Dagens overblik: DF vil stemme nej til 3.000 nye statsborgerskaber

POLITISK OVERBLIK: Der skal ikke gives mere end 1.000 nye statsborgskaber om året. Det mener Dansk Folkeparti, der mod traditionen ikke vil stemme for tildelingen af over 3.000 nye statsborgerskaber. Få dagens politiske overblik her.

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik.

Det bliver et nej herfra. Sådan lyder det fra DF, der i dag ikke vil stemme for at give 3.185 mennesker et dansk statsborgerskab, som de er blevet stillet i udsigt.

”Vi bliver nødt til at trække en streg i sandet,” siger DF-ordfører på forslaget Jeppe Jakobsen til Ritzau og fortsætter:

”På dette lovforslag kan vi se, at mange er kommet hertil som flygtninge, og flygtninge skal hjem igen. Men nu giver vi dem statsborgerskab, og det sender et helt forkert signal.”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) varslede for nylig, at regeringen vil stramme reglerne for indfødsret, altså kravene for at få statsborgerskab.

Men det er ikke nok for Dansk Folkeparti.

”Vi vil have et loft, der hedder maksimum 1.000 nye statsborgere om året. Alene på dette lovforslag er der over 3.150, og det er ikke det første i år, så vi er langt over målet,” siger Jeppe Jakobsen.

Resten af Folketinget vil stadig stemme for, og derfor får de med stor sandsynlighed et dansk statsborgerskab.

”Skandale”
Det er ifølge Kræftens Bekæmpelse en skandale, at over 4.000 danskere har været gennem en undersøgelse for tarmkræft og har fået et svar, de alligevel ikke kan bruge. For uanset hvad svaret var, skal undersøgelsen tages om, for svarene kan være forkerte, skriver Jyllands-Posten.

Det skyldes en menneskelig fejl hos virksomheden Strålfors, der er underleverandør for PostNord. Her har man haft ansvaret for svarkuverter til afføringsprøver. Men en fejl betyder, at prøver og patienter i nogle tilfælde ikke matcher.

Regionerne Hovedstaden, Sydjylland og Nordjylland har derfor besluttet at tage prøverne om. Hele forløbet får Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at skælde ud:

”Det er meget tydeligt, at PostNords underleverandør Strålfors i den grad ikke har haft styr på den opgave, de skulle løse med at pakke og sende breve. Det har været til gene for patienterne og skabt utryghed,” skriver hun i en sms til Jyllands-Posten.

Valgkamp for småpenge
Ude i landet arbejder alle kandidater til kommunal- og regionsvalget for at blive valgt ind 21. november 2017, når vi skal til stemmeurnerne.

Men for en stor del – 51 procent – af kandidaterne er deres valgkampsbudget under 5.000 kroner. Det viser Ritzaus kandidatrundspørge, der er sendt ud til alle 9.558 kandidater, hvoraf 3.935 har svaret.

Ganske få svarer, at de bruger flere hundrede tusinde kroner.

Robert Ormrod, lektor og ekspert i politisk markedsføring og kommunikation på Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus Universitet, er ikke overrasket.

”Generelt er der mest fokus på spidskandidater og bestemte profiler, som skal vælges ind de forskellige steder,” siger han til Ritzau.

Pres på DF i Guldborgsund
Dansk Folkeparti med folketingsmedlem og finansordfører René Christensen i spidsen kæmper for at skaffe partiet sin første helt rigtige borgmesterpost.

Men Socialdemokratiet i Guldborgsund Kommune vil ikke pege på Dansk Folkeparti. Spidskandidat for Socialdemokratiet Bo Abildgaard siger:

”Det gør vi bare ikke. Længere er den ikke,” lød det til Lolland-Falsters Folketidende.

Partiet har angiveligt været under massivt pres fra vælgerne i valgkampen for at svare på, om de kunne finde på at gøre en DF’er til borgmester.

Spørgsmålet om en DF-borgmester i kommunen har også givet en ophedet diskussion hos kommunens Venstre-politikere i en sådan grad, at Venstres byrådsmedlem Janne Hansen har valgt ikke at genopstille.

Derudover vil hun ikke anbefale vælgerne, at de stemmer på Venstre eller personligt på nogen af partiets kandidater.

”Jeg anbefaler, at man stemmer på Guldborgsundlisten (som har borgmesterposten i dag, red.), for de tager ret markant afstand fra at sætte Dansk Folkeparti på borgmesterposten,” siger Janne Hansen til TV ØST.

Det sker i dag
I Folketingssalen skal to lovforslag fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om et national id-center og indfødsretsmeddelelse 1. behandles.

Ja, og så er det snart jul, og derfor er der i dag kl. 16 sidste chance for at indsende en kreation til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) julekort, der skal sendes ud flere hundrede stats- og regeringschefer, samarbejdspartnere og organisationer.

Forrige artikel Sophie Løhde – regeringens stille reformator Sophie Løhde – regeringens stille reformator Næste artikel V kritiserer ”såkaldte” forskere efter vandmiljø-læk: Landbrugspakken står fast V kritiserer ”såkaldte” forskere efter vandmiljø-læk: Landbrugspakken står fast