeligt fokus på danske og udenlandske vognmænd, der forbrød sig mod EU-reglerne for transport af levende dyr ud af Danmark. Sådan lyder det fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Han har nu bedt om en udførlig redegørelse fra styrelsen. Læs mere her

2. Får mandat til at sige nej til EU
Et flertal i Folketingets Europaudvalg bakker op om regeringens forslag til at stemme nej til EU's barselsdirektiv. Det skriver Altinget. Det var dog langtfra et enstemmigt udvalg, der vedtog den samlede danske holdning, og særligt i rød blok er der splittelse. Læs mere her.

3. Danmark kigger på en finansiering af grønlandske lufthavne
Regeringen vil se på, om Danmark kan være med til at finansiere nye grønlandske lufthavne. Det skriver DR.

Meldingen kommer fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at det kinesiske firma China Communications Construction Company i marts blev prækvalificeret til at byde på projekterne.

Det sker i dag
Kl. 11.30: Åbning af Folkemødet med taler fra blandt andre Lars Løkke Rasmussen og Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S)

Kl. 12.30: Uffe Elbæk (ALT) holder partiledertale på Folkemødets hovedscene

Kl. 19.00: Morten Østergaard (R) holder partiledertale på Folkemødets hovedscene

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Vestergaard Knudsen

Vicegeneralsekretær, OECD, medlem, Dansk Konkurrenceevneråd
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)