Dagens overblik: Fire nedslag fra åbningsdebatten

POLITISK OVERBLIK: Torsdagens åbningsdebat blev igen i år en lang affære, og vi har samlet et overblik med de vigtigste nedslag. Og så er Helle Thorning-Schmidts selfie med Obama blevet afsløret. 

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Godmorgen, og velkommen til dagen derpå efter torsdagens åbningsdebat. 

Vi starter med fire nedslag fra maratondebatten.

1. S er klar til at forbyde burka
I åbningsdebattens sene timer meldte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sig klar til at forbyde burkaen. Socialdemokratiet har ellers indtil nu sagt, at man ville vente på, at regeringen kom med en samlet udmelding.

”Vi er fra Socialdemokratiets side klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til, for at vi sikrer et Danmark, hvor der ikke er burka. Det er ikke så svært at stemme for et forbud, det svære er finde en måde at gøre det på, som ikke bare bliver et symbolslag i luften,” sagde Mette Frederiksen.

Regeringspartierne er ikke enige om, hvorvidt et burkaforbud er en god ting. Konservative ønsker et forbud, mens Liberal Alliance er imod. Venstres medlemmer er splittet, og partiet vil komme med en fælles holdning efter dagens gruppemøde.

2. Regeringen må forholde sig til Catalonien
De færøske medlemmer af Folketinget drog i deres ordførertaler paralleller mellem den catalanske situation, hvor debatten om selvstændighed er blusset op den seneste tid, og det færøske ønske om selvstændighed.

I den forbindelse pointerede det færøske medlem Magni Arge, at “de vestlige demokratier … også må forholde sig til brud på grundlæggende demokratiske rettigheder blandt sine nærmeste alliancepartnere.”

Til det svarede statsministeren:

“Det er vist en diskussion, der ikke egner sig til at blive diskuteret i salen. Der er jo en masse forhold, man skal tage stilling til i den forbindelse. Temaet egner sig mere til et møde i Udenrigspolitisk Nævn, og det er jeg sikker på, at udenrigsministeren gerne stiller op til.”

3. Hvor skal pengene komme fra?
Hvem skal betale for regeringens skattelettelser? Det var et spørgsmål, der flere gange og i flere varianter blev stillet til Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, under åbningsdebatten. Regeringen har indtil nu kun i overskrifter løftet sløret for, hvor pengene skal hentes. Det skal ske via et loft over børnechecken, deltagerbetaling på danskundervisning og ”justeringer af overførselsindkomster".

Og netop justeringer af overførselsindkomster kunne ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, lyde som nedskæringer på dagpenge, folkepension eller SU. Men det afviste Jakob Ellemann-Jensen som en skræmmekampagne:

”Den sidste politiker, der skar i ydelserne her i landet, var Mette Frederiksen. Det gjorde hun som del af en regering, som også Nicolai Wammen var en del af,” lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

4. Radikale: Antallet af flygtninge betyder noget
Mens Venstre blev spurgt til finansieringen af regeringens skattelettelser, blev Radikales politiske leder, Morten Østergaard, spurgt om flygtninge. Og nærmere bestemt om antallet af flygtninge i Danmark – og om antallet betyder noget. Og det gør det, lød det fra Morten Østergaard, da han var på talerstolen.

”Det betyder noget for antallet, jo flere der kommer, desto sværere bliver det at integrere,” sagde Morten Østergaard.

Han sagde samtidig, at Danmarks muligheder for at hjælpe flygtninge havde været bedre, hvis der havde været færre.

Tilbage i 2011 sagde den daværende radikale leder Margrethe Vestager, at hun ikke var enig med Dansk Folkeparti i, at antallet af udlændinge betyder noget. Men den holdning præciserede Radikale i sidste måned.

Altinget har samlet et overblik med de vigtigste nedslag fra den sene debat her, og vil du have overblikket over hele debatten, kan du finde det her.

Helle Thornings berømte selfie afsløret
Helle Thorning-Schmidts selfie med Barack Obama og David Cameron er blevet afsløret. Det er lykkedes BT at få fat i billedet, og du kan se det her.

Danmarks tidligere statsminister har ellers pure afvist at vise billedet, som hun tog sammen med den tidlligere amerikanske præsident Barack Obama og tidligere britiske premierminister David Cameron 10. december 2013. Her deltog hun i en mindehøjtidelighed for Nelson Mandela, der var død få dage forinden. "Vi ser fjogede ud," har Helle Thorning-Schmidt tidligere sagt om billedet, og uden at fornærme nogen af de tre tidligere ledere, er det nok ikke helt forkert.

Se den berømte selfie her, og bedøm selv. 

Venstre kommer med sin burka-holdning
Efter lang tids debat og uenighed internt i Venstre vil partiet i dag komme med en samlet holdning til, om burkaer skal forbydes. Det sker efter gruppemødet, hvor burkaforbuddet er på dagsordenen.

Ifølge TV 2's oplysninger er Venstres ledelse klar med en indstilling om, at man vil forbyde burkaer.

Dansk Folkeparti har stillet et forslag, der lyder, at det skal være strafbart at bære "maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum". Det skal behandles i Folketingssalen inden for den kommende tid, og derfor skal Venstre finde sin mening om spørgsmålet – et spørgsmål, der deler partiet.

Nu går finanslovsforhandlingerne i gang
Fredag mødes finansminister Kristian Jensen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) med Folketingets partier til sættemøder om finansloven. Dermed bliver finanslovsforhandlingerne for alvor skudt i gang, og den kommende måneds tid vil der løbende være møder i Finansministeriet for at få forhandlet statens husholdningsbudget for næste år på plads.

Tidsplanen for sættemøderne er følgende:
Kl.09.00: Dansk Folkeparti
Kl.10.15: Socialdemokratiet
Kl.11.30: Socialistisk Folkeparti
Kl.14.30: Radikale Venstre
Kl.15.30: Enhedslisten
Kl.16.30: Alternativet

Det sker i dag
Fra kl. 9: Sættemøder om finansloven.

Kl. 10: Når Venstres gruppemøde slutter kl. 10, vil partiet komme med en melding om, hvorvidt burkaer skal forbydes eller ej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00