Dagens overblik: Flertal i Folketinget afviser borgerforslag om automatisk organdonation

NYHEDSOVERBLIK: Folketingets fire største partier siger nej tak til borgerforslaget om automatisk organdonation. Partierne har gemt en tredjedel af den millionstøtte, som de har bevilget sig selv. Få dit politiske nyhedsoverblik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske overblik.

Vi lægger ud med et markant nej tak til automatisk organdonation.

Søndag aften opnåede endnu et borgerforslag 50.000 underskrifter, der betyder, at Folketinget nu skal behandle et forslag om, at alle danskere per automatik skal tilmeldes organdonation, når de fylder 18 år.

Jublen blev dog kort for patientforeningen Organdonation – ja tak, som står bag forslaget. Kort tid efter har et flertal af Folketingets partier afvist, at de vil stemme for borgerforslaget, når det kommer i folketingssalen.

Det skriver DR.

Både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten er imod forslaget. Partierne er villige til at diskutere organdonations nuværende form, men de er modstandere af det såkaldte formodede samtykke.

"Det er etisk forkert at tage noget fra nogle mennesker, der ikke har givet tilladelse til det, og specielt når det drejer sig om deres organer," siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til DR.

SF og Alternativet har endnu ikke taget stilling til forslaget, mens Radikale som det eneste parti har erklæret sig som tilhænger af automatisk organdonation.

Partier lægger ekstra millionstøtte i sparegrisen
I 2016 bevilgede et flertal af Folketingets partier sig selv ekstra 52 millioner kroner i såkaldt eksperttilskud oven i den almindelige gruppestøtte på i alt 123 millioner kroner. Men en tredjedel af den ekstra millionstøtte er ikke blevet brugt i 2017.

Det skriver Altinget, der har gennemgået de nyeste grupperegnskaber.

I alt videreførte partierne cirka 19 millioner kroner i 2017 ud af den samlede gruppestøtte, som kan bruges senere. Det er især Dansk Folkeparti og Venstre, der har gemt mest. De to partier ser forskelligt på behovet for partistøtte. Dansk Folkeparti stemte imod forslaget i sin tid, mens Venstre mener, at det var et nødvendigt økonomisk boost til partierne.

”Der var et stort behov for, at partierne fik tilført flere ressourcer til at matche samfundsudviklingen. Vi får langt flere pressehenvendelser end tidligere, og vi mener, at vores folketingsmedlemmer har brug for mere hjælp i det parlamentariske arbejde,” siger Venstres partisekretær, Claus Richter, til Altinget.

Læs også

Københavnsk V-borgmester: Vi har plads til flere flygtninge
Selvom Københavns Kommune i løbet af de seneste år har været blandt de kommuner, der har taget imod flest flygtninge, har kommunen plads til flere.

Det siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), til Berlingske.

København har i 2018 indtil videre modtaget 61 ud af 330 flygtninge, mens kommunen i 2017 tog imod 156.

"Vi oplever det som en meget fair fordeling, og vi kan godt tage flere. De sidste to år har antallet ligget på omkring 150 om året, og det har været uproblematisk," siger Cecilia Lonning-Skovgaard til Berlingske.

Pape vil stramme kontrollen efter fangeflugt
1. august lykkedes det for en terrormistænkt fange at flygte fra Vestre Fængsel i København, fordi han byttede tøj med en besøgende og efterfølgende udgav sig for at være vedkommende. Det får nu justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at stramme kontrollen.

Det skriver DR.

Ministeren er klar med et nyt lovforslag, der skal give kriminalforsorgen mulighed for at tage fotos og fingeraftryk af varetægtsfængslede. De nuværende regler giver kun mulighed for at fotografere dømte indsatte.

"Det er vigtigt, at man kan kende folk og finde ud af, hvem de er," siger Søren Pape Poulsen til DR.

Det nye lovforslag får ros af regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, mens Socialdemokratiet ikke mener, at Pape går vidt nok.

"Det undrer mig, at justitsministeren har været så længe om at komme med nogle forslag, der virker forholdsvis banale. For selvfølgelig skal der være styr på processerne, og selvfølgelig skal der strammes op på fingeraftryk blandt de indsatte," siger Trine Bramsen til DR og fortsætter:

"Men spørgsmålet er, om det er visionært nok. Det tvivler jeg sådan set på."

Lovforslaget er blevet sendt i høring mandag, og det forventes, at det kommer i Folketinget i løbet af efteråret.

Det sker i dag
Folketingets Grønlandsudvalg er på udvalgsrejse i Grønland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00