Dagens overblik: Frank Jensen går til angreb på Venstre

POLITISK OVERBLIK: Frank Jensen giver ikke meget for Venstres forsøg på en mere hovedstadsvenlig kurs. Socialdemokratiet er det parti i Folketinget, der har flest annoncer. Og så er et folketingsmedlem blevet mor. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi starter dagens overblik i Berlingske, hvor Københavns overborgmester, Frank Jensen, går til angreb på Venstre.

"Det er dejligt, hvis Venstre mener det alvorligt, at man ønsker en stærk hovedstad. Men de skulle nok hellere sætte en politiker i front, der interesserer sig for andet og mere i København end vandtrykket i forbindelse med sin hårvask."

De hårde ord falder om Venstres Søren Pind, der netop er blevet sat i spidsen for et internt storbyudvalg i Venstre. Et udvalg, der er finansminister Kristian Jensens (V) forsøg på at gøre Venstre mere hovedstadsvenligt.

Men det er et forsøg, der preller af på overborgmesteren, fordi Venstre samtidig stadig forhandler om en ny udligningsordning. En ordning, der ifølge lækkede modeller kan koste København 900 millioner kroner.

Ifølge Frank Jensen er Venstre kun ude på at flytte millionerne til landkommunerne, så partiet kan tiltrække nye vælgere.

Læs hele interviewet med Frank Jensen her.

Socialdemokratiet har flest annoncer
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, lægger sig i front, når det kommer til brug af annoncer.

Det skriver Berlingske.

Ifølge Gallup Adfacts brugte Socialdemokratiet 22,6 millioner kroner målt i de såkaldte listepriser på annoncer. Det er mere end dobbelt så meget, som Venstre og Dansk Folkeparti, der brugte henholdsvis 8,2 og 7,2 millioner kroner.

Gallup Adfacts har gennemgået alle typer annoncer for 2017 og derefter opgjort det i de såkaldte listepriser. De tager udgangspunkt i de vejledende prissætninger for annoncer og tager derfor ikke højde for partiernes eventuelle mængderabatter eller andre rabatordninger. De viser derfor ikke det eksakte beløb, som partier har brugt, men derimod i hvilket omfang partierne har annonceret.

Ifølge Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen, skyldes forskellen på Socialdemokratiet og Venstre og Dansk Folkeparti, at partiet har ændret sin strategi i forhold til annoncering.

"Vi har ændret vores strategi sådan, at vi prioriterer at være synlige over en længere periode. Og når vi har politiske budskaber, vi gerne vil fortælle danskerne om, er vi nødt til at bruge annoncer, hvis vi skal være synlige over længere tid. Vi kan ikke kun basere det på mediernes omtale, for det er en udfordring at være oppositionsparti. Man får ikke lige så meget opmærksomhed," siger Jan Juul Christensen til Berlingske.

Nedslag i LA's landsmøde
I weekenden løb Liberal Alliances årlige landsmøde af stablen i København, og her kunne partiet blandt andet fejre sit 10-års jubilæum. Men det sker oven på et turbulent år som nyt regeringsparti, hvor partiets politiske leder Anders Samuelsen og co. har måttet sluge, at de ikke fik de "historiske" skattelettelser, som de flere gange har lovet.

Altinget har samlet en oversigt over de fire ting, som vi lærte af dette landsmøde. For eksempel er snakken om skattelettelser slet ikke ovre trods de slag, det løfte har givet indtil videre.

Læs med her.

Orbán vandt i Ungarn
Det blev til en stor valgsejr for Ungarns premierminister Viktor Orbán ved søndagens parlamentsvalg i Ungarn.

Det skriver Politico Europe.

Premierministerens højreparti Fidesz står ifølge de nyeste officielle tal til at tage 133 sæder ud af 199 i Ungarns parlament, og dermed har Viktor Orbán sikret sig endnu en periode som premierminister.

Orban er særligt kendt for sin modstand mod immigranter og muslimer, der også har skabt ballade i EU, når han har nægtet at tage del i fordelingen af flytninge.

Tre ting, du skal have med fra weekenden
Enhedslistens grønne profil Maria Reumert Gjerding siger farvel til partipolitik og Christiansborg, efter at hun i weekenden blev valgt som ny præsident for Danmarks Naturfredningsforening. Allerede i denne uge vil hun træde ud af Folketinget og overlade sin plads til Øjvind Vilsholm.

Læs også

Forligsmanden Mette Christensen har ifølge DR kaldt arbejdsmarkedets parter tilbage til forhandlinger i Forligsinstitutionen. Forhandlingerne blev ellers sat på standby tirsdag aften, hvorefter der blev helt stille fra forligsmanden. Men fredag aften brød hun tavsheden, og nu skal de kommunale forhandlere mødes onsdag, mens det torsdag er de regionale forhandleres tur. Ifølge DR er forhandlerne på det statslige område endnu ikke blevet kaldt tilbage til forhandlingsbordet.

Ifølge Avisen.dk har de statslige forhandlere Flemming Vinther og innovationsminister Sophie Løhde (V) været til en række uformelle, hemmelige møder med forligsmand Mette Christensen. Samtidig med de hemmeligholdte møder har forligsmanden i en mail også indskærpet over for parterne, at der er tavshedspligt om, hvad der foregår i Forligsinstitutionen.

"Jeg har fuld forståelse for, at offentligheden og medierne følger forhandlingerne tæt, og at der også kan være en stor offentlig interesse i at få tilkendegivelser fra nogle af jer," skriver Mette Christensen i en mail, som Avisen.dk er i besiddelse af. Hun tilføjer, at parterne naturligvis kan give tilkendegivelser af generel karakter. Men hvad det er, der foregår i selve Forligsinstitutionen, må ikke deles med offentligheden, understreger hun.

Dagens glade nyhed
Der er kommet en lille ny til i dansk politik. Enhedslistens tidligere politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen offentliggjorde søndag, at hun onsdag fødte en datter. Altinget ønsker tillykke!

Det sker i dag

  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får besøg af Theresa May i Statsministeriet.
  • Transport-, Bygnings- og Boligudvalget rejser til Bruxelles for at blive klogere på forhandlingerne om en række EU-forslag, der omhandler erhvervsgodstransport. I forbindelse med turen vil udvalget præsentere de danske overvejelser om forslagene fra EU. Besøget varer indtil tirsdag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00