Dagens overblik: Ellemann erkender uklarhed om udlændingepolitik

NYHEDSOVERBLIK: Venstre-formand erkender uklarhed om udlændingepolitik, og tidlig pension kritiseres for at ramme tusindvis på pengepungen. Få et overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Velkommen til fredagens politiske overblik fra Altinget.

Vi lægger ud med historien om, at der flere steder i landet er problemer med at efterleve den politiske aftale om at sikre coronatest til langt de fleste inden for 24 timer. I Region Hovedstaden venter børn lige nu 4-5 dage, skriver Politiken.

Folketingets partier har ellers aftalt, at det er ’en klar målsætning, at 80 procent skal have adgang til covid-19-test inden for 24 timer, og at 80 procent får svar dagen efter, at testen er foretaget’.

"Det her er dybt utilfredsstillende, og jeg er faktisk temmelig forundret," siger sundhedsordfører, Peder Hvelplund (EL), til Politiken.

Tusindvis vil få mindre ud af at spare op til pension
Regeringens Arneudspil risikerer at ramme tusindvis af danskere på pengepungen, advarer økonomer i Berlingske.

Det skyldes, at regeringen lægger op til at skære i ydelsen for tidlig pension for folk med pensionsformuer op over to millioner kroner. Men for rigtig mange mennesker vil det fjerne incitamentet til at spare op alderdommen, lyder det.  

”Mange kommer til at stå i en meget ubehagelig situation, hvor de nærmest intet får ud af at spare op, og hvor man nærmest bare kan sidde og se pengene forsvinde,” siger Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, til Berlingske.

Læs også

Finansiering af Arne-pension vækker bekymring om huslejepriser
Står det til regeringen, skal udlejningsvirksomheder beskattes yderligere for at finansiere retten til tidligere tilbagetrækning.

Men det risikerer at føre til stigende huslejepriser, fordi virksomhedsejerne vil sende regningen videre til lejerne, advarer Lejernes LLO i Børsen.

Lejeloven fastslår nemlig, at udlejere kan kræve, at huslejen reguleres efter stigninger og fald i skatter og afgifter, der påhviler ejendommen jævnfør ejendomsloven, fastslår Anders Svendsen, der er chefjurist i LLO.

”Derfor kan forslaget potentielt få betydning for den fremtidige huslejefastsættelse,” siger han til Børsen.

Skatteminister Morten Bødskov (S) afviser, at regeringens udspil vil føre til stigende huslejepriser. 

Ellemann erkender uklarhed om udlændingepolitik
Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen erkender i et interview med Avisen Danmark, at der har hersket uklarhed om Venstres retning i udlændingepolitikken. Men der er ikke slækket på udlændingeppolitikken, siden han satte sig i formandsstolen, fastslår han.

”Der er sat spørgsmålstegn ved, hvor jeg står på udlændingepolitikken. Det kan hverken jeg eller Venstre være tjent med. Jeg står fuldstændig på den samme udlændingepolitik, som Venstre gjorde, inden jeg blev formand. Jeg har lempet vores udlændingepolitik præcis nul gange,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Avisen Danmark.

Regeringen overvejer tunnel til 25 milliarder
Både Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), og regeringen har set sig lun på idéen om en over 10 kilometer lang tunnel fra Københavns Nordhavn til lufthavnen i Kastrup. Projektet menes at kunne løse udfordringerne med den østlige ringvej, som indgår i planerne om at lave en kunstig ø – Lynetteholm - i Københavns havneløb, skriver Politiken.

Tunnellen forventes at koste 25 milliarder kroner, og regeringen har endnu ikke truffet en beslutning. Men ifølge transportminister Benny Engelbrech (S) taler flere hensyn for projektet, som han i Politiken kalder ”ekstremt interessant”.

Kritik: Regeringen bruger bistandskroner på at sende migranter hjem
Det er ”farligt” og ”på grænsen”, når regeringen bruger over 15 millioner kroner af de danske midler til udviklingsbistand på at få migranter til at rejse hjem. Sådan lyder kritikken fra SF og Enhedslisten ifølge Altinget.

Partierne kritiserer regeringen for at bruge bistandsmidler på et migrationsprojekt, som skal hjælpe strandede migranter på Vestbalkan til at rejse tilbage til oprindelseslandet og blive repatrieret.

Læs historien her.

Det sker i dag:

  • Klokken 8: Dansk Statistik udgiver tal for beskæftigelse blandt lønmodtagere
  • Klokken 9: Instrukskommissionen fortsætter afhøringerne i sagen om Inger Støjbergs (V) instruks om at adskille asylpar. I dag afhøres kontorchef i Udlændingestyrelsen Ditte Kruse Dankert.
  • Klokken 11.45: Enhedslisten til sættemøde om regeringens pensionsudspil 
  • Klokken 12: Venstre holder sommergruppemøde i Sønderborg. Der er pressemøde 12.45.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)









0:000:00