Dagens overblik: Spareplaner og ny tv-kanal - 5 ting er ude om regeringens medieudspil

POLITISK OVERBLIK: Radio24syv bliver hårdt beskåret, DR skal lukke to tv-kanaler, og TV 2 skal sælges, erfarer medier om regeringens medieudspil. Og Pernille Vermund udfordrer Thulesen Dahl i hans egen kreds. Få et rids af morgenens politiske nyheder.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

”En besparelse på 33 procent, det får jo DR’s besparelse til at ligne en børnefødselsdag.”

Sådan lyder reaktionen fra Radio24syvs administrerende direktør, Jørgen Ramskov, til TV 2 News på oplysningerne om, at radiostationen formentlig vil blive beskåret med en tredjedel, hvis det står til regeringen.

Den helt store nyhed denne torsdag morgen er nemlig regeringens medieudspil. Kulturminister Mette Bock (LA) præsenterer det i dag klokken 13, men flere centrale dele er allerede ude.

Her er, hvad DR og TV2 erfarer:

1. TV 2 Regionerne skal spare
Regeringen vil lægge op til, at TV 2's regioner skal spare to procent om året i fem år. Stik imod Dansk Folkepartis tidligere forslag om at styrke regionerne.

”Vi kommer til at gå til forhandlingerne med regeringen med det helt modsatte udgangspunkt. Vi vil styrke de regionale og lokale medier. Så det udspil er jeg noget overrasket over,” siger medieordfører Morten Marinus (DF) til DR.

2. DR skal lukke to kanaler
Med udspillet kommer regeringen med de første konkrete sparekrav til DR, som skal lukke to af sine seks tv-kanaler. DFøs medieordførers reaktion på forslaget er ifølge DR, at det er "for uambitiøst".

En anden del af spareplanen er, at DR skal have en mindre og mere professionel bestyrelse.

3. Radio24syv skal skæres med en tredjedel
Ud over en massiv besparelse på radiostationen vil regeringen ifølge TV 2 også udbyde Radio24syv til salg i oktober 2019. Her får de fremtidige ejere mulighed for at indhente reklameindtægter.

DF kalder besparelsen ”voldsom”, og direktør på stationen Jørgen Ramskov siger til TV 2 News, at ”det vil blive en radikalt anderledes radio end den, vi laver i dag”.

4. Nye kanaler og public service-pulje
Mens der bliver skåret på de eksisterende medier, indeholder udspillet også forslag til nye projekter. Regeringen vil udbyde en tv-kanal, som skal sende kultur og folkeoplysning, og også en digital radiokanal skal i udbud til private aktører.

Der vil også blive hældt flere penge i public service-puljen, som i 2023 vil være på 220 millioner kroner. Det er en pulje, som alle undtagen DR kan søge til at producere public service-indhold.

5. Dele af TV 2 skal sælges
Mette Bock vil formentlig i dag fortælle, at regeringen er klar til at sætte 40 procent af TV 2 til salg. Verserende retssager i EU-systemet betyder, at man ikke kan sælge hele TV 2, som regeringen ellers ønsker for at mindske statens del af mediemarkedet.

Knap hver anden mener, at lærernes vilkår er i orden
Og så til en måling, som ifølge en ekspert må overraske fagforbundene.

For mens lønmodtagerorganisationerne har indgået en musketered om at få forbedret lærernes arbejdsforhold under OK18-dramaet, mener næsten halvdelen af danskerne, at lærerne har passende eller ligefrem for gode vilkår. Spørgsmålet splitter befolkningen, viser en Norstatmåling for Altinget.

41 procent svarer, at folkeskolelærerne har ”for hårde” arbejdsvilkår, mens 39 procent svarer ”passende”. Syv procent mener, at lærerne har ”for gode” vilkår.

Flere meningsmålinger har i løbet af den seneste måned vist, at danskernes sympati udtalt er med de offentligt ansatte under OK18-forhandlingerne. Ifølge valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet understreger de nye tal, at velviljen over for lønmodtagerne ikke er drevet af sympati for lærerne.

”Det er ikke musketereden med lærerne, der giver medvind i meningsmålingerne, og jeg tror, at fagforbundene er overrasket over de her tal,” siger han.

Vermund stiller op i Thulesens kreds
Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, stiller nu op til direkte duel med sin hovedmodstander ved næste folketingsvalg: DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Hun har nemlig valg at stille op som Nye Borgerliges spidskandidat i Sydjylland, hvor DF blev det største parti ved det seneste valg, og hvor partiformand Thulesen Dahl selv er opstillet. Det fortæller DR

”Jeg kommer udefra og skal vinde den respekt, der skal til, når man er ny kandidat for et nyt parti. Jeg oplever, at politikerne har svigtet massivt på udlændingepolitikken, og det hører jeg også folk sige, når jeg bevæger mig rundt i området,” siger Pernille Vermund.

Nye Borgerlige har i dag omkring 4000 medlemmer og 68 lokalforeninger spredt over hele landet.

Radikale vil stoppe plan om stopprøve i 0. klasse
Regeringen har som del af sit udspil mod parallelsamfund foreslået, at børn i børnehaveklasser på udvalgte skoler skal bestå en danskprøve for at rykke op i 1. klasse. Men den får de ikke forligspartiet De Radikale med på, skriver Jyllands-Posten.

"Idéen om at indføre stopprøver i børnehaveklassen kan ikke blive til noget, for det vil vi ikke være med til," siger partiformand Morten Østergaard (R).

"Vi er stolte af et skolesystem, der bygger børnene op til at tænke selvstændigt og turde sige deres mening, det, mener vi, er truet af regeringens testmani," lyder meldingen.

Det sker i dag

Klokken 13 fremlægger Mette Bock (LA) regeringens medieudspil i Kulturministeriet.

Og så er der fem forskellige samråd med nogle af regeringens ministre i dag:

  • Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal fortælle om det nye elektroniske valgsystem og redegøre for sin holdning til, at it-systemet ejes og udvikles af et firma med venezuelanske ejere. Selskabet er placeret i skattely og optræder i Paradise Papers. 
  • Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal tale om resistensproblemer ved brugen af azol-midler i landbruget og sundhedssektoren.
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i to samråd - først om logning og bagefter om hans forslag til ny databeskyttelseslov.
  • Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om pesticidbrug i bananproduktion i Ecuador.

I Folketingssalen bliver flere lovforslag behandlet. Der er blandt andet tredjebehandling af forslaget om at skærpe straffen for blufærdighedskrænkelse og digitale sexkrænkelser. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

Jørgen Ramskov

Afgående direktør, Producentforeningen (1/8-2024), formand for Copenhagen Film Fund og Teater Grob
journalist (DJH 1988)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00