Dagens overblik: Embedsmænd slettede ministerbekymring i forbindelse med Radius-salg

NYHEDSOVERBLIK: Embedsmænd i Finansministeriet satte en stopper for, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt kunne udtale sig om salget af Radius. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

I dag starter vi med en minister, der blev pålagt tavshed af embedsmænd i Finansministeriet.

Det drejer sig om energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der ikke måtte dele sin bekymring over salget af elnettet Radius.

Det skriver Berlingske på baggrund af en aktindsigt i en række dokumenter.

Dokumenterne stammer fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og viser, at hvis ministeren blev spurgt om salget, ville han sige, at "vi skal være meget varsomme med, hvem vi sælger vores kritiske infrastruktur til".

Men den formulering var embedsmændene i Finansministeriet ikke begejstrede for, og de fik både slettet udtalelsen og pålagt energiministeren, at han ikke måtte udtale sig om salgsprocessen. Lilleholt og hans ministerium skulle i stedet udelukkende henvise til Finansministeriet.

Læs mere om historien her.

Ny talentindsats for landets elever og studerende
Regeringen vil styrke de mest talentfulde elever i landets grundskoler og ungdomsuddannelser, og derfor lancerer undervisningsminister Merete Riisager (LA) i dag et nyt talentprogram.

Den nye indsats kommer i kølvandet på, at den seneste PISA-undersøgelse, der undersøger skoleeleverne i OECD-landes evner, viste, at Danmark har færre elever med topniveau i naturfag og læsning sammenlignet med de andre OECD-lande. Det er, selvom Danmark i gennemsnit ligger over de andre OECD-lande på de to områder.

Læs mere her.

Foruden en særlig fokus på grundskoleelever og studerende på ungdomsuddannelserne vil regeringen også afsætte 190 millioner kroner til et talentprogram på landets videregående uddannelser. Pengene skal gå til en pulje, som uddannelsesinstitutionerne skal søge om at bruge til særlige talentprogrammer.

Læs mere her.

DF har valgt ny EP-spids
Dansk Folkeparti har som det sidste parti i Folketinget nu også fundet sin spidskandidat til det kommende valg til Europa-Parlamentet. Der har længe været spænding om, hvem der skulle gå i stemmeslugeren Morten Messerschmidts fodspor, og nu er valget altså faldet på partiets unge retsordfører Peter Kofod.

Det skriver Altinget.

Det betyder samtidig, at partiets nuværende gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, må nøjes med en andenplads på stemmesedlen. Han har ellers i sommers udtalt, at han ville forlade politik, hvis han ikke fik posten som spidskandidat efter Morten Messerschmidt.

Men den trussel gør Vistisen imidlertid ikke alvor af, og han indgår i et nyt trekløverkandidathold, der foruden ham og Kofod også består af Pia Adelsteen, der er formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Læs også

Dansk-tysk grænseland skal på Unesco-liste
Hvis det står til kulturminister Mette Bock (LA) skal det dansk-tyske grænseland optages på Unescos liste over verdens immaterielle kulturarv.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Ministeren har derfor valgt at sende en ansøgning, der forventes at være færdigbehandlet til næste år, der samtidig er 100-året for genforeningen af Nordslesvig og Danmark.

"Samarbejdet, der har været mellem flertallet og mindretallet på begge sider af den dansk-tyske grænse, er i en verden med store grænsekonflikter en kæmpe inspiration og burde være det i højere grad," siger Mette Bock ifølge Jyllands-Posten.

Foruden grænselandet, der bliver nomineret i år, vil Grønlands selvstyre nominere "Qilaatersorneq - grønlandsk trommedans og sang" i 2020.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Udredningen om Danmarks krigsdeltagelse offentligøres ved et pressemøde på Københavns Universitet. Udredningen har kortlagt baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan og blev bestilt af den daværende V-regering, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative tilbage i 2016.
  • Klokken 13.00: Møde i Folketinget, hvor der blandt andet er en forespørgsel til Troels Lund Poulsen (V) om differentieret folkepensionsalder.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00