Dagens overblik: Enhedslisten klar med modkrav for at gå med i Arne-aftale

NYHEDSOVERBLIK: Enhedslisten kræver, at stigningen i den generelle pensionsalder skal stoppe ved 68 år, hvis partiet skal støtte tidlig pension for visse grupper. I dag åbner en ny styrelse, og Mette Frederiksen forventer ikke ny coronanedlukning. Få morgenoverblikket over de politiske nyheder.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så er vi klar med det korte rids af de politiske nyheder tirsdag morgen.

Hvis du er én af de mange, der netop er vendt tilbage til arbejde efter ferien og skal have opdatering, der går lidt længere tilbage, kan du begynde med vores oversigt over det vigtigste, der er sket i dansk politik i sommerferien.

Mens vi venter på at se regeringens udspil til en model for tidlig pension til Arne og andre med mange års anciennitet på arbejdsmarkedet, melder Enhedslisten nu ud, hvad partiet vil have til gengæld for at støtte regeringens prestigeprojekt.

Enhedslisten vil aflyse den planlagte stigning i pensionsalderen, som ligger i det historiske velfærdsforlig fra 2006. 

"Vi stopper ved 68 år. Det er det krav, vi tager med til forhandlingerne," siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Jyllands-Posten.

Læs historien og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards afvisning hos JP her.

Økonomer advarer mod at droppe stigende pensionsalder
Og regeringens holdning om at fastholde en stigende pensionsalder får massiv opbakning på forsiden af Berlingske. Her advarer en række økonomer, der alle har været overvismænd, kraftigt mod at droppe den stigende pensionsalder.

"Vi vil flytte os fra en situation, hvor vi har luft og holdbarhed, til en situation, hvor vi har underskud, så langt øjet rækker," siger eksempelvis Michael Svarer.

Læs historien her.

Tesfaye vil give afviste asylansøgere 20.000 for at rejse
I dag åbner den nye Hjemrejsestyrelse officielt. Og i den anledning foreslår udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at asylansøgere, der får afslag på asyl og vil anke sagen, skal tilbydes 20.000 kroner for at frafalde sagen og i stedet rejse tilbage til oprindelseslandet. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse, som du finder her.

Er du nysgerrig efter, hvad den nye styrelse egentlig skal lave, hvem der skal sendes hjem, og hvem der skal lede arbejdet, har vi samlet alt, hvad vi ved om Hjemrejsestyrelsen i artiklen her:

Læs også

Regeringen forventer ikke ny nedlukning
Selv om smittetallet for coronavirus stiger i Danmark, og der er bekymrende udbrud flere steder lokalt, er der ikke grund til at frygte en omfattende nedlukning. Det var budskabet fra flere ministre i forbindelse med gårsdagens pressemøde, hvor blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Kåre Mølbak orienterede om situationen.

Se pressemødet i videoartiklen her Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner 

Mette Frederiksen deltog ikke i pressemødet, men medvirkede senere på aftenen i Go' Aften Live på Tv 2, hvor også hun afviste ny nedlukning af landet.

"Vi har hele tiden vidst, at coronaen ville komme tilbage, men nu er det den lokale hammer, som skal bruges," sagde statsministeren.

Tre hurtige
Tre historier, du skal have med på falderebet:

  • De nye smitteudbrud med coronavirus er især sket blandt indbyggere med tilhørsforhold til Somalia og Libanon, viser notater til Folketingets sundhedsudvalg. Læs mere i BT.

  • Kulturminister Joy Mogensen fylder 40 år i dag, og i den forbindelse tegner Politiken et portræt af fødselaren og hendes rutschetur fra at være den mest populære borgmester til den mest upopulære minister. Find det i papiravisen eller læs på Berlingskes netavis Anette Heicks opsang til kulturministeren i dagens anledning.

  • Og så måtte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ud og undskylde til fodboldklubben FC København efter et omdiskuteret tweet forud for mandagens kamp mellem FCK og Manchester United. Find undskyldningstweetet her.

Det sker i dag

  • Klokken 13: Enhedslisten holder pressemøde efter sommergruppemøde. Det foregår i Bibliotekshaven ved Christiansborg, og politisk ordfører Pernille Skipper og sundhedsordfører Peder Hvelplund deltager.
  • Klokken 13: Møde i Folketingssalen.
  • Klokken 14: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) indvier den nye Hjemrejsestyrelse i Birkerød.
  • Klokken 15.30: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i samråd om 'Ankesystemet'.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00