Dagens overblik: Ellemann i første opgør med landbruget - ”Nu strammer man for at vise, at 'vi er rigtig grønne'”

POLITISK OVERBLIK: Den nye miljø- og fødevareminister vil skære ned på forbruget af antibiotika, Messerschmidt er klar til valg, og i dag kan tildækningsforbuddet blive en realitet. Få morgenoverblikket.

God morgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik dagen derpå.

Onsdag blev en lang dag i dansk politik med mere end 14 timers afslutningsdebat i Folketinget, hvor oppositionen blandt andet gik hårdt til regeringen i et forsøg på at udstille, at den slet ikke er så grøn, som den siger, den er.

Du får mere om selve debatten længere nede i overblikket, men vi starter med en frisk nyhed, som fortsætter ad det grønne spor.

For den nykårede minister Jakob Ellemann-Jensen (V), som fra første dag sagde, at han ville være mere miljø- end fødevareminister, er nu klar med sit første udspil.

Han vil lægge en ny begrænsning på forbruget af antibiotika til svin, så forbruget bliver sænket med 15 procent, siger han til Politiken. Og planen gør som forventet landmændene rasende. 

”Nu strammer man for at vise, at ’vi er rigtig grønne, og vi skal nok passe godt på vores natur og vores dyr’ – det er nogle billige point,” siger formanden for Danske Svineproducenter, Torben Hauskov.

Sådan gik generalprøven på den kommende valgkamp
De 14 timers debat i folketingssalen i går gav et godt indblik i, hvordan partierne vil angribe hinanden i den valgkamp, som så småt er ved at begynde.

Hos Altinget kan du læse om fem ting, vi lærte af debatten.

Og politisk kommentator Erik Holstein giver dig en skarp analyse af, hvad Løkke, Frederiksen, Thulesen og Østergaard må bokse med frem mod valget.

Hos DR kan du teste dig selv: Hvem sagde hvad under afslutningsdebatten? 

Seksuelt misbrugte venter i flere år på hjælp
Det har længe været et problem, at mennesker, der har været udsat for seksuelt misbrug i barndommen, må vente meget længe på behandling.

Og nu er ventetiderne steget igen, selvom et stort politisk flertal forrige år indgik en satspuljeaftale, hvor der stod, at ventetiderne netop ikke måtte stige mere. Det fortæller JP. I dag må man have omkring to et halvt års tålmodighed fra den dag, man er klar og skriver sig op til behandling for senfølgerne af overgrebene.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) opfordrer Mai Mercado (K) til at finde flere penge til området, men ministeren sender bolden videre til regionerne, hvor næstformand Ulla Astman (S) siger:

”For os er det en prioriteringssag. Vi har ikke flere midler til området, som det er lige nu.”

Messerschmidt klar til folketingsvalg
Der var stor ståhej, da det forleden kom frem, at Morten Messerschmidt nu igen vil i Folketinget. Og nu er vejen formelt banet for, at det kan ske, for den omstridte DF’er blev onsdag aften valgt som folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Fredensborgkredsen.

EU's antisvindelenhed, Olaf, er stadig i gang med at undersøge, om Messerschmidt har misbrugt EU-penge som EU-parlamentariker.

”Jeg er nok den, der kender sagen bedst, så jeg glæder mig til, at der kommer en afgørelse, og det tager jeg med stoisk ro. Der er andre ting i landet, som bekymrer mig mere,” siger Morten Messerschmidt til DR.

Kjærsgaard vil have tjekket departementschef
”Sagen kommer bag på mig, og jeg synes, det er ærgerligt for folkestyret.”

Det siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF) i 'Talkshowet Lippert' på TV 2 NEWS efter sagen om departementschef Sophus Garfiel, der i al hemmelighed er blevet optaget under et orienteringsmøde i Indenrigs- og Økonomiministeriet.

Her sagde Garfiel ifølge Politiken blandt andet:

”Hvis I er meget optagede af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en måde, så der ikke er offentlighed i det.”

Der er delte meninger om, hvorvidt det er problematisk i forhold til offentlighedsloven, og Pia Kjærsgaard vil derfor have sagen undersøgt.

Kortere ventetid på skattesager
Borgerne skal ikke længere vente i flere år på at få afgjort en klagesag om skat. Det siger skatteminister Karsten Lauritzen (V), som vil bruge flere penge på jurister og administrativt personale for at mindske sagsbehandlingstiden. Den skal fra nytår være på max 12 måneder, fortæller Radioavisen.

Og ”en borgers personsag skal have større prioritet frem for spørgsmål om en teknisk detalje i en ejendomsvurdering,” siger ministeren.

I dag tager det i gennemsnit 23 måneder at få afgjort en klagesag i skattesystemet.

Økonomiforhandlinger: 10 milliarder skiller KL og regeringen
Der er stadig langt mellem regeringen og KL, som i øjeblikket forhandler om, hvor mange penge kommunerne må få og bruge til næste år.

”I øjeblikket er der vel i omegnen af 10 milliarder i mellem KL’s position og regeringens position, og det er meget,” siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S) til Radioavisen.

Det er især det såkaldte anlægsloft, der er til diskussion, for kommunerne vil have mulighed for at investere mere i byggeri og renoveringer, end regeringen vil give lov til. Vi risikerer, at økonomien bliver overophedet, hvis der bliver sat gang i for meget arbejde, fordi der mangler arbejdskraft, lyder begrundelsen fra finansminister Kristian Jensen (V).

KL har indkaldt til ekstraordinært repræsentantskabsmøde senere i dag, hvor man skal blive enige om, hvordan man vil stille sig.

Det sker i dag

10.00 Møde i salen med tildækningsforbud til afstemning
Der er en lang række tredjebehandlinger i folketingssalen i dag, hvor medlemmerne også forventes at vedtage det meget omdiskuterede tildækningsforbud.

I resuméet af lovforslaget står der: "Lovforslaget indebærer et forbud mod på offentligt sted at bære beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet (tildækningsforbud). Overtrædelse af forbuddet kan straffes med bøde. Undtaget fra forbuddet er tildækning af ansigtet, der tjener et anerkendelsesværdigt formål."

Forrige artikel Danskerne vil beholde EU-forbeholdene Danskerne vil beholde EU-forbeholdene Næste artikel Løkke varsler største sundhedsreform i ti år Løkke varsler største sundhedsreform i ti år