Dagens overblik: DF langer ud efter Ellemanns venskab med Østergaard

NYHEDSOVERBLIK: Dansk Folkeparti mener udlændingepolitikken ”skrider” for Venstre, Ellemann afviser ret til tidlig pension og SF vil have skat på tech-giganter. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Placeholder image
Kristian Thulesen Dahl (DF) advarer mod Jakob Ellemann-Jensens (V) venskab med Morten Østergaard (R). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Velkommen til fredagens politiske overblik.

Dansk Folkeparti langer i dagens udgave af BT ud efter Venstre i en annonce med overskriften: Skrider det for Venstre?

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) mener, at udlændingepolitikken skrider for Jakob Ellemann-Jensen (V), og han udtrykker sin bekymring for, hvad han kalder ”det nye makkerpar i dansk politik” bestående af Venstre-formanden og Radikales partileder, Morten Østergaard.

”Det kursskifte, Venstre har taget over mod De Radikale, vil jeg gerne advare dig kraftigt imod,” skriver DF-formanden i annoncen.

Beskeden til Venstre kommer i samme uge, hvor et snit af målinger viste den laveste opbakning til DF i 22 år, og Berlingske kunne fortælle, at blå blok samlet set ikke har stået svagere i 20 år.

Venstre og Radikale senest stået side om side, da de i midten af juni gik ud sammen med ønsket om CO2-afgifter som led i den grønne omstilling.

Venstre afviser ret til tidlig pension
Mens Dansk Folkeparti skyder efter Jakob Ellemann-Jensen, skyder V-formanden en idé ned, som Dansk Folkeparti er lun på.

”Jeg synes generelt, at det er en dårlig idé. Specifikt på dette tidspunkt er det en vanvittig dårlig idé.”

Sådan siger Jakob Ellemann-Jensen i et interview med Jyllands-Posten om regeringens ventede plan om en ret til tidlig folkepension til personer, der har været på arbejdsmarkedet et bestemt antal år.

Regeringen ventes at fremlægge sit udspil på den anden side af sommeren, men skal ikke regne med Venstre i de kommende forhandlinger.

SF vil opkræve skat af techvirksomheders omsætning
De store teknologivirksomheder går ikke i dialog og bidrager ikke til fællesskabet, mener SF.

Det skriver Altinget.

"Vi vil have en ordning, der minder om det franske system. De har sagt, at store udenlandske virksomheder skal betale tre procent af deres omsætning," siger SF's gruppeformand, Jacob Mark, til Altinget

Han nævner også Ungarn, der pålægger provenuet af onlineannoncer en skat på 7,5 procent, som en model, man kan gå efter.

"Vi vil meget gerne i dialog, og det er vi også allerede, både på dansk og internationalt niveau. Og vi støtter helhjertet op om arbejdet med en ny og bedre skattemodel,” lyder det fra Christine Sørensen, politisk chef for Google Danmark.

Læs hele historien her.

Konservative vil have værtshuse til at lukke klokken 2 i København
Antallet af bevillinger til klokken 5 skal begrænses, og værtshuse skal i stigende grad lukke klokken 2.

Det er budskabet fra Jakob Næsager, som er gruppeformand for Konservative i Københavns Borgerrepræsentation, på forsiden af dagens Berlingske.

Diskussionen om nattelivet og lukketider for barer og værtshuse kommer af, at der under coronanedlukningen har været et markant fald i antallet af anmeldelser af personfarlig kriminalitet i nattelivet. I perioden fra 12. marts til 12. maj har der været et fald på 90 procent i forhold til 2018 og 2019, viser nye tal fra Københavns Politi, der sammenligner antallet af anmeldelser.

”Jeg synes, at det her giver anledning til reflektion. Når vi åbner fuldt igen, skal beværtningerne ikke have lov til at være åbne helt så længe,” siger Jakob Næsager til avisen.

Ane Halsboe nedsætter nyt udvalg
Efter flere sager problematiske sager om samforskning med Kina, vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nu give området et servicecheck.

Det siger hun i et interview med Politiken.

”Vi har brug for at dykke ned i, om vores retningslinjer har fulgt med udviklingen, og derfor nedsætter jeg nu et udvalg, som skal give dansk forskning med udlandet et servicecheck,” siger Ane Halsboe-Jørgensen til dagbladet.

I det nye udvalg skal der blandt andet sidde repræsentanter fra universiteter og muligvis fra andre ministerier og efterretningstjenester.

Både Politiken og Jyllands-Posten har afdækket sager om blandt andet forskere på Aalborg Universitet, der har hjulpet et kinesisk overvågningsselskab med at udvikle en algoritme, som kan benyttes til masseovervågning.

Sker i dag

  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal fredag i samråd i Folketingets Europaudvalg vedrørende rejsevejledningerne.
  • Premierministrene for de såkaldte Visegrad-lande (Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn) mødes i dag som forberedelse til EU-topmødet senere i juli om EU's langtidsbudget og EU-Kommissionens forslag til en økonomisk genopretningsplan efter coronakrisen. De fire lande har indtil nu repræsenteret en anden linje i forhandlingerne om EU-budgettet end Danmark. De østeuropæiske lande ser gerne, at budgettet bliver større, og at der fortsat afsættes en del støttemidler til de fattigste regioner i EU-samarbejdet.
Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Kulturminister og kirkeminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
Bachelor, journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Jakob Ellemann-Jensen

Partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)
Se alle personer

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser