Dagens overblik: Flere millioner coronavacciner risikerer at gå til spilde

Pensionsselskaber skærer markant ned på olieinvesteringer. EU-Kommissionen dumper dansk klimaplan for husdyrproduktion. Fem millioner coronavacciner kan gå til spilde. Omstridt Kosovo-aftale skal behandles i Folketinget. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik hos Altinget.

Vi begynder med historien om, at fem millioner coronavacciner risikerer at gå til spilde.

Statens Serum Institut (SSI) har lavet en opgørelse over vaccinelagrene for TV 2.

Den viser, at Danmark netop nu råder over otte millioner coronavacciner, hvoraf fem millioner har udløbsdato i sommermånederne.

SSI har allerede meldt ud, at 1,1 million overskydende vacciner forventes at blive kasseret i løbet maj, da det ikke er lykkedes at donere dem til udviklingslande.

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, vurderer, at det samme sandsynligvis vil ske med de fem millioner vaccinedoser.

”Det eneste scenarie, jeg ser for mig, er, at man er nødt til at destruere dem”, siger han til TV 2.

Ifølge TV 2 afviser Sundhedsministeriet og SSI at oplyse, hvad Danmark har betalt for vaccinerne.

Men på baggrund af de indgåede EU-kontrakter vurderes prisen at have ligget et sted mellem 100 og 675 millioner kroner.

Pensionsselskaber skærer ned på olieinvesteringer
De danske pensionsselskaber har reduceret deres investeringer i olie med over 30 procent siden 2019, skriver Dagbladet Information og Danwatch.

Konkret har de 17 største pensionsselskaber i dag investeringer i olie til en værdi af 11 milliarder kroner. Tilbage i 2019 havde selskaberne investeringer for 16,1 milliarder kroner.

”Vi har solgt stort set hele vores fossile portefølje fra, da vi ganske enkelt ikke tror på, at fremtidens afkast ligger i olie og kul, også selv om der må være positive skvulp på vejen,” siger direktør i Pensam Torsten Fels til avisen.

Ekstra Bladets chefredaktør klager efter kritisk tv-interview
Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør har henvendt sig til til DR efter et kritisk tv-interview i Deadline.

Her har han bedt om at få rettet en påstand om, at han har løjet om Henrik Qvortrups afgang fra avisen, erfarer Altinget.

På det seneste har Ekstra Bladet beskyldt både unavngivne og navngivne politikere for at lyve.

Og nogle måneder før den nyslåede ansvarshavende chefredaktørs optræden i Deadline, gik Ekstra Bladet i luften med en ny kampagne på busstoppesteder landet over. 

Her blev passagerer og forbipasserende mødt af spørgsmålet "lærer man at lyve på Borgen, eller skal man kunne det i forvejen?" efterfulgt af:

"Vi spørger bare ... når ingen andre tør". 

Derfor ville Altinget blandt andet gerne have spurgt Knud Brix, hvilken dokumentation han selv har for, at man lærer at lyve på Christiansborg? 

Og hvorvidt man som chefredaktør for et medie, der anklager politikere for at lyve, godt kan klage over selv at blive anklaget for at lyve?

Men chefredaktøren har ikke ønsket at stille op til interview. 

Hos DR vil man hverken be- eller afkræfte, om chefredaktøren har henvendt sig vedrørende sin deltagelse i Deadline.

Her er de mest centrale kritikpunkter om Kritikpunkter om Kosovo-aftalen
Fredag skal regeringens forslag om at leje fængselspladser i Kosovo for udvisningsdømte udlændinge førstebehandles i Folketingssalen. 

Aftalen vækker kritik hos en stribe organisationer, som blandt andet mener, at Danmark risikerer at komme på kant med menneskerettighedskonventionen. 

Altinget har samlet de mest centrale kritikpunkter her. 

Læs også

EU-Kommissionen dumper dansk klimaplan for husdyrproduktion
Danmark får nu kritik fra EU-Kommissionen for at have for lave ambitioner i forhold til at nedbringe CO2-udledningen fra husdyrproduktionen, skriver Altinget.

Kommissionens landbrugsenhed, Wolfgang Burtscher, opfordrer i et brev Danmark til at udarbejde en plan for, hvordan man fremover vil efterleve EU's fælles landbrugspolitik (CAP).

"Planen behandler ikke i tilstrækkelig grad emissioner fra husdyrproduktion. Der er ikke planlagt nogen omfattende indgreb for at mindske emissioner fra enterisk gæring, gødning eller foderhåndtering. Denne store fejl i interventionslogikken skal løses," lyder det i brevet.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men ministeriet understreger i en skriftlig kommentar, at kommissionen overordnet er tilfredse med Danmarks planer.

"Til den danske plan er EU-Kommissionen kommet med samlet 237 bemærkninger, hvoraf nogle er overordnede, og andre er meget detaljerede observationer. Nedbringelse af CO2-udledninger fra husdyrproduktion er én af de i alt 237 bemærkninger," skriver ministeriet.

Rusland udviser danske diplomater
Torsdag besluttede Rusland at udvise fire danske diplomater og tre medarbejdere fra den danske ambassade i Moskva.

Den russiske udmelding kommer, efter at Danmark for en måned siden besluttede at udvise 15 russiske diplomater, som angiveligt fungerede om efterretningsofficerer.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ser udvisningen af danske diplomater som en eskalering af konfliktniveauet.

”Det viser, at Rusland ikke ønsker diplomatisk dialog og ikke ønsker at drøfte de her ting under ordentlige rammer. Det er igen en bekræftelse af, at Rusland hver gang vælger konfrontation og fravælger diplomati og fred, og det er dybt, dybt beklageligt,” siger han til TV 2.

Det sker i dag:

  • Klokken 10:00: Møde i Folketingssalen
  • Klokken 11:15: Doorstep med erhvervsministeren om partnerskab med den finansielle sektor om grønne lån
     
Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00