Dagens overblik: Flertal bakker op om coronapas i fitnesscentre og testkrav for indrejse

Ældre Sagen i skarp kritik af regeringen. Store knaster i forhandlinger om hjemmearbejde. Og retssag mod Messerschmidt skal gå om. Få overblik over de vigtigste nyheder. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Velkommen til dagens politiske overblik fra Altinget, hvor vi begynder med at opsummere onsdagens coronapressemøde.

Her sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen ønsker at indføre krav om coronapas i landets fitnesscentre samt krav om negativ test før indrejse til Danmark – uanset vaccinationsstatus.

Det skyldes, at smittetallene er de højeste under pandemien, og omikron er nu den dominerende coronavariant og spreder sig hastigt, lød det på pressemødet.

Og torsdag står det klart, at Folketingets Epidemiudvalg støtter begge tiltag. De nye regler for coronapas i fitnesscentre gælder fra fredag, mens testkravet for indrejse gælder fra mandag, skriver DR.

Derudover er myndighederne i gang med at hæve testkapaciteten, som er presset af de stigende smittetal. Myndighederne råder til kun at benytte pcr-test, hvis man enten har symptomer eller positiv kviktest.

Og borgere mellem 18 og 39 år får invitation til revaccination tidligere end hidtil planlagt, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Konkret vil denne aldersgruppe nu blive tilbudt revaccination senest 140 dage efter det andet stik, lød det på pressemødet.

”Når vi nu fremrykker det, betyder det, at en stor del af den aldersgruppe vil kunne få tredje stik allerede inden nytår, og mange vil kunne få det i starten af januar måned,” sagde Søren Brostrøm.

Retssag mod Messerschmidt skal gå om
Den såkaldte Meld og Feld-sag har raset omkring Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti siden 2015.

Messerschmidt blev i august idømt seks måneders betinget fængsel for dokumentfalsk og misbrug af EU-midler, men onsdag tog sagen endnu en dramatisk drejning.

Her fastslog Østre Landsret, at dommen ophæves, og retssagen skal derfor skal gå om. 

Dommeren Søren Seerup, der kendte Morten Messerschmidt skyldig ved Retten i Lyngby, har nemlig ageret på en sådan måde, at han kan betragtes som inhabil i sagen.

Landsretten lægger i sin kendelse vægt på konkrete 'likes' af kritiske opslag på Facebook samt kommentarer, hvor Søren Serup giver udtryk for sin generelle holdning til Dansk Folkeparti og Messerschmidt.

Selv var Morten Messerschmidt glad for udfaldet, da han efterfølgende stillede sig frem foran den fremmødte presse. 

"Det betyder i hvert fald, at den dom, som jeg modtog i sommer, ikke længere gælder. Jeg er ikke dømt for noget," sagde han umiddelbart efter kendelsen.

Hvad grubler Minkkommissionen mest over i juleferien? Her er nogle bud
Er tidligere fødevareminister Mogens Jensen og hans embedsværk de helt store skurke i minksagen? Eller er de slet ikke rigtige skurke, og deler de i øvrigt ansvaret med en række andre?

Hvilken rolle ender statsministeren med at få tildelt, og hvad med sundhedsministeren og departementschefer som Barbara Bertelsen, Johan Legarth og Per Okkels?

De mest centrale vidner er afhørt i minksagen. Altinget gennemgår her de fire store spørgsmål, medlemmerne af Minkkommissionen formentlig tygger på nu.

Ældre Sagen: Regeringen har ikke forbedret forholdene på ældreområdet
I et længere interview med Berlingske langer Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, kraftigt ud efter regeringen og social- og ældreminister Astrid Krag (S).

Han tvivler ikke på regeringens ambitioner på ældreområdet, men efterspørger konkret handling, før det får store konsekvenser for hele området.

”Forholdene på ældreområdet er på ingen måde blevet bedre, siden regeringen kom til. Det er bare snak, snak, og snak. Nu skal vi have handling. Det her er ikke godt nok,” siger han til Berlingske.

Over for avisen fremhæver social- og ældreministeren, at Finansloven sikrer flere midler til ældreområdet, og at regeringen har sikret, at der afsættes flere penge til kommunerene i takt med det stigende antal børn og ældre. Men Astrid Krag medgiver, at regeringen endnu ”ikke er i mål."

Store knaster i forhandlinger om hjemmearbejde

Uenighed mellem arbejdsgiverne og fagbevægelsen risikerer at få store konsekvenser for de mange danskere, der ser fordele ved at kunne arbejde hjemmefra flere dage om ugen, skriver Finans.

Konflikten bunder i de såkaldte skærmreglerne, som blandt andet betyder, at medarbejdere skal arbejde fra en computer med adskilt skærm og mus.

I dag gælder reglerne efter én dags regelmæssigt hjemmearbejde. Arbejdsgiverne vil have det hævet til to dage grundet omkostninger for virksomhederne i forbindelse med indkøb af udstyr, mens fagbevægelsen holder fast.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil nu drøfte situationen med Folketingets partier.

”Arbejdsmarkedets parter har vist, at de kan finde fælles løsninger på komplekse problemstillinger, så det har været min forventning, at de også kunne vise det her. Hvis det ikke er tilfældet, er det beklageligt,” siger han til Finans.

*Dagens overblik er opdateret klokken 13:39, efter at Epidemiudvalget også har tilsluttet sig det nye testkrav for indrejse. 

Det sker i dag: 

  • Klokken 14: Danske coronatal bliver opdateret
  • Klokken 16: Der kommer status på udbredelsen af omikron
Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00