Dagens overblik: DF har støttet udhuling af folkepensionen i årevis

NYHEDSOVERBLIK: Dansk Folkeparti står bag regelsæt, der de seneste 15 år har været med til at mindske folkepensionen. Der skal sendes flere syrere hjem, siger S, DF og V. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med forsiden på dagens Jyllands-Posten, hvor vi kan læse, at Dansk Folkeparti har været med til at udhule folkepensionen gennem de seneste 15 år.

I 2003 stemte Dansk Folkeparti for den daværende VK-regerings lovforslag om satsreguleringsprocent, hvilket indebar, at folkepensionen ikke skulle stige lige så meget som lønningerne i samfundet. Nu viser nye tal, at det har haft den konsekvens, at folkepensionisterne får færre penge udbetalt om året.

Nu 15 år senere vil Dansk Folkeparti lave om på reguleringen, der betyder, at toppen af stigningerne i folkepensionen i stedet går til satspuljen. Men så sent som i 2015 nikkede partiet ja til mindre stigninger i folkepensionens grundbeløb.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forsvarer partiets opbakning til reguleringen med, at "det har været et dilemma gennem alle årene" for partiet.

"Men vi har valgt, at vi hellere vil have indflydelse på fordelingen af pengene end at stå udenfor," tilføjer han til Jyllands-Posten.

DF, S og V: Syrere skal sendes hjem
Mens tusindvis af syriske flygtninge rundtomkring i verdenen er vendt hjem til Syrien, kniber det i Danmark med at få sendt syrere tilbage til deres hjemland.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet er kun tre procent af de 4.500 flygtninge, der fik midlertidig beskyttelsesstatus i 2015, rejst hjem igen.

Det overrasker Socialdemokratiet, der ligesom Dansk Folkeparti og Venstre gerne vil have endnu flere af syrerne sendt hjem igen.

”Vi er inde ved det helt centrale i flygtningeproblematikken her. Lykkes det ikke at sende syrerne hjem, mens de er her på en midlertidig beskyttelsesordning, er flygtninge vel reelt blevet til indvandrere,” siger Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, til Kristeligt Dagblad.

S og DF svarer industrien igen
Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, siger i et interview med Berlingske, at danskerne blander indvandrere og flygtninge sammen med behovet for udenlandsk arbejdskraft, og det er til skade for Danmarks vækst og konkurrenceevne.

Den udlægning køber Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti dog ikke. De mener i stedet, at det er Karsten Dybvad, der selv blander tingene sammen, når han kritiserer danskerne for at være imod udenlandsk arbejdskraft.

"Det er bare en dårlig undskyldning. Når jeg taler med almindelige mennesker, så kan de ikke forstå, hvorfor man skærer på uddannelse og aktivering. Hvorfor man ikke giver ledige en sidste hånd for at komme ind på arbejdsmarkedet frem for at tiltrække flere fra udlandet og arbejde for, at flere billige kinesere kan komme hertil. Det er Karsten Dybvad, der roder det hele sammen. Danskerne er meget mere nuancerede," siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, til Berlingske.

Seks ting fra weekendens lands- og årsmøde
I weekenden samlede Dansk Folkeparti sine medlemmer i Herning til årsmøde, mens Radikale mødtes i Nyborg til sit årlige landsmøde.

Nåede du ikke at følge de to møder tæt, kan du få et hurtigt overblik hos Altinget, der har samlet seks ting, vi blev klogere på i løbet af weekenden.

Læs også

Det svenske valgresultat er endeligt afklaret
Søndag kom resultatet af fintællingen af det svenske valgresultat omsider efter flere dages forsinkelse.

Det indebar dog ikke de store overraskelser, da intet ændrer på valgresultatet. Den rød-grønne blok står stadig til 144 mandater mod den borgerlige alliances 143 mandater.

Tidligere på ugen havde der ellers været forlydende om, at Sverigedemokraterne skulle have fået et ekstra mandat, men partiet ender med 62 mandater.

Resultatet af finoptællingen betyder også, at den nuværende svenske statsminister Stefan Löfven står fast på, at de øvrige partier bør støtte, at han fortsætter på posten. Det er mest demokratisk, når hans parti Socialdemokraterne er blevet det største parti, og den rød-grønne blok er blevet de største, mener Löfven.

Ingen af de to blokke vil samarbejde med Sverigedemokraterne og tælle deres mandater med. Derfor er de afhængige af at hente støtte henover midten, hvis de vil have magten i Sverige.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) præsenterer nyt universitetsudspil på et pressemøde på Copenhagen Business School.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00