Dagens overblik: Esben Lunde er igen under pres fra DF

POLITISK OVERBLIK: Miljø- og fødevareministeren er igen kommet under pres fra DF, denne gang i en sag om grundvandet. Og så åbner Folketinget tirsdag, og Altinget giver et overblik over dagen.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Dansk Folkeparti kritiserer igen miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Det sker ifølge Politiken efter en debat om tilstanden i det danske grundvand, hvor Esben Lunde Larsen i foråret lovede Folketinget en fuldstændig uvildig rapport udført ”uafhængigt af ministeriet”.

Men dokumenter fra kommunikationen mellem konsulentfirmaet Cowi og Miljø- og Fødevareministeriet viser, at ministeriet har været tæt involveret under det meste af forløbet.

Og det får nu flere partier til at stille spørgsmål til kontakten mellem ministeriet og konsulenthuset i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten, skriver Politiken.

Ifølge Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, der også er formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, ser det ud til, at ministeriet har været for tæt involveret i Cowi’s arbejde med rapporten.

”Det er problematisk, synes jeg. Nu må jeg bede ministeren om at redegøre for forløbet,” siger Pia Adelsteen.

Både Cowi og Miljø- og Fødevareministeriet afviser utidig indblanding.

Find artiklen her.

Den store folketingsåbning

I dag er det den første tirsdag i oktober, og det betyder traditionen tro åbning af Folketinget. For selv om politikerne for længst har taget hul på arbejdet efter sommerferien, åbner Folketinget først officielt i dag.

Herunder kan du få et overblik over dagen:

- I Grundloven står der, at folketingsåret begynder første tirsdag i oktober og varer til samme tirsdag det følgende år.

- Medlemmerne træder kl. 12 sammen til møde, hvor Folketinget sættes på ny, og åbningen overværes af medlemmer af kongehuset.

- Det første møde efter sommerferien ledes af det længstsiddende medlem, der også kaldes aldersformanden. Det er igen i år Bertel Haarder (V), som har siddet i Folketinget i over 37 år.

- Første punkt på dagsordenen er valg af Folketingets formand, hvor Pia Kjærsgaard med al sandsynlighed får lov at fortsætte på posten. Derudover vælges fire næstformænd fra de største partier.

- Herefter får statsministeren ordet, hvor Løkke ifølge Grundloven skal ”afgive en redegørelse om rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger".

- Regeringen kommer i den forbindelse med sit lovprogram, der er en gennemgang af de lovforslag, som regeringen vil fremsætte i det nye folketingsår.

Mens Løkke i dag holder sin åbningstale, foregår åbningsdebatten først torsdag.

DR dropper meningsmålinger til KV17-dækning
DR vil hverken bruge meningsmålinger, exitpolls eller prognoser i dækningen af det kommende kommunalvalg. Det skriver Altinget.

DR bragte ved kommunalvalget i 2013 en exitprognose på valgaftenen, der gav Socialdemokratiet et markant dårligere valg end virkeligheden senere viste.

Det fik dengang DR til at melde ud, at man hverken ville bruge exitpolls eller prognoser i forbindelse med dækningen af det kommende kommunalvalg. Og nu går DR skridtet videre og afviser også at anvende meningsmålinger i valgdækningen.

"Vi kommer ikke til at lave exitpolls eller meningsmålinger på, hvad folk vil stemme. Vi kommer ikke til at lave journalistik på det, og vi kommer ikke til at bruge andres målinger," siger nyhedsredaktør Sandy French.

Nordkoreas ambassadør stod skoleret i Udenrigsministeriet
Den nordkoreanske ambassadør i Danmark, Kang Yong Dok, var mandag kaldt til samtale i Udenrigsministeriet, hvor ministeriet på vegne af den danske regering på det stærkeste fordømte den seneste nordkoreanske atomprøvesprængning, og at Nordkorea fortsætter sit ulovlige atom- og ballistiske missilprogram.

Det blev ifølge Udenrigsministeriet også understreget, at den danske regering ”på det stærkeste opfordrer Nordkorea til straks at opgive alle sine atom- og ballistiske missilaktiviteter og i stedet engagere sig i en troværdig og meningsfuld dialog med det internationale samfund”.

S-politiker: Medierne giver os ikke nok taletid til nuancer
Den seneste uge har to socialdemokratiske politikere kritiseret pressen for at være aggressiv og for ikke at give nok taletid.

Mandag skrev Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, på Facebook, at hun i sine seks år i Folketinget har oplevet, hvordan ”nogle medier og journalister er blevet stadig mere aggressive og løgnagtige.”

”Det er en trussel mod vores demokrati. Det er en trussel, som vi bliver nødt til at diskutere,” skriver Trine Bramsen.

I et indlæg hos den det socialdemokratiske netmedie Pio Pio uddyber hun sin kritik.

Her skriver hun, at hun i stigende grad oplever, at dele af den danske presse er meget aggressive.

”Deres primære formål er at skabe forargelse – ikke oplysning. Historier vinkles ud fra clikbaitværdi – ikke saglig information. Og centrale pointer, analyser, tanker eller forklaringer undlades,” skriver Trine Bramsen

55 soldater skal til Afghanistan
Danmark forstærker sin militære tilstedeværelse i Afghanistan. Det står klart, efter regeringen mandag fandt opbakning fra Folketinget til at udsende yderligere 55 danske soldater til Natos Resolute Support Mission.

”Med et forøget troppebidrag fra Danmark på ca. 55 soldater medvirker vi til at forstærke NATO’s træning og rådgivning af de afghanske sikkerhedsstyrker. En velfungerende træningsindsats er en forudsætning for, at Afghanistans sikkerhedsstyrker gradvist kan operere uden støtte fra NATO,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det sker i dag
Kl. 10: Den store åbningsdag i Folketinget indledes med gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke.

Kl. 12: Folketinget åbner og statsminister Lars Løkke Rasmussen holder sin åbningstale. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

0:000:00